Conform unor surse de specialitate, Windows 10 s-ar putea să primească un feature nou în cadrul unui viitor update, care va permite utilizatorilor să efectueze factory reset la sistemul de operare folosind conexiunea la internet – foarte similar sistemului de recuperare online inclus in macOS, sistemul de operare al Mac-urilor. Astfel nu va mai fi nevoie de DVD sau stick USB pentru a reinstala cel mai recent sistem de operare al uriașului din Redmond.

Această funcționalitate ar putea fi inclusă în Insider Preview Build 18950, care este încă foarte departe e a fi lansat – punând în context, cei care fac parte din Windows Insider Fast Ring și testează updateurile noi se află încă la build 18945.

Un mod mai bun de a reinstala Windows 10

Dacă această funcție va fi inclusă întradevăr în Windows 10, atunci va fi una dintre cele mai binevenite adiție vreodată. În momentul de față, dacă cineva dorește să facă un factory reset pe calculator, sau pur și simplu să reinstaleze Windows 10, atunci poate să o facă fie accesând partiția de recovery care ocupă spațiu valoros pe hard disk, fie folosind o imagine bootabilă de pe DVD sau stick USB.

Aceste metode nu sunt întotdeauna ok, deoarece dacă hard disk-ul cedează, atunci și partiția recovery se poate pierde sau poate deveni inutilizabilă. Mai recent, multe PC-uri sau laptopuri nu dispun de această partiție sau limitează numărul de acces la ea.

Dacă optăm pentru metoda cu stick-ul USB, înseamnă că stick-ul trebuie să fie întotdeauna la îndemână, altfel vom avea nevoie de un alt calculator și stick pentru a descărca și a crea imagine bootabilă când sistemul nostru de operare refuză să funcționeze. Mai mult, aceste imagini nu sunt tot timpul cele mai recente și nu întotdeuna dispun de cel mai actualizate caracterisitci sau drivere.

Dacă acest „cloud download” sau ”descărcare din cloud” va funcționa într-un mod similar Internet Recovery-ului de pe macOS, atunci vom avea la îndemână constant cea mai recentă versiune de Windows 10 cu toate driverele, aplicațiile și actualizările încă din primul moment al reinstalării.

Internet Recovery este printre cele mai utile funcții din macOS, mai ales când se reseteză sistemul de operare în vederea revânzării calculatorului sau pentru rezolvarea problemelor de natură software – așadar așteptăm cu interes comunicatul oficial Microsoft, care încă nu a comentat pe această temă.