Desi vom discuta despre imprimante second hand, termenul corect este de echipament refurbished, adica acel echipament care a fost scos din uz de catre firmele mari din occident pentru a fi inlocuite cu alte produse similare de top. Avand in vedere modul in care aceste produse ajung pe piata (PcHouse este singura firma din Romania care are procesele de refurbishare certificate ISO9001), avem certitudinea ca in urma cu putin timp acestea au fost printre cele mai bune modele ale momentului, iar producatorii au fost cei consacrati, cum ar fi HP, Brother, Epson sau Lexmark. Daca in cazul calculatoarelor cumparatorii s-au obisnuit deja cu produsele refurbished, ar fi cazul ca aceasta abordare sa fie inteleasa si in cazul imprimantelor. Multe dintre imprimantele second hand vandute in Romania nu si-au atins nici macar jumatate din resursele garantate de producator, iar faptul ca pot fi cumparate la preturi care de multe ori sunt echivalentul a jumatate din pretul unei imprimante noi, constituie unul din principalele avantaje ale celui ce va cumpara o imprimanta refurbished. Daca mai adaugam si faptul ca firma producatoare este una de top, iar garantia reala este de minim un an, intelegem de ce piata de echipamente IT refurbished este intr-o continua crestere. De ce sa investesti mai multi bani pe un produs care peste 2 sau trei ani va fi depasit moral, cand poti cumpara acelasi produs la jumatate de pret?

O mare parte a imprimantelor au arhitectura care nu permite reumplerea simpla a consumabilelor pentru incurajarea cumpararii consumabilelor originale.  Totusi, reumplerea este posibila in majoritatea cazurilor prin inlocuirea unui cip. Un alt avantaj major al cumpararii de imprimante second hand este tocmai acela ca pentru aceste modele se gasesc deja pe piata cip-uri, astfel costurile de printare devin mult mai scazute, acum vei putea refolosi cartusul sau tonerul de cateva ori, inainte de a achizitiona unul nou.

Iata cum achizitionarea unei imprimante refurbished iti aduce o economie insemnata. Daca luam in calcul numai reincarcarea cartusului cu 1 kilogram de toner, la o imprimanta ce permite tiparirea a 15.000 de pagini, costul de tiparire scade substantial, reusind sa tiparim cu un leu in jur de 150 sau 200 de pagini, in functie de tipul imprimantei.