Fiecare dintre noi am avut parte de cel puțin o dată în viață de aceea senzație neplăcută ca în timpul lucrului sau în timpul distracției o componentă a calculatorului să cedeze iremediabil și prin urmare să fim nevoiți să înlocuim urgent componenta sau chiar întregul calculator. Pentru a evita aceste momente triste sau supărătoare – și in cele mai multe cazuri chiar costisitoare, putem să luăm anumite măsuri preventive, maximalizând durata de viață a componentelor (și protejându-ne bugetul)

Într-o lume ideală, un calculator sau o componentă poate fi utilizată teoretic până în adânci bătrâneți, necesitând un upgrade doar în cazul în care avem nevoie de mai multă performanță. Din păcate, viața este crudă și această afirmație este adevărată și în lumea calculatoarelor. Componentele se strică iar înlocuirea lor poate fi costisitoare – din acest motiv are sens să profităm la maxim de acestea pe un termen cât se poate de lung.

Placa de bază

Deși nu are componente în mișcare, plăcile de bază sunt atât de complexe și delicate încât cele mai minuscule defecțiuni pot avea urmări serioase. Durata medie de utilizare a majorității plăcilor de bază ce se pot achiziționa separat din comerț este de 3-4 ani, însă producătorii majori de calculatoare (HP, Dell, Lenovo, etc) care proiectează și fabrică propriile plăci de bază utilizează tehnologii și materiale prin care durată medi de utilizare este prelungită. În ciuda acestui fapt, se mai întâmplă ca placa de bază să cedeze, cauza principală fiind deteriorarea condensatorilor sau expirarea acestora, care se manifestă prin umflare sau scurgere. Desigur, condensatorii pot fi înlocuiți de obicei, dar această operațiune s-ar putea să consume prea mult timp și energie. Alte motive din care se defectează o placă de bază includ căldura excesivă, umiditatea și curentul static.

Cum putem să prelungim durata de viață?

Simplu. Să ținem departe calculatorul de zone cu umiditate extremă dar și de zone cu aer extrem de uscat, deoarece acesta din urmă promovează generarea curentului static. De asemenea, căldura excesivă care se generează într-o carcasă slab aerisită poate duce la curbarea plăcii de bază ce rezultă în scurtcircuite și componente rupte. Prin urmare, se recomandă utilizarea unei carcase bine ventilate sau evitarea componentelor care generează prea multă căldură și curățarea prafului acumulat cu aer comprimat.

Cel mai bun sfat oferit de specialiștii în domeniu este acela de a nu atinge placa de bază. Bineînțeles că este vorba de o hiperbolă, pentru că atunci când instalăm o componentă sau le curățăm trebuie să atingem placa de bază, dar totuși să limităm cât de mult posibil scoaterea și remontarea acesteia din și în carcasă. Când montăm sau demontăm o componentă și mai ales placa de bază să ne asigurăm că avem o bandă antistatică (sau avem împământare) deoarece o descărcare statica riscă să cauzeze defecșiuni permanente.

Unitatea de stocare

Cele mai răspândite unități de stocare moderne vin sub forma unui Hard Disk (HDD) sau Solid State Drive (SSD). Un calculator nu este capabil să funcționeze fără una, aici fiind stocat sistemul de operare. Dacă unitatea de stocare încetează să funcționeze va trebui înlocuită, acestea nu se repară (decât în cazuri extreme, dar de obicei se încearcă doar recuperarea datelor).

Atât HDD-urile cât și SSD-urile sunt predispuse la deteriorare, dar din motive diferite. HDD-urile sunt mecanice, au componente în mișcare și cu trecerea timpului, acestea se vor defecta din punct de vedere mecanic. Platanele se zgârie, capul refuză să citească sau motorul se paralizează.

Pe de altă parte, SSD-urile au la bază chip-uri de memorie, așadar nu au componente în mișcare. Fiind dependente de tehnologia de fabricație și de chip-urile sau contoller-ele folosite în construcție, fiabilitatea lor poate varia foarte mult de la extrem de durabil până la “de evitat cu orice preț”. Dacă alegeți un model cu chip-uri de memorie de calitate și cu un controller pe măsură, SSD-ul poate surclasa un HDD clasic atât la performanțe cât și la fiabilitate. Conform unui experiment efectuat de techreport.com pe o perioadă de 18 luni, a reieșit că, nu toate componentele sunt create egal, iar cele mai fiabile (dar nu și cele mai scumpe) au depășit cu mult pragul de 2 PB (2 PB = 2.000 TB = 2.000.000 GB) de date scrise înainte ca să se defecteze iremediabil. SSD-urile, așa cum am spus, se bazează pe chip-uri de memorie, deci fiabilitatea lor este afectată și de temperaturi înalte de peste 50 de grade Celsius.

Cum putem să prelungim durata de viață?

Indiferent de unitatea de stocare deținută este recomandat să investiți în echipamente cu protecție la supratensiune (UPS, prelungitoare cu protecție, surse, etc). Desigur, toate echipamentele electronice sunt sensibile la supratensiune și descărcări statice, dar HDD-urile și SSD-urile sunt și mai sensibile dar și mai valoroase din cauza datelor stocate.

Să evităm temperaturile extreme! Asta înseamnă să avem o carcasa bine aerisită, răcită corespunzător cu ventilatoare și curată, fără praf. Odată expuse la temperaturi extreme (peste 50 de grade C) timp de de un an, unitățile de stocare, în special SSD-urile deja încep să se degradeze.

