Cu toți deținem și folosim cel puțin un stick USB pentru a transfera fișiere între diverse sisteme, însă foarte puțini cunosc și celelalte utilizări ale acestor mici dispozitive. Mai jos vom enumera câteva care se pot dovedi folositoare și pentru tine.

Utilizează stick-ul USB pentru a bloca/debloca calculatorul

Dacă vrei să blochezi calculatorul tău (cum se pot vedea și în filme) acum poți cu tool-ul PREDATOR. Blocarea calculatorului cu o cheie fizică se poate dovedi foarte folositoare. Acum poți face acest lucru cu stick-ul USB odată ce ai creat cheia USB. După ce l-ai introdus, calculatorul se deblochează pentru a putea fi folosit, iar odată înlăturat stickul, accesul persoanelor neautorizate la sistem va fi restricționat.  Ca și cum ai utiliza funcția Lock (combinația Win + L) din Windows, însă nu va trebui să introduci parola de fiecare dată pentru acces la sistem.

Rulează aplicații portabile

Mulță lume are impresia că orice program trebuie instalat înainte de folosire, însă nu toate sunt așa. Există nenumărate programe portabile care pot fi rulate direct de pe stickul USB, de pe orice calculator cu port USB. Astfel, poți avea la îndemână oricând programele necesare pentru a continua munca, chiar dacă nu ai posibilitatea de accesa calculatorul tău personal.

Folosește ReadyBoost pentru a crește performanța

Cu toate că SSD-urile au devenit foarte populare și răspândite, încă mai există foarte multe calculatoare care utilizează exclusiv HDD-uri convenționale. Acestea nu dispun de performanța unui SSD însă cu aplicația ReadyBoost poți reduce din diferența de performanță. ReadyBoost crează un cache pe stick pentru fișierele accesate frecvent de către sistem, iar sistemul, în loc să acceseze aceste fișiere de pe HDD, le va accesa direct de pe stick. Chiar dacă această creștere în performanță este nesemnificativă în cazul în care dispui de un HDD cu 7200 RPM, totuși pentru cei cu HDD-uri de 5400 rpm acestă soluție poate constitui o alternativă ieftină.

Salvează-ți datele cu Win32 Disk Imager

Dacă folosești stick-ul USB pentru mai multe scopuri, este recomandat să ai un backup al conținutului acestuia. Copia de rezervă (backup) se realizează facil cu Win32 Disk Imager, practic se crează o imagine al conținutului stickului. Deși nu backup-ul este principalul lui scop, cu Win32 Disk Imager se pot crea ușor imagini pentru a salva datele ce pot fi utilizate ulterior pentru recuperare în caz de nevoie.

Instalează sisteme de operare

Dacă vrei să instalezi un sistem nou de operare pe calculatorul tău, poți face acesta cu un stick bootabil. Cu un utilitar dedicat poți crea și transfera pe stick o imagine bootabilă de Windows de pe site-ul Microsoft, iar pe urmă să instezi sistemul de operare direct de pe stick, pe calculator. Desigur, procedura rămâne validă atât pentru instalarea Linux-ului cât și macOS.