Ce sunt softurile educaționale? Ei, acestea sunt niște programe care au fost special create pentru a fi folosite în procesul de învățare și care nu numai că ajută dar și încurajează construcția activă a cunoștințelor, stimulează activitatea intelectuală a elevilor și elimină activitățile de rutină făcând astfel din procesul de învățare o activitate mult mai interesantă și productivă.

În cele ce urmează vom prezenta câteva dintre softurile cele mai uzuale și folositoare.

Microsoft Office din care fac parte și Word-ul, Excel-ul si Power Point-ul. Pe lângă acestea mai amintim însă și OneNote, o platformă care servește ca un loc sigur unde să-ți salvezi notițele, gândurile, chiar articole. Îți place sau nu, cu siguranță va trebui să-ți iei multe notițe iar OneNote este un program minunat pentru asta, mai ales dacă ai un dispozitiv touchscreen. OneNote îți permite să și împărtășești proiectele cu colegii tăi, astfel puteți lucra împreună la proiectele de grup. OneNote are versiuni și pentru telefoane mobile atât pentru iOS cât și pentru Android iar în plus, este un program gratuit astfel nu mai trebuie să-ți faci grij pentru upgrade-uri cu plată.

Microsoft To-Do este o aplicație destul de simplă care te ajută să ții cont și să poți urmări întotdeauna ceea ce ai de făcut. Microsoft To-Do funcționează excelent pe Windows și îți oferă posibilitatea de a-ți organiza listele, treburile în diferite categorii, astfel încât să poți păstra conținutul organizat pe clase sau proiecte. Aplicația are și versiune pentru mobil, astfel poți bifa de pe mobilul tău lucrurile făcute.

GeoGebra este un soft de matematică dedicată pentru toate nivelurile de educație. Acesta combină algebra, geometria, graficele, foile de calcul, analiza și statistica într-un singur program care pe deasupra este și ușor de folosit. Programul este accesibil în mai multe limbi. Pagina GeoGebra poate fi folosită și pentru a împărtăși creația ta sau pentru a vizualiza creațiile celorlalți. Există la fel o versiune și pentru mobil astfel îți poate fi la îndemână oriunde.

Nebo este cea mai bună soluție pentru a lua notițe. Un program care îți oferă un fundal alb, gol pe care poți să-ți scrii gândurile, cursurile manual. Nebo este capabil să-ți transcrie scrisul în timp real ( funcționează chiar și daca nu scrii frumos :P). Pe lângă acesta prezintă încă multe trucuri cum ar fi efectuarea de ecuații matematice, posibilitatea de a adăuga fotografii. Poți verifica un tutorial pe pagina lor oficială.

FluidMath, este un alt soft excelent pentru cei care doresc să scrie de mână lucrările la matematică dar acest lucru să fie pe un calculator. FluidMath recunoaște scrisul manual și îl schimbă în formule și mai mult de atât, îți schimbă ecuațiile în text dacă vrei. Se poate utiliza pentru abordarea diferitelor ecuații și forme de matematică. Softul se poate încerca gratuit după care costă 15 dolari un upgrade.

OneCalendar este o aplicație care îți integrează toate calendarele într-un singur loc. Dacă ai deja cont pe Google, Microsoft sau iCloud, folosești calendarul Live/ Outlook acesta le întrunește pe toate, chiar și evenimentele de pe Facebook. Versiunea gratuită ar trebui să fie deajuns dar pentru funcții suplimentare cum ar fi personalizarea culorilor și modificarea interfeței, poti actualiza aplicația pentru 5 dolari.

Evernote este la fel o aplicație pentru luarea notițelor iar daca OneNote nu te-a convins, probabil Evernote te va lua de pe picioare. Acesta are o interfață minimalistă, curată pentru a lua notițe și pentru a le organiza în secțiuni diferite iar în plus ai posibilitatea de a împărtăși lucrarile cu prietenii sau colegii tăi. Versiunea gratuită este un pic limitată, îți permite să sincronizezi doar două dispozitive și poți încărca până la 60 MB de conținut. Nivelul următor îți permite deja sincronizarea tuturor dispozitivelor și îți oferă memorie de 1GB pentru 35 de dolari pe an. Există și o versiune Premium care pentru 70 de dolari pe an îți oferă 10GB spațiu de stocare.

Duolingo,o platformă de învățare a limbilor. Acesta are o pagina web dar și o aplicație care include multe limbi străine. Poți învăța diferite limbi dar poți să și dai examene de evaluare a competențelor lingvistice. Lecțiile sunt diversificate și include exerciții de vorbire, ascultare, traducere și multe alte alegeri. Are aplicație gratuită  atât pentru Android cât și pentru iPhone. Poti verifica aici pagina Duolingo.

Acestea reprezintă doar o selecție din multitudinea aplicațiilor, softurilor educaționale care pot face procesul de învățare mult mai distractivă și mai ușoară așa că merită să le încercați. Iar dacă cunoști vre-o aplicație care nu se află pe lista noastră, dar crezi că merită să împărtășești cu lumea, atunci nu ezita să lași un comentariu!