Am trecut de mult de era cand virusii s-au raspandit doar prin copierea fisierelor infectate pe floppy-disk-uri. Cu internetul, care a ajuns un element de baza al vietii contemporane s-a deschis larg calea raspandirii virusilor si aplicatiilor nedorite. Acestea sunt create cu diferite scopuri, insa cea mai mare felie de tort o au cele create pentru furt de date, identitate.

Facebook este o retea de socializare foarte raspandita, utilizatorii acesteia au varste cuprinse de la cea mai frageda pana la cea mai frumoasa. In acelasi timp Facebook este si o platforma de aplicatii. Programatorii de reavointa au astfel  inca o unealta in mana si un "public" mare de la care pot fura informatii atat facute publice dar si personale. Acestea se utilizeaza in caz mai "fericit" pentru crearea bazelor de date pentru vanzare in scopuri de marketing dar pot contine si datele cardurilor de credit ale utilizatorilor. In acest caz putem suferi pierderi  directe si majore.

Acesti virusi se prezinta in variate forme pe Facebook, dar in cele mai intalnite cazuri ni se ofera sub forma unui link postat de un prieten, care ar contine un video interesant. Un exemplu recent este in care utilizatorul infectat ar posta cu subiectul WTF!!.... un link in care apare fotografia utilizatorului cu titlul care contine numele si "naked video", adica video in care el/ea apare gol. Curiosii care dau click pe acest video in speranta sa-si vada cunostinta in ipostaze cu cerc rosu si 18 ani+, sunt redirectionati catre un video aparent neredabil si utilizatorilor se ofera instalarea unei variante FlashPlayer. Instaland acest program calculatorul se infecteaza cu un virus de tip troian care acceseaza fotografiile utilizatorului si posteaza in numele lor link-uri mai sus descrise.

Ce putem face in astfel de cazuri? Primul pas dupa ce realizam ca am devenit victima unui virus este sa ne schimbam parola de Facebook. Majoritatea aplicatiilor rauvoitoare de gen astfel isi pierd accesul. In al doilea rand trebuie sa identificam codul nociv: incercati sa gasiti pe Facebbok, in sectiunea Apps (Aplicatii) o aplicatie care nu vi se pare cunoscuta. Eliminati-o, poate fi aceasta de vina. Daca aici nu se regaseste, poate fi o extensie de browser care s-a instalat. Trebuie verificat in fiecare browser instalat si care se utilizeaza pe calculator (Chrome, Firefox, Internet Explorer,...) in sectiunea Tools->Extensions (poate diferi de la browser la browser) daca se regasesc extensii necunoscute. Acestea trebuiesc blocate sau eliminate definitiv.

Am lasat la urma pentru ca ni se pare de sineinteles, dar in lupta cu acesti virusi este foarte important sa avem instalat pe calculator un antivirus performant, care se updateaza des. Este greu de recomandat o solutie perfecta, sunt multe pe piata si fiecare are avantajele si dezavantajele lui. (Nod32, Bitdefender, Avast, Avg, ...). Exista producatori de antivirusi care ofera si variante pe gratis, dar putem pierde mult mai mult decat costa o versiune platita care ofera siguranta maxima.

Chiar si cu un antivirus instalat trebuie sa fim atenti la ce dam click: majoritatea imaginilor care ofera ceva de necrezut sunt create cu un interes anume, si nu al nostru. Daca apare sub poza sau videoul unei cunostinte un numar neimaginabil de like-uri, iarasi sunt sanse sa riscam infectarea cu un virus. Incercati sa accesati link-urile cu cat mai multa intelepciune!