Calculatoarele - dispozitive care pe parcursul anilor au dat naștere unui număr foarte mare de mituri care, poate au fost adevărate la începuturi dar care nu mai sunt relevante în mare parte datorită progresului tehnologic.

Am selectat câteva dintre cele mai interesante mituri pe care le vom aminti în cele de urmează:

  1. Trebuie să defragmentezi frecvent hardul.

Un detaliu important în ceea ce privește defragmentarea frecventă a hardului este că: nu mai e nevoie! Calculatoarele sunt dotate deja în așa fel încât să defragmenteze automat în fundal hardul după un program prestabilit. La fel și MAC-urile au un sistem special numit HFC (Hot File Adaptive Clustering) care defragmentează automat fișierele. Mai mult de atât, multe PC-uri moderne sunt deja livrate cu SSD sau memorie flash care nu trebuie defragmentată niciodată pentru a nu fi distruse.

  1. Programele Spyware și virușii încetinesc calculatorul

De multe ori când ni se încetinște calculatorul dăm repede vina pe un malware. În realitate, este posibil ca PC-ul nostru să fie infectat, însă de multe ori aceste malware-uri sunt create pentru a aduce profit creatorului, astfel să funcționeze normal în fundal în așa fel încât noi să nici nu-l observăm. De cele mai multe ori problema poate fi suprasolicitarea CPU-ului prin rularea a prea multor programe simultane, plug-in-uri inutile, lipsa de RAM liber, lipsa de spațiu pe disc sau pur și simplu îmbătrânirea calculatorului.

  1. Nu ai nevoie de un program antivirus

Multă lume spune că nu are nevoie de antivirus pentru că nu face nimic online prin care s-ar putea infecta calculatorul lui. Dar nu fi așa de sigur! De fiecare dată când pornești calculatorul riști ca acesta să fie infectat chiar dacă nu te uiți la pornografie sau nu folosești torrenturi sau nu vizitezi pagini care nu le consideri sigure. De fapt nici antivirusul nu te poate proteja întotdeauna 100%, dar cu siguranță te ajută foarte mult. Nu ai instalat încă un antivirus pe PC-ul tău? Alege-ți unul acum dintre ofertele noastre!

  1. Închiderea calculatorului în fiecare zi

Există multe opinii în ceea ce privește acest lucru. Pentru PC-urile mai vechi se recomanda întradevăr închiderea zilnică a acestora, astfel se reseta sistemul și i se prelungea viața. PC-urile moderne sunt însă dotate deja cu opțiunea de hibernare/sleep, întrând în repaus atunci când nu sunt folosite. Totuși o închidere completă este recomandată din când în când dacă nu este chiar necesar ca acesta să funcționeze în continuu.

  1. Când ștergi datele de pe unitate, acestea dispar de tot / Magneții distrug toate datele

Probabil pentru mulți dintre noi ar fi liniștitor să știm că ceea ce am șters de pe PC-ul nostru a dispărut pentru totdeauna. Ei, nu e tocmai așa! Când ștergem datele, urmele vizibile ale acestora dispar întradevar iar fișierele șterse vor fi marcate ca și spațiu disponibil dar datele rămân acolo până când vor fi suprascrise cu alte date. Nici magneții nu funcționează, numai dacă folosești floppy disk-uri...

Pentru a șterge în totalitate datele de pe hardul tău poți folosi eventual un program care suprascrie de mai multe ori hardul cu o serie de 1 și 0 până când acesta devine nerecuperabil.

  1. Mai multe (nuclee, memorie RAM etc.) întotdeauna înseamnă și mai rapid

Ei bine...în general chiar este adevărat. Adăugând mai multă memorie RAM, reduci dependența calculatorului de memoria virtuală și astfel vei simți o înbunătățire în viteză. Dacă ai nevoie de mai multă memorie, poți alege din ofertele magazinului nostru. De multe ori însă nu cantitatea ci calitatea este mai importantă, cum ar fi și în cazul nucleelor: un procesor quad-core high-end va depăși un procesor octo-core de calitate mai slabă. Alege-ți un procesor de calitate din ofertele noastre.

  1. Pentru a te proteja de eventualele “infectări” folosește un anume browser (Firefox/Safari/Chrome...)

Browserele sunt pur și simplu un mediu de execuție pentru JavaScript, așadar indiferent de browser-ul pe care-l folosești, toate pot fi expuse exploatărilor și atacurilor. Este bine de reținut că majoritatea atacurilor sunt prin intermediul plug-in-urilor și reclamelor. Singurul lucru ce te poate proteja cât de cât este un antivirus bun!

  1. Poți economisi bani dacă-ți construiești propriul PC

Probabil era adevărat acum câțiva ani în urmă, însă în prezent nu asta este situația și se găsesc calculatoare gata făcute la prețuri excepționale, vezi ofertele noastre pentru calculatoare refurbished. Când vine vorba de PC-uri foarte performante și de gaming, probabil poți economisi ceva bănuți dar vei pierde mult timp cu căutarea componentelor compatibile. Așadar nu înseamnă că nu merită să-ți construiești propriul calculator, însă asta doar în cazuri excepționale, deoarece un PC de brand este relativ ușor de customizat și după achiziție.