Desi lansat in urma cu mai bine de jumatate de an, Windows 8 este abia la inceput de drum. La fel si experienta noastra, a utilizatorilor, cu acest nou sistem de operare al Microsoft pentru calculatoarele de acasa sau de la birou.

Exista fara indoiala greutatile inerente oricarui inceput, insa nu despre asta dorim sa vorbim aici, ci despre beneficii pe care le primim odata cu instalarea sistemului de operare Widows 8.

Am ales sa va prezentam pe scurt 5 utilitare menite sa ne faca viata mai usoara, programe software pe care pana acum eram nevoiti sa le instalam, si poate chiar achizitionam contra unor sume considerabile, in afara sitemului de baza. Iata, asadar, cateva dintre beneficiile care vin "la pachet".

1. Antivirus

BitDefender? Kaspersky? NOD? Oricare dintre aceste programe antivirus poate fi acum inlocuit cu succes de solutia Windows Defender, sistemul nostru fiind protejat chiar din momentul instalarii.

2. Inscriptionare CD/DVD si manevrarea "imaginilor"

Gata cu Nero! Asta daca nu cumva sunteti gata cu scrisul CD/DVD-urilor deja. E drept, le-a cam trecut vremea. Cel putin acum puteti fi nostalgici gratis. :) Puteti scrie CD-uri si DVD-uri cu un simplu dublu-click. Dar asta nu-i totul. De acum puteti manevra si imaginile ISO sau IMG la fel de simplu, fara a mai fi nevoiti sa instalam nelipsitul Deamon Tools sau PowerIso. Facem click, si gata. Cadou de la Microsoft in Windows 8.

3. Spatiu liber / Arhivare

Cu siguranta vedeti zilnic reclamele la utilitare care ne promit sa ne faca calculatorul sa mearga la fel de repede ca in prima zi de la instalarea sistemului. Ei bine, stim care e diferenta dintre enunturile din reclame si realitate. Disk Cleanup insa este o varianta care merita toata atentia dar si increderea. Daca in versiunile anterioare aceasta se ocupa doar cu stergerea fisierelor temporare, acum se indeletniceste si cu arhivarea datelor pe care le folosim rar, eliberand in acest fel spatiu pe hard-disk.

4. Copierea fisierelor

Deoarece ne enerva teribil faptul ca putem desfasura mai multe operatiuni de copiere, mutare ori stergere de fisiere simultan, apelam cu mare incredere la Total Commander. In Windows 8 putem face toate aceste operatiuni fara a mai apela la, de altfel, indragitul tool amintit.

5. PDF viewer

Nu e mare lucru, insa era enervant faptul ca trebuie sa instalam un softulet pentru a putea citi fisiere atat de comune precum documentele in format PDF. Ei bine, s-a rezolvat si asta. Putem citi PDF-uri imediat ce am instalat Windows 8.

Un lucru este cert. Cei de la Microsoft au inceput să fie mai atenţi la nevoile noastre in ceea ce priveste "dotarile" esentiale ale unui sistem de operare si, iata, vine cu solutii concrete si, mai ales, gratuite. Iar noua versiune 8.1 -speculat de altfel ca fiind Service Pack pentru Windows 8- include modificari cerute de multi, cum ar fi reaparitia butonului celebru START