Ce este de fapt refurbished?
Consumatorii confundă în mod obișnuit dispozitivele electronice refurbished (recondiționate) cu niște aparate epuizate și secate de energie, dispozitive vechi care și-au pierdut luciul de odinioară și de care cineva ar vrea doar să scape. Contrar opiniei populare, refurbisherii nu sunt niște vânzători dubioși care ademenesc clienții în capcana prețului scăzut doar pentru a-și descărca așa-zisul gunoi. În realitate, laptopurile și calculatoarele recondiționate sunt mult mai aproape sau uneori chiar peste standardele de calitate a produselor noi decât am crede.
Sursa de proveniență a produselor refurbished
Sursa tehnicii de calcul refurbished o constituie de fapt echipamentele înlocuite sau cele de leasing din Statele Unite, Europa de Vest, Japonia etc. Aceste surse principale asigură un flux constant de cantități impresionante de echipamente brand care includ mai ales laptop-uri, PC-uri desktop, stații de lucru, servere, monitoare imprimante și componente.
1. Echipamente înlocuite
Unele firme mari, companii multinaționale sau instituții de stat au obiceiul de a "pensiona" timpuriu întregul arsenal de echipamente - fie din necesitate, fie din moft - pentru a face loc tehnologiilor de ultimă generație. Aceste echipamente sunt preluate de către brokeri IT și pe urmă vândute firmelor de refurbisher.
2. Echipamente de leasing
Corporațiile, instituțiile financiare sau cele de stat tind să închirieze prin leasing tehnica de calcul nouă de la mărci recunoscute în domeniu, urmând să înlocuiască întreaga gamă de echipamente cu altele noi la fiecare 3-5 ani. Datorită acestui ciclu se formează un flux constant de echipamente refurbished.
Procedura de refurbishing
Pentru ca un produs să poate fi considerat refurbished, acesta trece prin nenumărate etape pentru a asigura calitatea, performanța, siguranța sau aspectul estetic care îl vor deosebi de rest. Procedura de refurbishing începe cu o echipă competentă, experimentată deținând cunoștințe vaste în domenii, cum ar fi printre altele microelectronică, hardware, vopsire și logistică. Drumul lung de la achiziție până la distribuție implică ștergerea datelor, testare, reparații sau înlocuire, vopsire curățare, instalare software, ambalare și multe alte procese ce trebuie parcurse cu precizie pentru a efectua ceea ce se numește refurbishing (recondiționare).
Refurbished - beneficiul economiei circulare
Când alegeți să cumpărați recondiționat, contribuiți la economia circulară, un model ce devine încet-încet normă în multe industrii. Economia circulară este un model care reutilizează continuu resursele, eliminând pe cât se poate acumularea posibilelor deșeuri. Mai mult, reduce nivelurile de plastic și metal care altfel ar ajunge în oceanele sau parcurile noastre. Conform statisticilor, simpla alegere de a cumpăra un produs refurbished în locul unuia nou poate economisi 1500 de litri de apă și 200 kg de CO2 per dispozitiv! (FSC.org 2019).
Conceptul de economie circulară devine popular și nu din întâmplare. Totul se rezumă la prelungirea - prin diferite modalități - duratei de viață a unui produs, și nu doar pentru câțiva ani, cât timp sunt încă la modă. Majoritatea "gadgeturilor" de la mărci de renume sunt robuste și sunt construite pentru durabilitate pe termen lung. Astfel, când gadgeturile electronice sunt recondiționate și repuse în circulație, practic se prelungește durata de viață a produsului și se reduce impactul general asupra mediului și a planetei.
