Am auzit până acum câteva zvonuri despre lansarea unei noi variante de Windows 10, menită în special pentru workstation-uri. Vestea cea bună ar fi faptul că acest zvon a fost confirmat în totalitate, astfel împreună cu lansarea Windows 10 Fall Creators Update în această toamnă, se va lansa și Windows 10 Pro pentru Workstation-uri. Acesta este o ediție dedicată în special utilizatorilor avansați care folosesc sisteme dotate cu componente hardware de top cum ar fi în cazul serverelor, pentru cele mai dificile operațiuni de calcul și performanțe cât mai bune.

Care ar fi cele mai importante noutăți aduse în Windows 10 Pro for Workstations față de edițiile create pentru consumatori? În următoarele vom prezenta caracteristicile, noutățile cele mai semnificante, cum ar fi:

ReFS sau Resilient file system. Acesta ar fi succesorul sistemului de fișiere al gigantului Microsoft pentru NTFS. Sistemul de fișiere care a fost optimizat pentru gestionarea volumului foarte mare de date, dispune de verificarea automată a integrității datelor și protecție împotriva degradării acestora. Totodată ajută automat și în gestionarea unităților de stocare cu probleme și posibilitatea de a “repara” volumul de date.

Suport pentru memoriile non-volatile NVDIMM-N. Aceste tipuri de memorie asigură o scriere sau citire de Credit: https://blogs.windows.comfișiere la cea mai mare viteză posibilă a calculatorului. Spre deosebire de memoria volatilă, fișierele stocate aici vor putea fi accesate chiar și după redeschiderea sau repornirea calculatorului, aceste module putând fi inserate într-un slot DIMM obișnuit chiar dacă nu sunt volatile.

SMB Direct, distribuirea foarte rapidă a fișierelor. SMB Direct este o funcționalitate dedicată transferului de fișiere care oferă posibilitatea de folosire a adaptoarelor de rețea care pot accesa RDMA (Remote Direct Memory Access). Aceste adaptoare de rețea pot funcționa la viteza maximă cu o latență foarte scăzută, folosind astfel foarte puțin procesorul. Prin această tehnologie, viteza de transfer a fișierelor va crește considerabil iar prin folosirea mai redusă a procesorului, acesta va avea mai multă putere disponibilă pentru celelalte aplicații care rulează.

Suport extins pentru hardware, ceea ce înseamnă că lista pentru componentele hardware care au fost acceptate până acum va fi extinsă considerabil, astfel noul sistem va suporta procesoarele mai mari și va permite utilizarea de până la 4 procesoare fizice pe placa de bază și o memorie de bază de până la 6 TB (limita fiind de 2 TB până acum). În acest mod se permite utilizarea de Windows 10 Pro for Workstations și pe dispozitivele mult mai performante.

Performanța este o cerință extreme de importantă în zilele noastre, tocmai de aceea se investește atât de mult în dezvoltarea continuă, permițănd utilizatorilor Windows să maximizeze fiecare aspect al dispozitivului lor de înaltă calitate și performanță.Windows 10 Pro for Workstations