Commodore-64 este un calculator personal introdus în ianuarie 1982 de către Commodore International, fiind listat în Cartea Recodurilor Guiness ca cel mai bine vândut model de calculator din toate timpurile. Având o flexibilitate mai mare decât celelalte calculatoare personale ale timpului și cu un preț mai avantajos, aceasta a început să cucerească piața într-un ritm alert. Conform unui studiu din 2011, la 17 ani după ce a fost retras de pe piață, modelul încă avea un brand recognition de 87%! Acum, hardware-ul celebru se va reîntoarce sub numele “The C64”, fiind un Commodore-64 destinat celor nostalgici dar în același timp regândit cu tehnologii actuale.

Deoarece ediția C64 Mini lansată anul trecut s-a bucurat de succes, compania dezvoltatoare, Retro Games, a decis să lanseze pe piață încă anul acesta sistemul “The C64”. Exteriorul acestuia este o copie al consacratului Commodore-64, atât în privința formei cât și a construcției, însă cu mici modificări cum ar fi posibilitatea conectării accesoriilor și preficericelor moderne. Prin urmare, “The C64” joystick-ul modernizat se conectează prin USB iar semnalul video limitat la 720p este transmis prin HDMI. Mai mult, se zvonește că sistemul va fi lansat cu alocația tastaturii identică originalului din 1982, iar pe partea de software va dispune de BASIC preinstalat, cu opțiunea de comuta modul de funcționare la classicul C64 sau chiar și la predecesorul acestuia, Commodore Vic 20.

Pe lângă aceste funcții, nostalgicii se vor putea bucura și de o colecție de jocuri clasice incluse, cum ar fi California Games, Paradroid sau Boulder Dash, dar și multe altele. Totodată va fi posibilă rularea oricărui C64 ROM personalizat sau VIC20 ROM de pe un stick USB introdus într-unul dintre cele 4 porturi USB.

Retro Games a stabilit că disponibilitatea pentru comenzi va începe în data de 5 decembrie 2019 și va avea un preț de $120 (+taxe), ceea ce este cu siguranță peste prețul lui C64 Mini, însă tastatura îl va transforma într-un adevărat succes pentru nostalgici prin recrearea experienței Commodore-ului inițial.

 

Sistem Commodore 64 Original