Așa cum am subliniat deja în articolul precedent la fiecare actualizare a Windows-ului sunt introduse o multitudine de noi funcționalități. Însă la fiecare actualizare așa cum Microsoft dezvoltă și intregrează noi funcționalități, de multe ori și elimină dintre cele vechi și nefuncționale. Exact așa se întâmplă și în cazul Windows 10 Fall Creators Update. În cele ce urmează vom aminti câteva dintre cele mai cunoscute și folosite aplicații, funcționalități, componente ce vor fi eliminate din noul Windows 10 Fall Creators Update.

Amintesc în primul rând Microsoft Paint, programul de editare grafică de bază care a fost folosită de-a lungul copilariei noastre. Lansat pentru prima dată cu prima versiune Windows 1.0 în 1985 fiind ambasadorul programelor de editare grafică și care acum se pare că nu va mai fi…Da, acest program a ajuns pe lista aplicațiilor care “nu sunt în curs de dezvoltare și ar putea fi eliminate din următoarele versiuni”. Paint era întotdeauna limitat la formatele bitmap (BMP) și PCX până în 1998, însă era foarte ușor de folosit și dacă doream să facem o lucrare rapid (tăiere, lipire, desenare…) întotdeauna era la îndemâna noastră. Pe parcursul timpului, Paint a fost îmbunătățit de multe ori dar a fost considerat o alpicație slabă în comparație cu alternativele gratuite. Și-a început viața ca o versiune de 1-bit a aplicației ZSoft PC Paintbrush și abia în Windows 98 a ajuns să salveze în JPEG. Odată cu Windows 10 Creators, lansat în aprilie, Microsoft a introdus Paint 3D, care nu este o actualizare a Paint-ului original dar se poate instala alături de acesta. Paint 3D dispune deja de instrumente de editare a imaginilor 3D. Când va fi oficial eliminate Paint însă nu este încă confirmat și nu știm încă dacă utilizatorii se vor bucura de acest lucru sau nu, va fi însă cu siguranță un moment istoric din viața Windows-ului.

La fel putem spune adio și Outlook Express-ului, un editor de poștă electronică și unde se puteau citi știri. Încă de la Vista, acesta a fost înlocuit în multe cazuri deja de Windows Mail, acum însă probabil va fi eliminat de tot.

Deasemenea Microsoft elimină Screen Saver-ul din Themes și Control Panel (dar continuă să fie funcțională), Reader App și Reading List vor fi integrate în Microsoft Edge. Poți vizualiza toată lista a elementelor ce vor fi eliminate vizitând pagina Microsoft.

De ce vor fi eliminate aceste instrumente? Probabil pentru că într-o parte nu sunt atât de des folosite iar pe de altă parte facilitează menținerea sistemului de operare, reducând numârul potențialelor probleme de securitate, lăsând loc și pentru dezvoltarea noilor instrumente și funcționalități.

Actualizare - 09.08.2017

Se pare că populara aplicație Microsoft Paint nu va fi eliminată în totalitate din noul Windows 10 Fall Creators Update. Cei de la Microsoft au precizat că aplicația va rămâne disponibilă în Windows Store iar principalele funcționalități vor fi integrate în Paint 3D: Paint va rămâne, doar că primește o nouă casă numită Windows Store, unde va disponibil gratuit pentru descărcare. Nu s-a stabilit încă momentul când va fi disponibil în Store dar nu trebuie să ne facem griji, vom mai avea ocazia să desenăm și să facem lucruri interesante în Paint exact cum se face de 31 de ani.