S-a încetinit calculatorul și te gândești că sursa problemei ar fi RAM-ul? Ei ce poți să faci? Să crești capacitatea de RAM sau ar fi mai bine cu RAM mai rapid? Răspunsul la aceasta întrebare nu este chiar atât de simplu precum ar părea.

În cazul memoriilor RAM contează nu numai capacitatea de stocare dar și frecvența de lucru și timpii de răspuns(latențele).

Care ar fi diferența dintre capacitatea memoriei RAM și viteza de lucru a acesteia?

Capacitatea de stocare a memoriilor RAM se măsoară în megabytes (MB), gigabytes (GB) sau terabytes (TB). Cu cât mai mare este această dimensiune, cu atât mai multe date pot rămâne în așteptare până la prelucrarea lor de către procesor. Odată ce ai spațiul suficient care să satisfacă nevoile tale, ajungi în punctul în care adăugarea mai multor memorii RAM nu va îmbunătăți neapărat viteza. În cazul acesta este mai bine să-ți cumperi un RAM mai rapid cu latențe cât mai mici.

În ceea ce privește viteza RAM-ului, exista câteva valori care o definesc:

  • Frecvența, care se măsoară în MHz reprezintă viteza de încărcare și descărcare a datelor deci teoretic vorbind, reprezintă cantitatea de date care poate fi transferată între memoria RAM și procesorul calculatorului. Cu cât este mai mare frecvența și mai mică latența, cu atât mai rapid va fi PC-ul tău.
  • Latența (CL)este valoarea care arată cât de repede poate răspunde RAM-ul la o anumită solicitare, durata de timp in care RAM-ul poate sa ofere datele pe care le găzduiește procesorului. Cu cât este mai mică această valoare, cu atât mai bine.

De ce tip de RAM ai nevoie? În general o capacitate de 8 – 16 GB ar trebui să fie suficient chiar și pentru profesioniști care se ocupă de editare video/audio și pentru rularea simultană a mai multor aplicații profesionale. În ceea ce privește viteza, acesta nu va conta dacă placa de bază nu suportă viteza specificată de producătorul plăcuțelor de memorie. De exemplu o placa de bază ce suportă cel mult RAM-i de 1333 MHz va limita la 1333 MHz o memorie RAM tactată din fabrică la 2000 MHz. Așadar merită să pui un RAM mai rapid numai dacă și placa de bază suportă viteza indicată pe plăcuța de memorie. Există situații când poți avea nevoie de mai mult RAM dar acestea le vei întâlni probabil în cazul în care gestionezi servere, pentru că în rest probabil nu ai nevoie de mai mult.

Cum alegi memoria RAM dacă vrei să faci un upgrade?

În primul rând trebuie să cunoști specificațiile tehnice ale sistemului, tipul modulelor RAM (plăcuțelor de memorie) instalate, numărul sloturilor disponibile și limitele în ceea ce privește cantitatea maximă de memorie admisă. Poți afla toate aceste informații de pe pagina fabricantului calculatorului sau al plăcii de bază.

În concluzie, am putea spune că în principiu este recomandată o cantitate considerabilă de memorie pentru cerințele actuale dar conform statisticilor rezultate din diferite benchmark-uri, e mai bine să optăm pentru plăcuțe RAM cu latențe cât mai mici. Chiar dacă viteza RAM-urilor nu este viteza maximă suportată de placa de bază, de exemplu în loc de 1600 MHz memoria RAM are doar 1333 MHz, latențele mai mici au un efect mult mai benefic asupra perfomanțelor decât frecvența.