Memoria RAM (Random Access Memory) acel component de bază al unui calculator sau smartphone în care ajung datele înainte de a fi procesate de micropocesor. Pentru a afla mai multe detalii despre acest tip de memorie, poți citi articolul nostru Despre memoria RAM.

Fiind un component de bază, este important să cunoaștem miturile și concepțiile greșite care s-au născut de-a lungul timpului. Tocmai din acest motiv vom trata în cele ce urmează câteva mituri mai cunoscute care “bântuie” în jurul memoriilor RAM.

  1. “Nu am nevoie de mai mult RAM”

Chiar daca nu utilizăm la maxim capacitatea totală a RAM-ului (poate numai 60%), acesta nu înseamnă că nu avem nevoie de mai mult RAM. De ce? Pentru că mai mult RAM chiar poate ajuta, în mare parte pentru că așa sunt construite programele. Majoritatea dezvoltatorilor scriu programele în așa fel încât aplicațiile să solicite un anumit procent din memoria RAM disponibilă. Astfel dacă ai instalat mai mult RAM, același procent solicitat va însemna un program de o dimensiune mai mare. Nu există o regulă dar totuși recomandăm pentru utilizatorii obișnuiți un minim de 4GB dar și mai bine ar fi un RAM de 8GB, pentru o performanță mai bună. Pentru gameri sau profesioniștii de grafică, video, sunet sau pur și simplu pasionați de PC-uri recomandăm cel puțin 16GB.

  1. Dimensiunea RAM-ului este cel mai important.

Mai mult RAM nu înseamnă neapărat o viteză mai mare. Pentru o viteză mai mare întradevăr ai nevoie de mult RAM însa există mai multe lucruri care determină performanța RAM-ului. Pe lângă dimensiune, viteza și frecvența joaca un rol la fel de important. De exemplu dacă ai un PC cu o memorie RAM de 8GB, schimbarea acestuia la 16GB nu va asigura neapărat o performanță mult mai bună, dar schimbarea acestuia la un RAM mai rapid chiar de 8GB poate duce la performanță semnificativă. Important este să te decizi ce ar fi mai important pentru tine, în funcție de modul și scopul în care folosești calculatorul tău, memorie RAM mai rapidă sau mai multă. Acest subiect îl vom analiza mai în detaliu într-un alt articol.

  1. “Nu pot adăuga RAM de diferite dimensiuni”

În general, majoritatea sistemelor (calculator sau laptop) au doua sloturi disponibile pentru RAM. Este o concepție greșită faptul că ambele sloturi ar trebui să aibă memorii RAM de aceeași domensiuni. Întradevăr este recomandabil ca aceste doua sloturi să conțină memorii RAM de aceeași mărime, frecvență și de la același producător din simplul motiv: acestea au mai multe componente care trebuie să funcționeze bine împreună. Pentru funcționarea lor optimă acestea trebuie să folosească aceeași tensiune iar controlorii lor să fie compatibili între ei și cu placa de bază. Dacă decizi să pui memorii de mărimi diferite (de exemplu unu de 4GB și unu de 8GB), poți comuta pe modul de dual chanel, funcționând astfel fiecare la performanța optimă (ca două memorii de 4GB, iar restul de 4GB va rula în modul de single chanel). Folosind în acest mod memoriile de dimensiune diferită nu vei obține viteză mult mai mare (sau dacă ai avea doua memorii de aceeași mărime) dar va fi un pic mai bine. La fel este și în cazul frecvenței sau vitezei.

  1. “Trebuie să curăț memoria RAM pentru o funcționare optimă”

Este plin RAM-ul? Foarte bine! Nu trebuie să-l cureți! Din contră, scopul memoriei RAM nu este să stea goală. De fapt sistemul de operare și softul ar trebui să utilizeze fiecare bit disponibil din RAM. Curățarea (ștergerea datelor de pe RAM) poate chiar duce la încetinirea acesteia, prin simplul motiv că se pot pierde anumite calcule din memorie. Task kiler-i pot face chiar mai mult rău pentru Android.

Cel mai important este să știi că memoria RAM se auto-reglează. De exemplu dacă ai 4GB de memorie RAM, atunci acesta scrie, șterge și rescrie în mod constant datele din cele 4GB, date pe care oricum nu vrei să le păstrezi. Funcția de stocare a datelor îi aparține hard disk-ului care nu se reglează automat. Pe scurt: având spațiu liber pe hard disk este un lucru bun, dar având spațiu liber pe memoria RAM nu este la fel de bun.

Ai auzit sau știi și alte mituri care circulă în jurul memoriei RAM? Nu ezita să ne lași un comentariu!