La conferinta CES din 2011 Microsoft a anuntat ca lucreaza la un nou sistem de operare iar Windows 8 a devenit disponibila in octombrie 2012. Aparitia noului sistem de operare a adus un val de critici atat pozitive cat si negative, insa aceasta este instalata pe tot mai multe laptopuri si calculatoare. Exista si versiunea pentru telefoane mobile si tablete cu toate ca intre versiunea pentru PC si pentru dispozitivele mobile, cel putin la prima vedere, nu sunt diferente majore. E clar ca Microsoft pune din ce in ce mai mare accent pe dispozitivele touch, dar Windows 8 ruleaza si pe un calculator “traditional” cu tastatura si mouse si ne ofera posibilitatea trecerii de la noua interfata Metro (despre care vom vorbi putin mai tarziu) la traditionalul Windows desktop.

Performanta

Printre primele intrebari care s-au formulat in utilizatori care au vazut prima data noua interfata inca inaintea iesirii noului Windows pe piata, era daca drumul ales de catre Microsoft este intr-adevar cel corect. Specialistii si-au exprimat ingrijorarea ca noul Windows va avea si mai multe procese active care ar ingreuna rularea pe sisteme cu resurse limitate. (Ne mai amintim de netbook-urile cu Windows, caracterizate de clepsidra sau cerculetul “Please wait”).

Din fericire Microsoft a luat in calcul acest aspect iar performantele noului sistem de operare sunt superioare “vechiului” Windows 7 chiar daca se ruleaza sistemul cu noua interfata Metro. Pana si timpul de pornire a scazut semnificativ: conform unor teste de catre mai multi jurnalisti de specialitate, s-a dovedit ca in cazul unor calculatoare high-end cu SSD, timpul de pornire poate fi chiar si sub 8 secunde iar timpul de instalare poate fi sub 20 de minute! Pornirea aproape instantanee ne ofera o experienta placuta si ne duce cu gandul la noul Microsoft Surface. Stire buna si pentru cei care nu au calculator high-end: resursele necesare rularii Windows 8 nu sunt mai mari decat cele ale Windows 7.

Design-ul Metro

Noua interfata botezata de catre Microsoft “Metro” a adus cateva noutati in navigarea noului sistem de operare, care desi la prima vedere poate sa para complicat, de fapt este foarte natural si contrar cu criticile negative, chiar usor de folosit. Este normal ca la sistemele de operare noi sa treaca ceva timp pana cand ne obisnuim cu el, iar in cazul lui Windows 8 merita! Noutatile care trebuie amintite aici sunt ecranul “Lock” si ecranul “Start” care fac exact ceea ce numele lor ne sugereaza.

Cum am mentionat mai sus, exista posibilitatea de a aduce inapoi desktopul traditional din ascunzisuri. Schimbarile aduse lui sunt doar minore. Design-ul este mai finut, mai rafinat si are aspect compatibil cu noua interfata Metro. Butonul Start a disparut insa, asadar tot va trebui la un moment dat sa ne intoarcem la ecranul “Start”, sau sa utilizam functia de “cautare”.

Ecranul Lock este cu siguranta o noutate in Windows 8 si este exact la ceea ce te astepti. O poza frumoasa cu niste icoane mici, widget-uri care sa arate, de exemplu, ca ai un e-mail nou. Desigur ai posibilitatea sa-ti personalizezi acest ecran, si daca nu-ti plac pozele sugerate de Windows atunci poti alege si una persoanala. Poti alege dintre informatiile pe care vrei sa le vezi pe acest ecran, adaugand sau indepartand widget-uri. Ecranul Start insa nu-ti ofera optiunea de personalizarea background-ului. Design-ul este impecabil, se vede bine efortul depus (felicitari designeri Microsoft!). Acest ecran “Start” mai mult ca sigur este cunoscut utilizatorilor telefoanelor cu Windows. In loc de icoanele familiare ne asteapta grupuri de “tile”-uri care reprezinta notificari, aplicatii sau programe, si care sunt centrul noului design.

Windows Store si sincronizare

Microsoft si aplicatiile platformei focuseaza din ce in ce mai mult pe “Cloud”, aceasta tendinta fiind si mai accentuata in Windows 8. Dupa instalare poti sa-ti creeazi un cont la fel ca in versiunile anterioare Windows, insa acum ai si posibilitatea de a-ti folosi ID-ul Microsoft. Daca te loghezi cu cea din urma vei avea acces instant la Windows Store si poti sincroniza datele tale cu NOR-ul. Aceasta noutate in Windows 8 iti da posibilitatea de a-ti folosi mult mai usor dispozitivele. De exemplu daca ai o tableta, calculator acasa si la locul tau de munca, setarile, fisierele, practic totul va deveni sincronizat si accesibil oriunde esti logat cu contul tau de Microsoft. Pe langa aceasta ai acces si la Windows Store, o alta noutate de unde poti achizitiona aplicatii contra-cost si gratuite. Mai mult, ai sansa de a incerca aplicatiile gratis inainte de a le cumpara si poti sa descarci programe si aplicatii deja cunoscute din Windows 7.

Sistem de protectie

O alta noutate foarte folositoare este implementarea antivirusului Microsoft Security Essentials care s-a dovedit a fi foarte eficient la protectia calculatoarelor impotriva virusurilor si programelor daunatoare. Acesta putea fi descarcat si instalat gratis devenind foarte popular. Acum Microsoft a decis sa integreze acest antivirus in noul sistem de operare asadar ai o protectie avansata din start cu Windows 8.

Alte functii integrate

Pe langa surpriza placuta ca avem acum si un antivirus eficient in momentul instalarii, Microsoft ne ofera  si suport ISO si drivere USB 3.0. Acum nu mai trebuie sa instalam programe pentru a lucra cu fisiere ISO ci avem acces direct la ele. Driverele native USB 3.0 sunt o miscare eleganta dar necesara de catre Microsoft, aceste produse fiind din ce in ce mai populare si accesibile. Noile USB-uri lucreaza la viteze de pana la 10 ori mai mari ca cele de 2.0.

In concluzie, acest nou sistem de operare este un pas important facut de catre Microsoft. Noutatile enumerate aici sunt doar o fractiune din cele integrate, lasam astfel oportunitatea descoperirii  noilor capabilitati utilizatorului curios. Oare la ce ne putem astepta de la Windows Blue?