Majoritatea calculatoarelor gata pregatite pentru vanzare sunt echipate sau cu placa video mai putin performanta sau exista doar cea integrata pe placa de baza. Asamblatorii de sisteme procedeaza astfel pentru ca varianta oferita este suficienta pentru cele mai uzuale aplicatii iar pretul calculatorului devine mai atragator cu o solutie mai ieftina. Daca proprietarul sistemului nu este un cunoscator al domeniului IT, o alegere a placii video ii va "oferi" batai de cap. In acest articol dorim sa clarificam cateva elemente de baza de luat in calcul la alegerea unei placi video, daca cea oferita cu sistem nu este suficient.

Stabilirea bugetului

In timpul scrierii acestui articol, cea mai ieftina placa video noua  se situa sub 150 Lei si se oferea cu 1GB memorie. Tendinta arata ca sub aceasta cantitate de memorie nu prea se mai fabrica datorita necesitatii provenite de la rezolutiile si dimensiunile crescute ale monitoarelor si raspandirii tehnologiei HD. Pretul maxim nu se poate determina din motive bine cunoscute, dar costul celor mai performante placi video ajunge linistit la mii de Euro. Exista insa un segment destul de mic de aplicatii unde chiar se solicita carduri video high-end. Este greu de estimat necesitatile fiecaruia, dar chiar daca se doreste o placa video pentru jocurile contemporane, din 50-100 Euro se poate cumpara un card grafic suficient de tare.

Cum va fi folosita placa video

Inainte de a va uita peste specificatii, este necesara identificarea modului in care placa video urmeaza sa fie folosita. Astfel daca va doriti sa va jucati cat mai multe jocuri fara a intampina probleme, atunci cu siguranta aceasta trebuie sa aiba o memorie cat mai mare si sa dispuna de o tehnologie cat de cat recenta. Ne referim aici la latimea de banda (exprimata in biti) care este indicat sa fie cat mai mare si tipul memoriei. Cu cat generatia acesteia este mai mare (GDDR3, 4, 5), cu atat este mai rapida. Daca va doriti un calculator pe care doar sa va uitati la filme si sa navigati pe internet atunci capacitatea placii grafice poate fi mai modesta. (In cazul in care nu doriti sa va uitati la filme full HD pe un monitor de dimensiuni si rezolutie mare)

Verificarea compatibilitatii

Datorita evolutiei tehnologice se gasesc pe piata mai multe tipuri de placi video care pot sa difere prin modul de conectare la placa de baza a calculatorului. Exista calculatoare care nu au ambele slot-uri, astfel trebuie sa verificati ce slot de placa video are calculatorul (AGP sau PCIe). Tinem sa mentionam faptul ca sloturile AGP sunt destul de vechi astfel incat probabilitatea ca acesta sa fie un PCIe (PCI express) este destul de mare.

Modelul placii video

Pe piata placilor video exista doua mari companii care concureaza pentru podiu: nVidia si ATI. Tabara suporterilor ambelor marci este numeroasa. Testele arata valori asemanatoare in sensul ca ambele au pro si contra iar la final se compenseaza. ATI are de regula pret usor mai mic, dar nu putem exprima ca acest fapt se datoreaza calitatii mai reduse. Totusi se pare ca numarul utilizatorilor nVidia este mai mare din diferite motive, alegerea producatorului o lasam la atitudinea cumparatorului.

Specificatii

In functie de modul in care va fi folosita placa video trebuie sa verificati si specificatiile. O mare atentie trebuie acordata memoriei pe care o are aceasta precum si frecventei la care lucreaza atat GPU (Graphics Processing Unit, ceea ce este practic procesorul placii) cat si memoria. De asemenea placa video trebuie sa dispuna si de o racire adecvata care sa ii asigure o temperatura de lucru ideala. Jocurile noi dar si aplicatiile de procesare video solicita puterea de calcul a placii grafice, iar datorita acestui fapt placa se incalzeste. Pentru compensarea temperaturii se utilizeaza racire pasiva (fara ventilator) sau activa cu unul sau mai multe coolere (cu ventilator). Cardurile de performanta ridicata de regula sunt echipate cu minim un ventilator pentru a asigura racirea adecvata. Multi prefera racirea pasiva pentru ca aceasta solutie este perfect silentioasa.

Un alt aspect important este latimea da banda a magistralei. Valoarea acesteia este direct proportionala cu performanta cardului. Aceasta se situeaza de regula intre 64 biti si 512 biti.

Tehnologii suportate

Daca stim ce aplicatii vom rula pe calculator, trebuie sa ne uitam la tehnologiile si versiunile cerute de acestea si sa potrivim cu suportul oferit de placa video de cumparat. Cele mai raspandite tehnologii (seturi de instructiuni) utilizate sunt DirectX si OpenGL. Cu cat versiunile acestora este mai mare, cu atat e mai sigur ca va fi compatibil cu aplicatiile ce vom rula pe calculator. In momentul scrierii acestui articol cea mai recenta versiune de DirectX este 11.2 iar 4.4 la OpenGL.

CONECTIVITATE

Am lasat la urma dar este un aspect foarte important ce tip de conectivitate ofera placa video, sa nu avem surpriza neplacuta cand ajungem acasa sa realizam ca nu avem iesirea adecvata pentru monitorul deja existent. Standardul VGA e din ce in ce mai rar intalnit si este inlocuit cu conectori de DVI si HDMI pentru a putea reda formatele HD (Hogh Definition). Daca dorim sa conectam calculatorul la un televizor mai vechi care nu are DVI sau HDMI, atunci constituie un avantaj daca gasim un card grafic cu iesire S-Video care se poate adapta usor si ieftin la Euroscart.

Consider corect sa precizez aici la finalul articolului, ca in multi ani de cand lucrez in domeniul IT nu am avut nevoie niciodata de o placa video suplimentara pentru a indeplini sarcinile de zi (aplicatii Office, programare, editare de fotografii, navigare pe internet, etc.) si toate acestea pe doua monitoare simultan.