Parteneriatul nostru cu Microsoft pentru economia circulară
Dintre firme giganți de IT, Microsoft este considerat unul dintre cei mai mari contribuitori la economia circulară. Ca urmare a acestui concept a luat naștere programul MAR (Microsoft Authorized Refurbisher) care furnizează sisteme de operare mult mai ieftine pentru dispozitive recondiționate. Aceste licențe Windows sunt cu 60-70% mai ieftine decât cele pentru produse noi (OEM), demonstrându-și astfel angajamentul firmei pentru reutilizarea echipamentelor. Acesta este motivul pentru care ciclurile de viață ale produselor cu Windows sunt mult mai mari decât majoritatea produselor furnizate de alte companii din același domeniu, întrucât companii ca Apple au tendința de a casa tehnologiile mai vechi de 2 ani. Compania noastră a devenit partener MAR Microsoft în anul 2011, alăturându-se astfel unui grup exclusivist de sub 70 de companii, la nivel global, care nu numai că s-au angajat în îndeplinirea anumitor cerințe riguroase, dar s-au alăturat filozofiei Microsoft de a face tranziția către un viitor sustenabil.
De ce sunt produsele refurbished benefice mediului?
Aproape fiecare dintre noi deținem câte un telefon mobil. Și un laptop. Probabil și un calculator. Ceea ce nici nu pare așa de mult. Pare chiar grozav ... dar numai pentru noi. Adevărata întrebare este câte din aceste dispozitive am deținut de-a lungul anilor și ce a ajuns din acestea? Căci diferitele electronice de care am scăpat în trecut încă există și astăzi într-o formă sau alta. Cel mai probabil răspuns este că majoritatea au ajuns în depozitele de deșeuri, și implicit, înapoi în natură unde continuă să polueze aerul, apa și solul până în ziua de azi. în cele ce urmeză vom examina cum beneficiază mediul din cumpărarea produselor refurbished:
1. Produsele refurbished limitează exploatarea materiilor prime
Producția de electronice necesită minerale exotice care provoacă daune imense mediului - atât în etapa de exploatare și de fabricație cât și după ce scăpăm de ele, când sunt aruncate. Când achiziționăm un produs refurbished, practic reutilizăm materii prime sau chiar și piese sau componente deja gata fabricate, iar eforturile noastre rezultă în protejarea mediului înconjurător.
Un exemplu prin care tehnologia refurbished protejează mediul și reduce amprenta de carbon este faptul că încetinește sau chiar oprește epuizarea și distrugerea materiilor prime. Pentru a produce un calculator sau laptop, primul pas îl constituie extracția din sol a mineralelor de bază. Conform estimărilor, rezervele mineralor de bază, cum ar fi cobaltul folosit în producția acumulatorilor de litiu, sunt deja foarte limitate urmând să se epuizeze complet în următorii ca. 40 de ani. Avantajul major al calculatoarelor sau laptopurilor refurbished este că acestea nu necesită materiale de bază noi deoarece sunt reutilizate cel existente. Acesta elimină stresul aprovizionării și asigură că se evită casarea timpurie a componentelor deja fabricate.
Majoritatea materiilor prime utilizate în construcția electronicelor sunt greu de obținut. Mai mult, ele necesită exploatare extensivă care crește amprenta de carbon. Pe lângă impactul ecologic, practicile neetice de muncă culminează în crize socio-economice datorită condițiilor de lucru inumane și exploatarea prin muncă a copiilor.
Câteva dintre metalele folosite sunt extrase în zone de conflict din Africa sau Asia și aproape jumătate din cobaltul mondial provine din Congo, unde copii cu vârste începând de la șapte ani lucrează în mine. Mulți dintre aceștia suferă de afecțiuni pulmonare și ale pielii datorită toxicității materialelor și a mediului unde sunt forțați să-și pună viețile în pericol, zilnic, sub amenințarea armelor.
2. Produsele refurbished reduc cantitatea de deșeuri electronice
De obicei, electronica modernă tinde să aibă o durată de viață de 3-4 ani, după care utilizatorii își fac upgrade la variantele cele mai recente. Acest trend are ca și consecință aruncarea prematură la gunoi a unei cantități imense de echipamente electronice care de altfel încă sunt perfect funcționale.
