Cei de la Microsoft cu scopul de a păstra sistemul de operare interesant și proaspăt , încearcă să vină cu actualizări măcar de doua ori pe an. Conform acestei strategii, nu demult au anunțat cea mai recentă inovație numită Windows 10 Fall (Autumn) Creators Update. Acesta este continuarea ultimei actualizări Creators Update, în care deja au introdus mai multe instrumente prin care doresc să ne ajute cât mai mult creativitatea, prin care doresc acum să se răspândească în lumea iPhone-urilor, iPad-urilor, Android-ului, dispozitive care sunt folosite mult mai intens față de telefoanele Windows.

Când se lansează?

Cum îi arată și denumirea (Fall=Toamnă) ar trebui să fie disponibil din toamnă. Data exactă nu a fost scoasă la iveală deoarece încă se lucrează la actualizare.

Care ar fi cele mai interesante noutăți?

Story Remix – o aplicație  cu ajutorul căreia poți edita clipuri din fotografiile și videoclipurile tale cu propria lor coloană sonoră, pentru a crea “povești” de neuitat. Se spune că acesta ar fi un mix între iMovie de la Apple, Photo Stories de la Google și o mică influență de la Snapchat. Ah, și să nu uităm că este în Cloud, ceea ce înseamnă că va funcționa atât pe Windows cât și pe Android și iOS, pe orice dispozitiv.

iTunes în Windows Store – Microsoft anunță că Apple aduce iTunes în Magazinul Windows astfel îți vei putea sincroniza iPhone-ul, iPad-ul și te vei putea uita la filme iTunes de pe orice dispozitiv.

Microsoft Graph – după ce și-au dat seama că nu are rost să concureze cu popularitea dispozitivelor Android și puterea și stabilitatea iPhone-urilor  au decis să se alăture acestora. Microsoft Graph reprezintă efortul depus pentru a putea folosi Cloud-ul Microsoft-ului și a păstra totul sincronizat pe mai multe platforme și dispozitive atât Windows cât și Android și iOS asigurând astfel fluiditatea experiențelor între dispozitive.

Timeline (Cronologie) –un instrument care îți permite să te întorci în timp. Ei bine, nu în viața reală ci numai virtual dar poți să vizualizezi fișierele, aplicațiile, paginile și toată activitatea anterioară cu ajutorul unei cronologii vizuale. Foarte tare așa-i?

Pick Up Where You Left Off –această funcție îți permite ca și utilizator Windows să deschizi o pagină, un document pe care lucrai în Windows 10 pe un iPhone sau Android. Poți deschide de exemplu un document Word, salvează-l și deschide-l direct de pe telefon prin aplicația Cortana.

Clipboard –este un upgrade care prin Cloud îți permite să copiezi ceva de pe PC-ul cu Windows 10 și să-l pui direct pe tabletă sau telefonul Android sau iOS.

Files On-Demand in OneDrive – cu acest instrument fișierele vor fi stocate în Cloud prin OneDrive iar pe calculator vor fi stocate local doar link-uri către acele fișiere, descărcându-le numai când trebuie să le accesezi. Acesta înseamnă că fișierele nu trebuie să ocupe inutil spațiu pe hard dar pot fi stocate local pentru a putea fi accesate chiar și offline.

Pentru a vizualiza în detaliu toate noutățile ce va aduce Windows 10 Fall Creators Update poți vizita pagina oficială Windows Central.

Însă pe lângă toate aceste noutăți și adăugari, cei de la Microsoft au decis să și scoată câteva instrumente, cu care probabil ne-am obișnuit deja de-a lungul anilor. Dintre acestea cele mai cunoscute și probabil cărora le vom simți lipsa cel mai mult ar fi de exemplu: Microsoft Paint ( una dintre cele mai vechi și mai folosite aplicatii a Windows-ului) , Outlook Express, Reader app. Despre Microsoft Paint si celealte aplicații cărora le vom duce lipsa odată cu lansarea Windows 10 Fall Creators Update-ului vom vorbi într-un alt articol.