Gigantul din Redmond l-a numit pe veteranul Satya Nadella in fruntea companiei. Anuntul nu a venit ca o surpriza, multi experti din domeniul IT asteptandu-se la aceasta decizie.

Nadella a fost persoana considerata drept candidatul ideal pentru aceasta pozitie luand in considerare cei 22 de ani petrecuti la Microsoft, recomandat si de  rolul important ocupat de catre el in dezvoltarea businessului cloud in ultimii ani, si nu in ultimul rand el a fost persoana cel mai putin controversat dintre cei trei candidati ai caror nume au fost asociati cu scaunul de CEO.

Cine este noul CEO?

Satya Nadella a devenit al treilea CEO dupa fondatorul Bill Gates si predecesorul sau Steve Ballmer. Nadella s-a nascut in anul 1967, in India. Dupa ce a terminat facultatea de inginerie electrica din Mangalore, el a plecat in Statele Unite ale Americii, unde a continuat studiile la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee si Universitatea din Chicago. In timpul sau liber el citeste poezii, atat americane cat si indiene. El considera ca poti incerca sa exprimi ceva, ce poate fi descris in multe propozitii sau pagini intregi de proza, dar poti sa-l iei, si sa-l transformi in doar cateva linii de poezie si tot ti se va transmite esenta. Tocmai de aceasta el considera poeziile ca fiind “cel mai bun cod”. Pe langa poeziile, cealalta pasiune de-al lui este cricket-ul. El a jucat in echipa de cricket in scoala, unde a invatat multe despre leadership, iar aceasta pasiune pentru sport a ramas cu el si pana astazi.

Sustine ca este un om care este condus de setea de cunoastere. Considera ca “Industria noastra nu respecta traditia, doar inovatia”. Este impresionat de felul in care oamenii pot excela, iar acest lucru il impinge in fata. Crede, ca multe companii doresc sa aduca schimbari in lume, insa foarte putini au elementele necesare pentru acest lucru: talentul, resursele si perseverenta, iar la Microsoft toate trei se regasesc in abundenta.

Si-a inceput cariera la Sun Microsystems, rivalul lui Microsoft, dupa care in 1992 s-a alaturat echipei care atunci dezvolta sistemul de operare Windows NT, si avea nevoie in echipa membri care sa inteleaga sistemele de operare de 32 biti si UNIX.  A mai ocupat roluri si in divizia de business pentru Microsoft Office, s-a ocupat si cu motorul de cautare Bing, dar cel mai determinant rol l-a avut in dezvoltarea business-ului de servicii cloud. El a ocupat anterior functia de vicepresedinte la Divizia de Business si “Senior Vice President” la Cercetare si Dezvoltare a Diviziei de Servicii Online. Cu Nadella la conducere, divizia de cloud a avut o dezvoltare impresionanta, aducand cresteri in venituri de 20% in 2011-2013, care se aproprie acum de 20 de miliarde de dolari.

Viitorul cu Nadella – la ce ne putem astepta de la Microsoft?

Cu numirea lui Nadella in fruntea companiei, ne putem astepta la accelerarea dezvoltarii serviciilor de cloud. El a promis ca in noua sa functie de CEO el va indeparta fara mila orice obstacol ce sta in calea inovatiei. In timpul lui Ballmer Microsoft a avut cresteri modeste in business-ul cloud si mai ales in business-ul mobile, cea mai mare problema fiind ritmul sau mai lent. Cu numirea unui technocrat ca Nadella, Microsoft practic confirma ce multi dintre noi am suspectat: calea spre un viitor de success este o companie “mobile-friendly” si care este orientata catre servicii. El doreste accelerarea schimbarilor spre aceasta filosofie.

Datorita faptului ca face parte din Microsoft de peste doua decenii el cunoaste forte bine structura, dinamica si modul de functionare ale companiei. Multi considera ca acest lucru a fost cel mai mare avantaj cand l-au numit ca CEO – numai o persoana care are cunoastinte ample din interior poate sa conduca o companie gigant ca Microsoft. Intelege cum se lucreaza in cultura Microsoft, iar deja la inceputul carierei a demonstrat ca invata rapid si este un leader care poate sa realizeze schimbarile necesare din cadrul Microsoft.

In viziunea lui Nadella, lumea se aproprie de punctul in care va fi “alimentat” de catre software. Pe de alta parte stie, ca este nevoie de o alta abordare catre piata mobile. Desi nu are experienta in a conduce o companie publica, si probabil board-ul ii va pune dificultati, el are experienta in a “manevra in ape politice tulburi” si are toate caracteristicile ale unui CEO de succes: este un leader si un team builder capabil, asadar viitorul lui Microsoft in frunte cu Satya Nadella se preconizeaza a fi unul optimist.