Aceste obiceiuri de consum se datorează a două fenomene: învechirea planificată și învechirea percepută. Ambele tipuri de uzură, reală sau percepută, îi determină pe consumatori să cumpere produse noi și să-și arunce aparatele, chiar dacă acestea sunt încă funcționale sau ar avea nevoie doar de reparații de bază.
învechirea planificată afectează buna funcționare a obiectelor după o anumită perioadă de utilizare și le face, de exemplu, incompatibile cu funcționalitățile actualizate sau inutilizabile din cauza uzurii anumitor componente care sunt proiectate astfel încât să nu poată fi înlocuite.
învechirea percepută este pierderea relativă de valoare a unui obiect, fie pentru că a ieșit din modă, fie pentru că o versiune mai recentă este lansată pe piață.
Totodată, pentru a-și consolida poziția pe piață, mulți producători de electronice neagă, prin diverse metode, dreptul utilizatorilor de a-și repara independent produsele, sporind ritmul învechirii planificate dar și a celei percepute. Acest metode includ, printre altele
Legi, termeni de utilizare și de garanție abuzivi
Prețuri exorbitante ale componentelor de schimb
Piese de schimb serializate și disponibile doar în lanțurile de service ale producătorului
Restricții de funcționare implementate la nivel de software
Design hardware care nu permite repararea
Dreptul la reparații pentru electronice se referă la conceptul de a permite utilizatorilor finali, consumatorilor, precum și întreprinderilor, să repare dispozitivele electronice pe care le dețin, fără restricții legale sau tehnice. Ideea din spatele acestui concept este de a face electronicele mai ușor și mai ieftin de reparat, cu scopul de a prelungi ciclul de viață al unor astfel de dispozitive și de a reduce deșeurile electronice cauzate de dispozitivele stricate sau neutilizate.
Importanța recondiționării produselor IT este evidențiat de cifrele enorme dintr-un raport recent al UE din care reiese că deșeurile electronice au crescut cu 21% în ultimii cinci ani, adică la un total de 53.6 milioane de tone în 2019, mai precis 7.3kg per cap de locuitor, urmând ca această valoare să atingă 57 de milioane de tone în 2021 și 74 de milioane de tone în 2030. 160.000.000 de laptopuri sunt produse anual, iar 160.000 sfârșesc în depozite de deșeuri, deși 70% din acestea pot fi reutilizate prin recondiționare.
Aceste deșeuri electronice, încărcate cu substanțe toxice (arsen, mercur, cadmiu etc.) sunt eliminate de țările dezvoltate și sunt trimise în Africa de Vest sau Asia unde sfârșesc în depozite ilegale. Acolo, muncitori fără echipament de protecție își pun viața în pericol demontând și arzând aceste dispozitive pentru a recupera materialele la un preț mai mic decât costul exploatării lor. Aceste gropi de gunoi au consecințe dezastruoase atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
3. Refurbished reduce amprenta de carbon
În general, când ne uităm la amprenta de carbon a unui laptop sau calculator, avem tendința de a ne gândi la consumul de energie al acestuia. Un laptop care este pornit aproximativ 8 ore pe zi emite între 44-88 kg de CO2 pe an, darnumai 20% din impactul asupra mediului provine din utilizarea acestuia. Deci, până la urmă cum stăm cu celelalte 80%? Este esențial să avem în vedere întregul ciclu de viață al unui produs electronic atunci când vorbim despre impactul său asupra mediului. Consumul de resurse, emisiile de carbon, poluarea și deșeurile electronice de la un produs IT pot fi determinate de factori precum:
• Lanțul de aprovizionare care aduce materiale în fabrică
• Energia și tipul de materiale utilizate în producție
• Tehnicile de fabricaţie utilizate
• Livrare către utilizatorul final
• Durabilitatea și speranța de viață a laptopului
• Potențialul de reciclare la sfârșitul vieții laptopului
Confecționarea unui laptop este un proces consumator de energie, atât din punctul de vedere al materialelor folosite, cât și al construcției dispozitivului. Materialele folosite în laptopuri constau în principal din plastic și metale. Producția de plastic reprezintă 3,8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, aproape dublu față de cele ale aviației. Metalele sunt extrase din minereuri de peste tot în lume; cobaltul din Congo, argintul din Peru, litiul din Zimbabwe... lista poate continua. Nu doar defrișarea terenurilor pentru minerit eliberează cantități masive de dioxid de carbon, ci și transportarea acestor metale peste tot în lume, până la linia de producție. China produce aproximativ 70% din laptopuri la nivel global, cu fabrici alimentate de obicei de la centrale electrice pe cărbune, care eliberează cantități mari de emisii de carbon. Mai adăugăm la acestea și emisiile de carbon provenite din transportul dispozitivului final către furnizorii din întreaga lume și ajungem la 214 kilograme de CO2 rezultate din fabricarea unui singur laptop.
