Functie de constructia lor exista mai multe tipuri de UPS, cele mai raspandite sunt:

- off-line

- line-interactive

o cu iesire sinus modificat

o cu iesire sinusoidala

- on-line - dubla conversie

1. UPS-uri de tip OFF-LINE

Aceste UPS-uri sunt categorizate ca VFD – Voltage and Frequency Dependent – Dependente de tensiune si frecventa. Acest tip de UPS reda spre consumatori tensiunea de intrare. Cand detecteaza intreruperea tensiunii de alimentare comuta sarcina pe sursa de energie proprie (acumulatori) pana cand tensiunea retelei de alimentare revine sau pana la descarcarea bateriilor. Din acest moment pe iesire iarasi se va furniza tensiunea de intrare si incarcatorul incepe incarcarea acumulatorilor.

Avantaje: cost redus, fara zgomot in mod line.

Dezavantaje: nu protejeaza consumatorii de perturbatiile retelei de alimentare, variatii de tensiune si frecventa, timp de autonomie redus, aparitia unui timp de comutare (cca. 4-7 ms) care ar putea afecta consumatorii sensibili, lipsa bypass

Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, consumatori cu surse in comutatie, aplicatii cu grad redus de sensibilitate

2. VI – Voltage Independent – Independent de tensiune

Aceste UPS-uri redau tensiunea de intrare pe iesire, cu mici modificari/filtrari. Sunt dotate cu circuite AVR ( automatic voltage regulator ), care monitorizeaza tensiunea de intrare. Cand aceasta iese dintr-un domeniu bine stabilit, circuitul creste (boost) sau scade tensiunea (buck) pe iesirile UPS-lui. Daca tensiunea de alimentare iese din plaja acceptata, sursa va comuta consumatorii pe acumulatori pana la revenirea tensiunii de intrare in limitele acceptate. Se prezinta in 2 variante :

- cu tensiune de iesire dreptunghiulara sau sinus modificat : tensiunea redata spre consumatori in timpul functionarii de pe baterii este un sinus modificat. Aceasta forma de tensiune este acceptata de consumatori cu sursa in comutatie (calculatoare, monitoare, etc.). Nu este recomandat pentru alimentarea consumatorilor care contin transformatoare, motoare, etc. (ex. electrocasnice sau centrale termice care contin pompa de recirculare) :

UPS-uri EFFEKTA din aceasta serie: ME, MI-RM

- cu tensiune de iesire sinusoidala: tensiunea pe iesirile UPS-ului este sinusoidala, astfel poate fi alimentat din UPS aproape orice tip de consumator.

UPS-uri EFFEKTA din aceasta serie: MTD, MTD-RM

Avantaje: cost redus, zgomot redus in mod line, grad de protectie mai mare ca la UPS-urile off-line

Dezavantaje: nu protejeaza consumatorii de toate perturbatiile retelei de alimentare, de variatii de frecventa, timp de autonomie redus, necesita timp de comutare intre modurile de functionare, lipsa bypass

Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, consumatori cu surse in comutatie, aplicatii cu grad sporit de sensibilitate. Cele cu tensiune de iesire sinusoidala se utilizeaza pentru alimentarea centralelor termice, mai ales a celor pe lemne. Acestea din urma sunt foarte sensibile la intreruperea tensiunii de alimentare, deoarece in acest caz se opreste pompa de recirculare si centrala ramane fara racire, ceea ce poate duce la deteriorarea sau in cel mai rau caz explozia ei.

Schema UPS Line Interactive3. VFI – Voltage and Frequency Independent – Independent de tensiune si frecventa

Functionarea UPS-urilor On-line (dubla conversie) - dupa cum apare si in denumirea tipului – se bazeaza pe doua conversii: curentul de intrare alternativ este convertit permanent in curent continuu, din care unitatea reconstruieste un curent alternativ, perfect stabil sinusoidal. In urma dublei conversii dispar toate variatiile si perturbatiile existente in reteaua de alimentare. Pe langa aceasta topologie, in general, UPS-urile de acest tip sunt dotate cu filtre suplimentare la intrare si la iesire.

Deoarece si acumulatoarii sunt „on-line”, (sunt conectati permanent), nu exista timp de comutare, astfel nu se produce discontinuitate in tensiunea de iesire la trecerea in mod baterii.

Avantaje: timp de autonomie mare (extensibil), grad de protectie foarte ridicat, durata de viata extinsa a acumulatorilor, bypass static si optional de mentenanta -zis si manual. (acesta din urma este standard la UPS-urile mari)

Dezavantaje: pret mai ridicat ca la un UPS line-interactive, consum de energie permanent

Domenii de utilizare: IT, telecomunicatii, aplicatii industriale

UPS-uri EFFEKTA On-Line: seriile MKD, MKD-RM, MH6000, MH6000-RM, MHD10-20 si UPS-urile mari >-10kVA: Pegasus, Quasar IISchema UPS de tip on-line

-         off-line

-         line-interactive

o  cu iesire sinus modificat

o  cu iesire sinusoidala

-         on-line - dubla conversie