La fel cum majoritatea dintre noi, probabil și parolele tale folosite pe diferitele pagini, dispozitive sau chiar servicii tind să fie destul de complicate și complexe. Știm cu toții că o parolă puternică este esențială, indiferent de site-ul pe care-l folosim dar oare trebuie să fie aceasta chiar atât de complicată? Se spune și se crede că o parolă perfectă trebuie să fie cât mai complexă, să fie alcătuită din litere mici și mari, numere și caractere, simboluri și trebuie schimbată regulat, la fiecare aprox. 90 de zile, pentru a preveni spargerea acestora.

Ei bine, avem noutăți în ceea ce privește complexitatea și siguranța parolelor! Bill Burr, managerul de la National Institute of Standards and Technology a fost denumit încă la începuturi să vină cu sugestii privind modul de generare a parolelor. El însă neavând destule date despre felul parolelor care au succes iar cercetarile pe care le-a facut, l-au determinat să creadă că această modalitate de generare/creare de parole complexe este cea mai sigură. Însă acum, afirmă și el că parolele cele mai sigure nu se bazează pe complexitate ci dimpotrivă, lungimea este caracteristica care le face mult mai sigure.

Ca sa înțelegeți mai bine, vom da un exemplu:

O parolă complexă conform sugestiilor, arată cam așa: “TrouB4d0r%7”. Acesta nu numai că este foarte greu de reținut  dar unui hacker i-ar lua în jur de 3 zile să-l spargă. Pe de altă parte, dacă luam patru cuvinte aleatoare cum ar fi “ albina copac baterie cal” , acesta nu numai că este mult mai ușor de reținut dar spargerea acestuia ar putea dura poate chiar 500 de ani. Poți folosi și fraze inventate precum “ Mircea a vrut neapărat să câstige dar din păcate nu a reușit”, acesta fiind la fel de ușor de reținut și are o lungime destul de mare pentru a nu putea fi descoperită.

În plus s-a dovedit și faptul că oamenii nu sunt chiar atât de creativi și originali precum cred ei când vine vorba de alegerea unei parole, din simpla dovadă că foarte mulți dintre noi folosim adesea parole asemănătoare pe mai multe pagini diferite, așa e?

Din fericire pentru noi sau cel puțin asta vrem să credem, în iunie cei de la NIST au rescris aceste linii directoare prin care renunță la sugestia de a schimba parolele la fiecare 90 de zile, precum și la cerința de a folosi caractere speciale, simboluri în parole. Să sperăm numai că aceste sugestii vor fi folosite și aplicate în viitorul apropiat și că paginile nu ne mai vor cere parole înbinate cu diferite simboluri.

Cel mai sigur așadar la alegerea unei parole ar fi să optăm pentru lungime și nu pentru complexitate. Asta ar fi viitorul? Vom vedea.