Pe data de 6 august 2016 istoria internetului a ajuns la un reper foarte important, sărbătorind cea de a 25-a aniversare de la lansarea primei pagini web. Primul site web – sub forma lui originală -  poate fi vizitat in continuare până în ziua de azi, dar nu veți găsi altceva decât text si hyperlink-uri, așadar nu vă așteptați la butoane social media sau animații, pentru că nu le veți găsi.

 

Idea de web a fost visată de Sir Tim Berners-Lee în anul 1989, iar acest web urma să utilizeze internetul, o platformă nou creată pe atunci, evoluată din ARPANET, cu scopul de a găzdui pagini pe care oricine le-ar putea accesa. Acest concept poate să pară învechit pentru unii, dar ideea de a partaja (share) informații a fost considerat extrem de revoluționar in 1989.

În octombrie 1990 Tim Berners-Lee a scris codul HTML (Hypertext Markup Language) pe care sunt bazate site-urile web, HTTP (Hypertext Transfer Protocol) standardul care permite comunicarea de date prin web, și URI (Uniform Resource Identifier) adresa care alocă fiecărui site propriul lui URL.

Deși primul website a devenit activ la finele anului 1990, Sir Tim Berners-Lee și-a facut publică și accesibilă creația în afara CERN-ului doar pe data de 6 august al anului următor … iar restul este istorie.

World Wide Web fiind un concept revoluționar a necesitat o mulțime de explicații. Astfel, prima pagină web conținea explicații despre conceptul de world wide web, despre funcționarea lui, despre accesarea lui și despre modul în care programatorii interesați pot contribui la dezvoltarea lui.

Niciodată nu trebuie să uităm cât de departe au ajuns aceste tehnologii într-un interval de timp atât de scurt și viziunea nobilă și ambițioasă a celor care au ajutat la crearea lor.