Memoria (RAM)

Memoria este o componentă cheie pentru o experiență plăcută în utilizarea calculatorului și reprezintă primul pas în cazul unui upgrade al acestuia când avem nevoie de mai multă performanță. Nevoile utilizatorilor variază în privința capacității memoriei, astfel pentru utilizatorii ocazionali 4 GB de RAM sunt arhisuficienți, pentru gameri se recomandă deja 8 GB, iar pentru entuziaști sau cei care lucrează în domeniul proiectării sau domenii științifice, se recomandă cel puțin 16 GB.

În funcție de producător și model, durata de utilizare poate varia de la extrem de stabil până la erori dese, care practic paralizează întregul sistem de calcul și poate conduce la eventuale pierderi sau corupere de date.

În condiții ideale, RAM-i au o durată de viață remarcabil de lungă. Potrivit unui studiu realizat în 2013, cele mai bune module de memorie aveau o rată de defectare de doar 0,20% per an. În comparație cu restul componentelor, acesta este procentaj relativ mic, dar există două probleme ce pot distruge memoriile într-o clipă: temperature și supratensiunea.

Cum putem să prelungim durata de viață?

Având în vedere că temperatura operațională a memoriilor este între 0 – 85 grade C, folosind memoriile în afara acestor valori va rezulta în memorii corupte sau deteriorate iremediabil. Ca și în cazul unităților de stocare, memoriile sunt sensibile la supratensiune, fie acesta voluntar (overclocking) sau involuntar. Recomandăm să investiți în echipamente cu protecție la supratensiune (UPS, prelungitoare cu protecție, surse, etc) pentru a evita supratensiunile cauzate de rețeaua electrică și să evitați overclocking-ul pentru a prelungi durata de viață a memoriilor.

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare (PSU) este componenta care furnizează curent electric către restul calculatorului. Există o mulțime de aspecte care trebuie luate în considerare la achiziția sursei precum puterea, eficiența sau factorul de corecție al puterii dar poate cea mai importantă este fiabilitatea.

O sursă de alimentare de calitate este construită să țină cât mai mult – cel puțin 5–10 ani de utilizare cu sarcină medie sau peste medie. Utilizând sursa la sarcină maximă sau chiar peste aceasta reduce semnificativ durata de viață a acesteia. De aceea este important ca la achiziția unei surse să avem în vedere și eventualele upgrade-uri, deoarece adăugarea componentelor adiționale sau al unor componente mai performante rezultă într-un consum crescut la care sursa trebuie să facă față, dar fără a atinge limitele maxime.

Pentru prelungirea duratei de viață, este recomandat să evităm activități care forțează sursa la maxim pe perioadă îndelungată. De exemplu mineritul de criptomonede (Bitcoin, etc) sau overclocking-ul fac parte din aceste activități și nu trebuie efectuate pe calculatoare home / office.

Ventilatoarele

Puțină lume este conștientă de prezența ventilatoarelor în calculator. Când temperatura crește în interiorul carcasei, acestea trag aer rece și scot aerul cald, răcind astfel componentele interne. La prima vedere sunt componente neînsemnate, și rareori ne dăm seama când vreunul încetează să funcționeze, dar spre norocul nostru, ventilatoarele sunt ieftine și ușor de înlocuit.

Dar cum rămâne cu ventilatoarele de pe procesor sau placa video (sau unele plăci de bază din generațiile mai vechi)? Unele nu sunt chiar ieftine ori sunt imposibil de înlocuit, iar dacă se strică și nu observăm din timp, s-ar putea ca procesorul sau placa video să urmeze exemplul ventilatorul defect și să se prăjească.

Exact ca și hard disk-urile, acestea sunt componente mecanice, au părți în mișcare și sunt predispuse la uzură mecanică. Rolul ventilatoarelor este de a se învârti iar cu trecerea timpului ele se vor uza, acest aspect fiind inevitabil. Această uzură devine și mai puternică dacă praful se depune pe pale și / sau în interiorul ventilatorului. Combinată cu umiditatea atmosferică și căldură, praful duce la griparea ventilatorului și inevitabila defectare al acestuia.

Cum putem să prelungim durata de viață?

Ventilatoarele de carcasă sau mai nou și cele pentru procesor, au devenit destul de accesibile tuturor – și înlocuirea lor nu reprezintă un inconvenient prea mare din punct de vedere financiar. Însă ventilatoarele plăcilor video sunt mult mai complicate, rareori se pot înlocui și sunt costisitoare. Prin urmare, acestea necesită întreținere serioasă și regulată pentru a preveni uzura și griparea, astfel încât să putem beneficia de placa video pe o perioadă cât mai îndelungată.

Cea mai bună metodă pentru întreținerea ventilatoarelor este curățarea de praf cu ajutorul unui spray cu aer comprimat și aplicarea filtrelor de praf pe carcasă. Cele mai moderne ventilatoare nu necesită aplicare de ulei sau al arhicunoscutului WD-40 pentru curățare, aceste substanțe având în anumite cazuri impact negativ asupra duratei de viață a ventilatorului.

Concluzii

Scopul acestui articol este de a determina utilizatorii să-și facă un obicei din întreținerea corectă a componentelor, mărind astfel durata de viață a calculatorului, deoarece recuperarea investiției într-un PC / laptop se realizează prin productivitate pe termen lung. Prin aerisirea corectă, curățarea de praf, evitarea condițiilor necorespunzătoare utilizării (umiditate, temperaturi extreme, supratensiune) și nu în ultimul rând alegerea componentelor de calitate sau a unui sistem de calcul cu brand de renume asigură o funcționare optimă fără vizite la service-uri de specialitate și desigur nu va suprasolicita bugetul.