Este oficial, cei de la Google au anunțat într-un post faptul că Google Drive nu va mai fi începând din 11 decembrie nici pentru PC-uri nici pentru Mac-uri. În funcție de tipul utilizatorului, acesta va fi înlocuit cu aplicația Backup and Sync pentru consumatorii obișnuiți sau cu Drive File Stream pentru companii și utilizatorii business. Suportul va fi oprit pe 11 decembrie 2017 iar aplicația va fi închisă complet din data de 12 martie 2018. Utilizatorii care folosesc aplicatia Drive vor primi notificări deja din octombrie 2017, și astfel compania ne va redirecționa spre una dintre cele două opțiuni.

La ce să ne asteptăm?

Important este faptul că Google nu face modificări în serviciul Drive, numai în aplicații așadar îl vom putea accesa în continuare din web sau smartphone-uri dar prin alte opțiuni.

Momentan Google oferă un spațiu de stocare online de 15GB prin Drive, fișierele fiind accesibile de pe orice dispozitiv (incluzând Android, iPhone și iPad) prin aplicația Drive instalată, ale căror aplicații mobile se pare că vor fi lăsate neatinse.

Backup and Sync și Drive File Stream sunt două softuri relativ noi care au aceleași funcții de a ne proteja și stoca datele și pentru a putea accesa fișierele din cloud.

Backup and Sync este aplicația care înlocuiește atât Google Drive cât și Google Photos Uploader. În esență oferă aceeași funcționalități ca Drive și funcționează în același mod. Sincronizează fișierele în mod tradițional, plasând copii locale pe desktop și apoi le copiază înapoi în cloud.

Drive File Stream este o abordare mai elegantă și integrată care economisește spațiu pe unitatea noastră, oferind în același timp acces la “toate fișierele Google Drive la cerere, direct pe unitatea noastră”.

Lucrurile pot devein un pic confuze dacă lucrezi pe un PC cu acces G Suite, pentru că atunci se pot folosi ambele servicii. Tocmai din acest motiv este important să înțelegem diferența dintre cele două aplicații.

Cei de la Google au specificat astfel:

Backup and Sync oferă:

  • Acces la fișierele din My Drive
  • Sincronizarea fișierelor selectate în My Drive
  • Folosirea aplicațiilor “native” precum MS Word și Photoshop
  • Sincronizarea altor fișiere locale precum Documente sau Desktop

Drive File Stream poate “face” aproape tot ceea ce face Backup and Sync, cu excepția sincronizării fișierelor locale dar oferă în plus:

  • Acces la fișierele din Team Drives
  • Transmiterea fișierelor la cerere
  • Sincronizarea fișierelor individuale din My Drive

Înca o diferență majoră ar fi și faptul că Drive File Stream apare ca o unitate montată în Windows Explorer, în timp ce Backup and Sync afișează My Drive ca un shortcut.

Înainte de a alege metodele de sincronizare ar fi bine să verifici dacă aplicația funcționează în sistemul tău de operare. Pentru Backup and Sync ai nevoie de cel puțin un Windows 7 sau Lion (10.7) dar funcționează și în Linux (Google Drive nefiind valabil și în acest sistem), cât pentru Drive File Stream ai nevoie la fel de un Windows 7 cel puțin iar pe Mac de un El Capitan (10.11). Spor la tranziție!