Desktopul, sau calculatorul personal (PC), este termenul care se refera la un calculator cu o flexibilitate foarte mare, utilizabil in diverse domenii de aplicare. Workstation-ul poate fi considerat un mini-server, cu o puternica capacitate de calcul, specific activitatilor de design, proiectare, prelucrare de date, simulare, modelare.
Ce este diferenta intre cele doua; care calculator este mai “bun”? (desktop vs workstation)
Pentru utilizarea de zi cu zi, oricare dintre cele doua tipuri sunt eligibile. Totusi, se poate face diferenta intre ele pe baza anumitor aspecte.
In cazul performatei necesare activitatilor de birou, criteriile sunt usor de indeplinit. Microsoft Windows XP sau 7, pachetul Microsoft Office si OpenOffice/LibreOffice, aplicatii browser ruleaza pe toate calculatoarele facilitand editarea de texte si tabele, accesarea e-mailului, navigarea pe Internet. Redarea de muzica si filme este un lucru deja comunpe toate configuratiile existente pe piata. Criteriile sunt mai severe insa in cazul activitatilor mai specifice, de exemplu programarea, editarea de filme sau folosirea aplicatiilor CAD (computer aided design). Aceste aplicatii necesita echipamente mult mai performante decat cele regasite intr-un desktop folosit zi de zi pentru activitati de secretariat. Desktopurile se pot echipa cu componente care sunt destul de performante, insa echipamentele proiectate pentru facilitarea acestor activitati sunt calculatoarele de tip workstation.
Fata de desktop acestea au de cele mai multe ori procesoare din gama mai puternica, de exemplu procesoare Core2Duo pentru desktop si procesoare Quad-Core in statiile de lucru profesionale; se pot echipa cu memorii cantitativ superioare, cu accesare mai rapida, odata cu corectarea automata a greselilor. De multe ori sunt echipate cu placi video care se pot grupa in mai multe sloturi, astfel crescand performanta proiectarii si a prelucrarii fisierelor video.
In pofida faptului ca sunt echipate cu componente superioare celor dintr-un desktop, o statie de lucru profesionala se adapteaza mult mai greu la diferitele domenii de aplicare. Performanta obtinuta prin folosirea echipamentelor specializate constituie un dezavantaj resimtit in flexibilitatea redusa a utilizarii calculatorului in situatii comune. Pot fi enumerate diferentele de dimensiuni, de multe ori considerabil mai mari, zgomotul mai crescut, software-ul specializat domeniului de aplicare, incompatibilitatea cu diferite extensii, care sunt fabricate pentru desktopuri obisnuite.
Un aspect important este cel financiar. La cumpararea unui calculator pretul este semnificativ mai mare in cazul statiilor de lucru fata de desktop. In cazul unui upgrade la workstation, componentele sunt mai scumpe si mai greu de gasit. Totusi, in cazurile in care este nevoie de putere de calcul semnificativa, rezistenta si calitatea workstation-urilor pot justifica cheltuielile considerabil mai mari.
Concluzie
Desktop: utilizare zi de zi, activitati generale, flexibilitate in upgrade-uri, flexibilitate in utilizare, pret redus
Workstation: activitati care necesita putere de calcul crescuta, stabilitate si rezistenta superioara, utilizare posibila ca mini-server