A trecut deja un an de când gigantul din Redmond a lansat Windows 10, această lansare fiind urmată de nenumarate actualizări - unele semnificative, altele mai puțin semnificative. Cel mai important update totuși este cel din 2 august 2016, intitulat Anniversary Update, sau numele de cod Redstone, așa cum a fost cunoscut în cursul dezvoltării. Cu acest update major, Microsoft a adăugat multe caracteristici noi, a finisat interfața, reușind astfel să ofere un facelift binevenit tuturor utilizatorilor de Windows 10.
Windows 10 a avut parte de o lansare în forță în vara anului 2015 și s-a bucurat de un succes considerabil în ultimele 12 luni, cu toate că nu a fost lipsit de controverse legate de colectarea datelor personale și transmiterea lor către Microsoft. Windows 10 reprezintă o schimbare radicală în politica Microsoft, scopul acestei schimbări fiind baza multor controverse, iar explicațiile și motivele Microsoft au fost considerate de mulți utilizatori în cel mai bun caz ca fiind nelămuritoare și lipsite de transparență. Acum însă, odată cu lansarea Anniversary Update am obținut multe explicații privind rostul telemetriilor anonime precum rezolvarea bug-urilor interfeței sau al altor erori întâlnite deseori sau reducerea semnificativă / eliminarea înștiințărilor false.
În ciuda controverselor, Windows 10 se bucură de un success imens. Conform ultimelor date oficiale, 350 de milioane de dispozitive rulează Windows 10, deși piața PC se află într-un declin lent, Microsoft preconizând că această sumă să ajungă la 1 miliard până la sfârșitul anului 2018. Să nu uităm că Windows 10 este parte esențială al Xbox One, IoT (Internet of Things) și desigur, mai avem și Windows 10 Mobile, ajungând astfel la o cotă de piață de 21% în 11 luni de la lansare.
Lăsând la o parte istoria, Anniversary Update conține multe schimbări binevenite, multe dintre care au fost implementate aproape în timp real mulțumită feedback-ului primit în cadrul celui mai de succes program beta al Microsoft, programul Windows Insider. Acesta a generat o mare parte al succesului având o bază de milioane de utilizatori oferind 70.000.000 de feedback-uri în privința schimbărilor, bug-urilor și implementărilor, acest program fiind responsabil pentru furnizarea îmbunătățirilor din acest update.
Windows 10 nu a fost un produs defect, dar este clar că la anumite aspecte a avut nevoie de finisaje încă din primul moment al lansării, fie ele pur estetice fie ele funcționale. Așadar, să vedem care sunt îmbunătățirile aduse de acest Update.
Schimbări ale meniului Start
Încă de la revenirea meniului Start cu lansarea Windows 10, acesta a fost constant subiectul modificărilor și remodelărilor. De data asta, a dispărut opțiunea “All Apps” și în locul acestuia a apărut o listă derulabilă al tuturor programelor instalate, cu cele mai des utilizate și cele mai recent instalate programe afișate în vârful listei. De asemenea, opțiunea “recent adăugate” afișează acum trei aplicații. Astfel Microsoft a facilitat accesul rapid la aplicațiile și programele instalate, utilizatorii putând naviga mai eficient printre acestea (desigur posibilitatea căutârii unei aplicații prin accesarea meniului Start și tastarea denumirii acesteia a rămas neschimbată).
Actualizări aduse Action Center-ului
Din fericire nici Action Center nu a scăpat de bisturiu, beneficiind acum de câteva modificări subtile, dar foarte utile. Acum, este afișat numărul notificărilor, dimensiunile au fost mărite, putem seta priorități pentru notificări (astfel încât cele mai importante să rămână în vârful listei). De asemenea, putem să răspundem rapid la mesajele IM (Instant Messaging) primite prin aplicații precum Skype direct din notificări sau Action Center printr-un click pe notificare, fără să accesăm aplicația de IM, dar putem respinge ân aceeiași manieră mesajele la care nu dorim să răspundem.
Schimbări ale ecranului de blocare (Lock Screen)
Rădăcinile ecranului de blocare se trag din varianta mobilă a sistemului de operare, unde notificările și actualizările detaliate pot fi vizualizate rapid prin pornirea ecranului telefonului sau al tabletei. Cu lansarea Anniversary Update, ecranul de blocare, pe lângă notificări, integrează acum comenzi pentru Cortana, utilizatorii putând accesa PC-ul prin comenzi vocale fără a fi nevoie de tastatură sau mouse.