În ciuda faptului că laptopurile din generațiile noi au o eficiență energetică din ce în ce mai mare și emisii de carbon mai reduse, ați greși să credeți că cea mai sustenabilă soluție ar fi schimbarea vechiului laptop la unul nou. Se estimează că 70% din laptopuri pot fi refolosite și, în mod surprinzător, chiar dacă un laptop nou este cu 10% mai eficient din punct de vedere energetic decât cel vechi, neutralizarea emisiilor provenite din producția, distribuția și eliminarea acestuia ar dura decenii.
Așadar, cea mai sustenabilă soluție pentru un laptop este să ai grijă de cel pe care îl ai și repară-l atunci când este nevoie, mai ales că mișcarea pentru dreptul la reparații începe să câștige teren iar componentele precum bateria, memoriile RAM și stocarea pot fi înlocuite, extinse sau suplimentate cu ușurință.
Prin simpla înlocuire a unui laptop cu o variantă nouă înseamnă că efectele secundare menționate anterior vor fi exercitate din nou asupra mediului și tot noi vom suporta consecințele acestora. Raportat la întregul ciclu de viață, chiar și un model super eficient din punct de vedere energetic va oferi scăderi minime a amprentei de carbon.
Dar, dacă într-adevăr suntem nevoiți să cumpărăm un model nou, iată niște criterii de considerat:
• Eficiență energetică - reducerea energiei necesare pentru fabricarea și utilizarea laptopului
• Materiale inovative - minimalizarea materialelor inferioare și nocive
• Proiectat pentru actualizare și reciclare - posibilitate de upgrade, extindere sau reparare și materiale reciclabile
Refurbishing este mai viabilă decât reciclarea
Potrivit Global E-waste Monitor 2020, omenirea a produs 53,6 milioane de tone metrice de deșeuri electronice în 2019. Din aceste deșeuri, au fost reciclate doar 17,4%. Deci, dacă ai avut impresia că reciclarea va salva lumea, poate te vei răzgândi.
Desigur, putem spune că este timpul să dublăm eforturile de reciclare. Este imposibil de făcut față volumelor mari de deșeuri electronice care continuă să crească cu o rată de 4% în fiecare an. Raportul ONU subliniază că, deși astăzi se concentrează mai mult pe reciclare, comparativ cu anii trecuți, eforturile de a recupera în mod durabil dispozitivele uzate pur și simplu nu pot ține pasul cu ratele masive de consum ale dispozitivelor noi.
Deși impactul reciclării asupra mediului este pozitiv, este nevoie de mult timp și energie pentru a recicla produsele electronice. Nu numai că această acțiune consumă multă energie, dar pare să fie și foarte ineficientă pentru dispozitive. în plus, cantitatea de deșeuri generată este masivă, deoarece multe componente electronice nu pot fi reciclate. Astfel, utilizarea unui laptop refurbished poate îndeplini motivul din spatele "reutilizare și reducere".