De mai mult de un deceniu vânzările laptopurilor au surclasat vânzările calculatorilor, în 2018 vânzările mondiale ale laptopurilor fiind de 162 milioane de unități, pe lângă doar 94 milioane de unități de desktopuri vândute. Diferența este așteptată să crească în continuare, însă acest fapt nu înseamnă că calculatoarele reprezintă o ”rasă” pe cale de dispariție, ba mai mult: deseori, acestea din urmă reprezintă alegerea ideală

Avantajele și dezavantajele laptopurilor

1.Portabilitate

Trebuie să începem desigur cu cel mai evident avantaj: portabilitatea. Dacă trebuie să te deplasezi în mod regulat împreună cu calculatorul, atunci în mod clar, alegerea ideală este laptopul. Însă foarte mulți utilizatori cumpără un laptop doar pentru faptul că este mai mic și până la urmă ajung să-l folosească pe masă sau pe birou, fără să-l mai miște vreodată. Dacă intri în a doua categorie, chiar consideri că îți este necesar un laptop? Poate că în acest caz un desktop te va servi mult mai bine iar pentru a naviga de pe canapea este de ajuns și o tabletă.

2.Periferice fixe

În favoarea portabilității sunt necesare anumite compromisuri, iar perifericele fixe sunt una dintre cele mai mari minusuri la laptop. Odată ce ai ales un laptop vei rămâne cu același ecran, tastatură, porturi, boxe, etc. Chiar dacă acestea se pot îmbunătăți într-o oarecare măsură cu componente externe, dar asta doar în defavoarea portabilității într-o parte, iar pe de altă parte din cauza cablurilor atașate la laptop, utilizarea acestuia poate deveni incomodă. Dacă îți este familiară această situație, atunci achiziția unui calculator devine mult mai atractivă din punct de vedere financiar.

3.Grafica

În majoritatea laptopurilor nu se regăsește o placă video dedicată (discretă) ci una integrată în procesor (sau placa de bază în cazul sistemelor mai vechi), prin urmare capabilitățile de procesare grafică sunt moderate. Acest aspect este acceptabil celor care favorizează portabilitatea (consum mai mic, durată mai lungă a bateriei, greutate redusă) însă există utilizatori dornici să ruleze aplicații grafice mai intense sau jocuri cu aceeași ușurință ca și pe un desktop. În acest caz laptopurile cu plăci video dedicate reprezintă o opțiune, însă una care este mult mai solicitantă din punct de vedere financiar. Pentru acest tip de utilizator, un desktop reprezintă opțiunea mai atractivă.

4. Opțiuni limitate de upgrade

Așa cum am menționat mai sus, pentru a realiza un sistem compact, este nevoie de compromis, iar când vine vorba de posibilitatea de upgrade, laptopurile pur și simplu nu oferă flexibilitate. Da, multe laptopuri dispun de încă un slot pentru memorie și se poate înlocui unitatea de stocare cu una mai mare sau rapidă, dar nici pe departe nu se compară cu flexibilitatea unui desktop. Posibilitatea de a adăuga un hard/SSD suplimentar este foarte rară, iar dacă există atunci deseori utilizatorii trebuie să renunțe la unitatea optică. În rest, cam acestea sunt opțiunile de upgrade la un laptop.

 5. Consum

La capitolul consum, un laptop este întotdeauna mult mai avantajos. Având componente și piese compacte în dotare, laptopul necesită o cantitate minimă de energie pentru funcționare. Mai mult, dispune și de o baterie reîncărcabilă ceea ce înseamnă că poate fi folosit în timpul călătoriilor sau deplasărilor iar neplăcerile cauzate de penele de curent nu te vor afecta.

Avantajele și dezavantajele calculatoarelor

1.Preț

De multe ori acesta este factorul decisiv: În cazul unor configurații similare/identice, prețul unui calculator desktop este semnificativ mai mic comparativ cu cel al unui laptop. Sau dacă vrei, la același preț ai posibilitatea de a achiziționa un desktop PC care în mod clar surclasează un laptop.

2.Estetica

Mulți nu-și doresc un desktop din cauza esteticii – pur și simplu nu le consideră frumoase. Chiar dacă multe arată de-a dreptul plictisitor și nu dispun de un design care-ți captează atenția, în realitate există constructori cu imaginație care pun accent pe design. În ofertele lor se regăsesc adevărate opere de artă și ai posibilitatea de a achiziționa calculatoare elegante, discrete, frumoase sau excentrice.

3.Poți să-ți construiești propriul PC

Cel mai mare avantaj când vine vorba de desktopuri este controlul complet asupra alegerii componentelor. De fapt, mulți își construiesc sau upgradează propriile calculatoare, din componente alese individual, însă nu este obligatoriu ca tu să-ți construiești propriul desktop. Poți alege dintr-o gamă largă de calculatoare desktop, diferite mărci consacrate sau nou-venite, diferite modele, forme, etc. pentru siguranța, fiabilitatea și încrederea oferite de constructorii cu renume mondială. Dacă configurația calculatorului se dovedește a fi insuficientă, întotdeauna poți s-o modifici, s-o actualizezi, s-o îmbunătățești sau s-o modernizezi, sporind eficiența și performanța.