Cand alegem un UPS trebuie sa fim atenti la mai multi factori. Functie de numarul, puterea si tipul consumatorilor ce dorim sa protejam, urmeaza sa acordam atentie tipului, puterii si autonomiei UPS-ului de cumparat, acestea fiind cele mai importante aspecte de luat in considerare la achizitionarea unui UPS.
Puterea UPS-urilor
Puterea UPS-urilor se exprima in VA (volt-amperi) si arata puterea totala a consumatorilor ce pot fi alimentati din UPS. Diferenta dintre VA si W (watt) rezulta din factorul de putere (cos phi) al UPS-ului. Acest factor de putere difera de la un UPS la altul functie de principiul de functionare, producator, tehnologie de fabricatie. In general UPS-urile de tip off-line si line-interactive au cos phi intre 0.6 si 0.7. Majoritatea unitatilor de tip on-line au factorul de putere cuprins intre 0.7 si 0.8. De aici rezulta, ca un UPS de 1000 VA cu factorul de putere 0.8 este capabil sa alimenteze consumatori de putere totala de 800 W.
Majoritatea UPS-urilor sunt proiectate incat sa suporte o mica suprasarcina pentru o perioada scurta, insa la dimensionarea, alegerea UPS-urilor este recomandat o marja de siguranta de minim 10-15%. Exemplu: daca puterea totala maxima a consumatorilor ajunge la 850 VA, se recomanda un UPS de 1000VA.
Timpul de autonomie
Timpul de autonomie sau backup inseamna durata cat poate UPS-ul sa alimenteze consumatorii conectati in regim de baterii. Acest timp se calculeaza de regula la sarcina nominala, adica puterea maxima care este capabil sa furnizeze UPS-ul. Cum puterea totala a consumatorilor conectati se micsoreaza asa creste autonomia. Timpul backup depinde de capacitatea, numarul acumulatorilor si sarcina conectata.
In general autonomia de baza a UPS-urilor variaza intre 5 si 10 minute, functie de model si producator. La unele tipuri de UPS, mai ales din categoria Off-Line si Line-Interactive nu se poate extinde autonomia datorita arhitecturii lor.
Baterii
Bateriile sunt "inima" UPS-ului, ele magazinand energia care se reda in cazul intreruperilor de curent.
In general UPS-urile contin acumulatori de tip VRLA (Valve Regulated Lead Acid) adica baterii pe baza de plumb-acid. Acestea nu necesita mentenanta, nu emit vapori periculoase pentru mediu si se pot utiliza in plan orizontal respectiv vertical. Bateriile in majoritatea UPS-urilor mici de pe piata au o durata preconizata de viata de aproximativ 3-5 ani, dar se prezinta si in versiunea cu o durata de viata aproximata de 7-10 ani. Desigur acestea au un cost mai ridicat fata de cele cu 5 ani de viata, insa sunt mai fiabile.
Bateriile sunt incarcate de UPS, urmand ca la o intrerupere de curent sa furnizeze energie invertorului, care va alimenta consumatorii conectati.
Capacitatea acumulatoarelor se exprima in Ah (amperi-ore). Inlocuirea acumulatorilor uzati se executa de personal calificat, deoarece exista riscul electrocutarii sau inlocuirii cu baterii neadecvate, care poate conduce la defectarea echipamentului.