Hey Cortana!
Cortana, asistentul digital al Microsoft, poate accesa la comanda “Hey Cortana” tot de pe ecranul de blocare calendarul, agenda și emailurile sau să redea muzica noastră preferată, chiar dacă nu ne aflăm în fața calculatorului. Fiind disponibilă pentru toate platformele importante precum iOS, Android și Windows, Cortana poate sincroniza mementourile și notițele de pe PC/laptop cu dispozitivele noastre mobile, atenționându-ne asupra suprapunerilor. În aceeași ordine de idei, Cortana poate să trimită notificări de pe smartphone către PC / laptop, prin urmare putem să răspundem la SMS-uri de pe calculator. Pe de altă parte, de acum Cortana nu mai poate fi oprita complet, ci doar dezactivată pentru a elimina caracteristicile personalizate, iar pentru protecția anonimității, accesul ei poate fi limitat de către utilizator.
Calendar
Aplicația Calendar este poate una dintre cele mai bune și cele mai utile aplicații universale din Windows 10. În Anniversary Update, aceasta a fost integrată în calendarul sistemului, fiind accesibil printr-un click pe ceasul din partea dreaptă al ecranului. De aici putem vizualiza agenda și memento-urile și putem chiar să adăugăm conturi de Google, Outlook sau alte servicii pentru sincronizare cu dispotivele noastre mobile.
Windows Ink
Windows Ink este o experiență de interacțiune nouă, care aduce toată puterea Windows în stiloul utilizatorului. Cu Windows Ink utilizatorul poate scrie pe dispozitiv așa cum scrie pe hârtie, creând notițe, desenând pe o tablă și transpunându-și cu ușurință gândurile analogice în lumea digitală. Cu Anniversary Update insa, Windows Ink a devenit mai mult decat o metoda de a crea notite, acum putem accesa aplicatiile compatibile Windows Ink cum ar fi SketchPad, Sticky Notes, Fresh Paint, Autodesk Sketchbook, Bamboo sau Ideament. De asemenea, a fost adăugat un liniar digital, o unealtă adaptabilă și nelipsită al creatorilor de conținut sau graficienilor. Ink este partea integrală a Cortana, aceasta fiind capabilă să descifreze și să interpreteze sticky note-uri scrise de mână și să creeze memento-uri bazate pe acestea.
Edge
Cu toate actualizările din Anniversary Update, nici unul nu a fost mai binevenit și mai urgent decât cel pentru browserul Edge. Încă de la lansare, Edge a reușit să ofere performanțe superioare Internet Explorer-ului, o caracteristică foarte așteptată de mulți utilizatori. Acum, utilizatorii de Edge se pot bucura pe lângă autonomia mai lungă a bateriei și de extensii ca și în cazul Chrome sau Firefox. Deocamdată puține extensii sunt disponibile, dar în perioada următoare numărul acestora va crește semnficativ.
Xbox
Chiar și Xbox urmează să primească Anniversary Update, care va aduce Cortana, Universal Windows Platform (UWP) pe această platformă, dar cea mai importantă adăugare va fi pe PC și anume Inițiativa Play Anywhere. Microsoft și-a actualizat constant platforma pentru jocuri pe PC, astfel pasionații jocurilor pe PC vor beneficia de V-sync Control respectiv Adaptive Framerate. Lipsa acestora a generat critici dure din partea pasionaților de jocuri precum Rise of the Tomb Raider. Marea noutate constă însă în inițiativa Play Anywhere, astfel jocurile Xbox care fac parte din acest program vor beneficia și de o variantă pentru PC (varianta Windows Store). Astfel, cumpărând oricare variantă al aceluiași joc, vom primi automat o copie pentru cealaltă platformă, iar salvările se vor sincroniza între platforme. Deși Xbox One nu se bucură de succesul PS4, Microsoft a făcut o decizie importantă prin îmbrățișarea gaming-ului pe PC și mulți dezvoltatori și-au arătat interesul pentru această inițiativă.
Desigur, toate actualizările trebuie efectuate cu precauție și recomandăm un backup în prealabil al datelor personale de pe hard disc. În cazul în care întâmpinăm probleme sau bug-uri, recomandăm un roll-back la o versiune anterioară.