Cu toții știm deja că electricitatea poate fi imprevizibilă. Orice defect mic într-un transformator poate provoca o întrerupere sau o creștere suficient de puternică pentru a distruge produsele electornice de acasă. Panele în curent nu sunt foarte dese dar pot provoca daune foarte mari, tocmai de aceea este recomandabil să ne pregătim și să știm cum să ne protejăm produsele electronice. Ne vom axa în acest articol la UPS-uri, care ne ajută în protejarea PC-ului nostru.

Aceste unități de dimensiuni destul de mari, combină un protector la schimbările de tensiune (supratensiune sau pană de curent) de înaltă calitate cu o baterie de rezervă care va menține în funcțiune produsele electronice.

Totuși înainte de a face saltul la cumpărarea unui UPS propriu, ar fi câteva detalii la care trebuie să fim atenți.

De câte prize vei avea nevoie?

Trebuie să stabilești încă de la început pentru ce ai nevoie efectiv de acel UPS. Poți să-l cumperi special pentru calculator sau pentru mai multe electronice din casă, tocmai din acest motiv trebuie să stabilești câte dispozitive trebuie să fie conectate neapărat la acel UPS. În general recomandăm să numeri tot ce ai nevoie și să cumperi un UPS cu plus două prize, astfel îți permiți o anumită felxibilitate în viitor. Trebuie reținut însă și faptul că multe unități nu oferă protecție împotriva supratensiunii la toate prizele, dar poți observa acest lucrru destul de simplu, uitându-te dacă UPS-ul are sau nu porturi fără prize. Iar dacă utilizezi conexiuni de date prin cablu, cauta un UPS care oferă protecție și pentru acestea.

De câtă putere ai nevoie?

La fel este foarte important să stabilim ce dispozitive dorim să protejăm și care este puterea fiecărui aparat. Poți afla cât consumă dispozitivul tău (orice dispozitiv) cu ajutorul unui Wattmetru. Trebuie să fii atent și la faptul că în general puterea unui UPS este dată în VA (volt-amper) și nu în W (watt). Recomandarea noastră este ca după ce ai stabilit câtă putere consumă dispozitivele pe care vrei să le conectezi la UPS, la alegerea unității, acesta să aibă o putere mai mare cu minim 15-20% față de calculele tale astfel te vei scăpa de surprizele neplăcute din viitor.

De cât timp ai nevoie?

Un alt detaliu important este timpul: câtă autonomie vrei să aibă unitate? Mulți cumpărători achiziționează un UPS pentru că doresc doar câteva minute în plus pentru a închide dispozitivele în mod corenspunzător și pentru a salva datele. Alții doresc ca dispozitivele să funcționeze cât mai mult. Timpul se calculeaza în general în minute și la puterea maximă pe care o folosesc dispozitivele. De obicei acest detaliu se poate găsi pe produs sau în descrierea produsului.

Ce funcționalități vrei să aibă UPS-ul?

Te-ai gândi că funcționalitățile unui UPS sunt simple, conectezi dispozitivele și când este nevoie acesta intră în funcțiune, asa-i? Ei, nu e așa. Un UPS poate avea mai multe funcționalități, chiar și cele de bază oferă funcții precum: deconectarea notificării bateriei, conectivitatea USB și o suită de software care poate fi controlată prin intermediul PC-ului pentru reglarea setărilor și pentru a vedea cantitatea de energie consumată. O unitate mai profesională are și mai multe, cum ar fi de exemplu un LED care arată cât de încărcată este bateria, durata de funcționare. Majoritatea dintre noi nu vom avea nevoie de aceste funcționalități extra dar este bine să știm despre existența lor.

Câtă garanție are?

În mod normal un UPS ține atât timp cât rezistă bateria internă care este în jur de 2-3 ani. Bateriile datorită faptului ca sunt în permanență încărcate se strică destul de repede. Așadar este bine dacă un UPS are o garanție de 2-3 ani, suficient de lungă pentru a acoperi durata de viață a bateriei. O veste bună ar fi însă că aceste baterii sunt făcute în așa fel încât să poate fi pur și simplu înlocuite atunci când se strică.

Dacă te-ai decis și vrei să achiziționezi un UPS, vezi ofertele noastre pentru UPS-uri noi sau UPS-uri refurbished. Dacă mai ai nevoie de lămuriri contactează-ne cu încredere!