Jocul pe PC oferă o libertate mult mai mare decât jocul pe o consolă, însă dat fiind faptul că este un sistem mai complex, de multe ori apar glitch-uri grafice sau probleme de performanță. Majoritatea cad în câteva categorii generale, iar în acest articol vom încerca să vă ajutăm cum să rezolvați cele mai frecvente probleme întâlnite în timpul jocului.
Artifacte și glitch-uri vizuale
Termenul ”artefact” în acest context se referă la distorsiuni severe în media vizuală. Cu jocuri PC acesta se manifestă în diferite feluri de ciudățenii grafice: geometrie deformată, textură ciudată, elemente clipitoare, și multe altele similare.
Deoarece placa video este responsabilă pentru procesarea imaginii vizuale transmisă către monitor, rădăcina acestor probleme se regăsește de cele mai multe ori în GPU, așadar și soluțiile la aceste probleme se vor găsi tot acolo.
Ca un prim pas, întotdeuna verifică dacă sunt instalate cele mai noi drivere. Dacă nu ai cele mai noi drivere atunci este probabil ca o actualizare de driver îți va rezolva problema. Dacă nu, atunci s-ar putea să fie o problemă de temperatură. Dacă nu ai curățat calculatorul atunci ar fi timpul să-l faci. Praful adunat poate cauza supraîncălzirea procesorului grafic, ceea ce poate dăuna plăcii video, dar și celorlalte componente care se regăsesc în calculator. Totodată, trebuie să te asiguri că ventilația calculatorului este adecvată. Dacă ai făcut overclock la GPU, consideră revenirea la frecvența nominală. În final, poți să rulezi un ”stress test” pentru placa video – dacă și acolo apar artefacte și alte glitch-uri, s-ar putea ca placa video să fie pe punctul de a ceda.
Lag online extrem
Dintre multitudinile de probleme care pot apărea, lag-ul este cel pe care gamerii urăsc cel mai mult. În caz în care încă nu te-ai întâlnit cu acest termen, lag-ul se referă la o întârziere în comunicația dintre serverul jocului și PC-ul tău. Lag-ul depinde și de calitatea conexiunii de internet – având un efect direct asupra lag-ului, respectiv experienței de joc. Dacă întâmpini o astfel de problemă, verifică dacă ai aplicații care solicită multă lățime de bandă – cum ar fi descărcările, videoclipuri etc., sau dacă hardware-ul de rețea poate face față necesităților moderne.
Lag-ul este o problemă și mai mare cu o conexiune de internet instabilă. În cazul în care ești conectat prin WiFi, atunci trebuie considerată conexiunea prin cablu. Dacă aceasta nu este posibil, atunci mai multe soluții pot fi găsite în funcție de posibilități, inclusiv adaptor powerline.
De notat, că în cazul în care jocul folosește de o conexiune peer-to-peer (P2P), atunci și experiența ta va fi mai slabă, dacă celălalt jucător are o conexiune slabă. În cazul jocurilor cu servere dedicate însă, o conexiune slabă va afecta doar utilizatorul.
Când încerci să scapi de lag, ping-ul este foarte important. Aceasta este o valoare exprimată în milisecunde, care arată în cât timp ajung comenzile tale la server și înapoi. Așadar, un ping mai mare înseamnă o întârziere în comunicație.
Foarte multe jocuri îți arată pingul în timp real, astfel poți monitoriza calitatea conexiunii. Lag-ul apare de obicei la peste 100, dacă ping-ul tău este de 50 sau sub 50, atunci ai o conexiune bună. Totodată trebuie reținut, că și distanța fizică a serverelor poate fi un factor în ping, așadar este de preferat să te joci pe servere mai apropiate, adică pe servere din Europa.
Blocare (freezing/hanging)
Dacă jocul nu rulează lin, experiența poate să devină foarte frustrantă. Dacă în mod frecvent jocul se blochează, îngheață în chiar și în offline și trebuie să aștepți să-și revină, este foarte probabil ca problema să fie cauzată de către o componentă.
Poți, ca un prim pas, să setezi grafica la un nivel vizual mai inferior, respectiv să verifici dacă resursele calculatorului sunt destule pentru jocul respectiv. Închide programele care rulează în fundal care ar putea să mănânce resursele (CPU și RAM), respectiv asigură-te că este destul loc pe HDD/SSD, ca jocul să poate să ”respire”.
Screen Tearing
Am discutat adineauri despre probleme grafice, însă acest ”screen tearing” este o problemă specifică. Aceast fenomen se poate observa când, în timpul jocului, pe monitor apar mai multe frame-uri deodată, care nu se aliniază corect.
Deopotrivă multor probleme, aceasta nu este cauzată de o singură componentă. Aceasta apare, când semnalul plăcii video nu se sincronizează cu rata de reîmprospătare a monitorului. Așadar, placa video trimite un cadru nou pe când monitorul încă nu a terminat să afișeze cadrul precedent, observându-se astfel imagine ruptă.
Cele mai multe jocuri dispun de V-sync, sincronizare verticală pentru a combate această problemă. Activând aceasta funcție, problema dispare, însă ar putea să apară temutul input lag. Input lag este diferit față de lag-ul de rețea, deoarece aici întârzierea există dintre acțiunile utilizatorului și jocul în sine.
Crashing
Artefactele grafice sau scăderile de performanță sunt frustrante și te împiedică să beneficiezi de o experiență deplină în timpul jocului, însă nu împiedică jocul să ruleze. Prăbușirea jocului însă, este o altă poveste, deoarece de multe ori pierzi progresul, respectiv dacă se întâmplă frecvent nu putea continua jocul.
Rezolvarea acestor probleme de multe ori sunt foarte specifice, însă sunt câțiva pași pe care le poți parcurge înainte să începi săpăturile pe internet: în primul rând un restart este binevenit pentru a asigura că problema nu este doar temporară. Dacă problema persistă poți încerca oprirea antivirusului sau alte softuri care pot interfera cu funcționarea jocului. Poți încerca și pornirea jocului ca administrator, câteodată aceasta rezolvă problema. Dacă nici acestea nu te ajută poți încerca reinstalarea jocului pentru a asigura că în timpul instalării totul să se deruleze corect. De asemenea, verificarea integrității fișierelor jocului este deseori trecută cu vederea, dar este un remediu foarte efectiv împotriva prăbușirii.