La fel ca toate dispozitivele electronice, HDD-urile și SSD-urile se pot defecta și ele la un moment dat, însă nu e tot una când se vor strica. Una dintre cele mai importante diferențe în ceea ce privește durata de viață reprezintă modul în care funcționează cele două dispozitive. Este un fapt binecunoscut că HDD-urile au un dezavantaj față de SSD-uri în această privință din cauza componentelor mecanice în mișcare care se pot strica mai repede, element care lipsește complet la SSD-uri. Acestea din urmă însă au un număr limitat de cicluri de scriere al fiecărui bloc de memorie flash, dar totuși, se consideră ca durata de viață a SSD-urilor este considerabil mai mare.


Limitarea SSD-urilor la un anumit număr de “scrieri” înseamnă că locațiile de memorie care ating numărul de scrieri stabilite (numărul este prestabilit întotdeauna de producători) se pot defecta, locația respectivă devenind astfel inaccesibilă și se scade din capacitatea totală a SSD-ului. Din cauza acestor limite prestabilite de către producători, mulți utilizatori se îngrijorează de faptul că unitatea se poate deteriora prea repede.

Tocmai pentru a dovedi durabilitatea și fiabilitatea SSD-urilor s-au efectuat numeroase teste asupra lor care au avut ca rezultat date foarte interesante. Un astfel de test interesant a fost lansat anul trecut în iunie, folosind SSD-urile OCZ TR150, Crucial BX 200, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro și SanDisk Ultra II, câte două exemplare din fiecare. Toate s-au dovedit a fi chiar mai fiabile și durabile decât garantau producătorii. Chiar și modelele Crucial BX 200 care au ieșit pe ultimul loc, au ajuns la un volum de date de 187 respectiv 280 terabytes scrise, ceea ce este de 2,5 ori mai mult decât limita garantată de către producători. “Câștigătorul” a fost Samsung 850 Pro care a ajuns la 9,1 PB (91,000 TB sau 91,000,000 GB) de date scrise care astfel depășește de 60 de ori valoarea prestabilită, însemnând că utilizatorul ar putea folosi această unitate nu mai puțin de 623 de ani scriind zilnic în medie 40 de gigabytes de date pe SSD.

Un test de durabilitate a fost efectuat și de cei de la TechReport care deja în 2014 au dovedit faptul că unele SSD-uri sunt chiar mai durabile și rezistă mult mai mult decât se credea.
Astfel de teste sunt binevenite și dovedesc încă o dată faptul că SSD-urile merită folosite nu numai pentru viteza și performanța net superioara ci și pentru fiabilitatea și durabilitatea de care dau dovadă. Dacă te-ai decis și vrei să achiziționezi un SSD, vezi ofertele noastre aici. Totodată, poți să vezi și oferta noastră de laptopuri și calculatoare configurabile.