Dorim să vă oferim câteva sfaturi pentru achiziția sursei de alimentare (PSU - Power Supply Unit) deoarece lumea acestora poate fi foarte confuză uneori. Acest scurt ghid vă va familiariza cu elementele de bază ca să puteți alege întotdeauna ce este mai bun pentru PC-ul dvs.
Spre deosebire de procesoare sau plăci grafice, sursele de alimentare nu sunt la fel de captivante sau interesante, dar ele reprezintă de fapt o componentă critică pentru PC și pe care nu o puteți trece cu vederea. Iată ce aspecte și caracteristici vă recomandăm să luați în considerare atunci când intenționați să cumpărați una.
De obicei, o sursă de alimentare nu este considerată la fel de captivantă sau maiestuoasă ca o placă grafică nou-nouță, dar asta nu înseamnă că ar trebui să vă zgârciți când vine vorba de achiziția uneia. Sursa de alimentare este însuși inima care ”pompează” viață în componentele computerului, și dacă vă cumpărați una ieftină, puteți risca să deterioreze iremediabil întregul computer!
A venit momentul să explorăm aspectele legate de sursele de alimentare, fie că vă construiți propriul computer fie că vă cumpărați unul preasamblat.
-
Sarcina continuă este mai importantă decât sarcina maximă
Puterea activă, măsurată în W și afișată pe etichetă, este o valoare care vă permite să recunoașteți sursa optimă necesară și dar și evaluarea acesteia. Pe scurt, aceasta este cantitatea totală de wați pe care sursa o poate furniza diferitelor componente ale computerului. Puteți găsi o varietate mare de surse începând de la modele care furnizează 180W și până la unele care furnizează chiar peste 1200W.
În timp ce producătorii afișează cu mândrie această valoare pe etichetă sau pe foaia tehnică, este posibil să nu conțină toate informațiile relevante. Să presupunem că după îndelungi căutări ați găsit o sursă de alimentare pe care scrie 500W. Dacă se specifică faptul că sarcina continuă este de 500W, atunci este minunat. Dacă însă cei 500W sunt trecuți ca sarcină de vârf, poate vreți să o evitați. Bine de reținut că puteți verifica exact care dintre cele două valori sunt trecute pe sursă chiar pe pagina de specificații a modelului.
Sarcina continuă și sarcina maximă (de vârf) sunt evaluări bazate pe testele efectuate de producător. Sarcina continuă indică faptul că sursa poate furniza acei 500W continuu, pe perioadă nelimitată și fără fluctuații. Sarcina maximă indică faptul că 500W este puterea maximă pe care o poate furniza, dar probabil numai pentru o perioadă limitată de aproximativ un minut, înainte de a scade înapoi la sarcina continuă, mult inferioară.
În termeni laici, alegeți surse cu evaluări de putere continuă, ignorați valorile de vârf și ignorați un produs care nu își promovează ratingul (evaluarea) de sarcină continuă. Dacă este imposibil să le distingeți pe baza informațiilor oferite de producător, nu vă riscați și treceți mai departe.
-
De câți wați aveți nevoie?
Nu toate computerele sunt construite la fel, deci cantitatea de putere de care are nevoie fiecare este diferită. Un PC de gaming de ultimă generație va avea nevoie de mai mulți wați pentru a rula decât un simplu PC desktop de birou. Acest lucru se datorează faptului că procesoarele puternice și plăcile grafice discrete necesită mai multă putere pentru a funcționa.
Dacă achiziționați o sursă subdimensionată din punctul de vedere electric, în timpul proceselor intense computerul dvs. se va închide din cauza incapabilității sursei de a furniza energia necesară. Dar oare cum calculați puterea de care aveți de fapt nevoie? Din fericire, internetul este plin de resurse pe care le puteți utiliza pentru a calcula nevoile de energie ale computerului.
Prin urmare puteți utiliza site-uri specializate în calcularea puterii și care au baze de date actualizate la zi. Acestea vă oferă o idee despre câtă putere are nevoie PC-ul dvs. în funcție de modul în care ați introdus informațiile privitoare la componentele acestuia. Pe urmă nu ezitați să rotunjiți rezultatul la cea mai apropiată sursă de alimentare.
Ba mai mult, e recomandat să rotunjiți chiar cu două trepte în sus. De exemplu, în cazul în care calculatorul de putere spune că aveți nevoie de 370W, atunci o sursă de 400W ar fi satisfăcătoare, dar alegând o sursă de 450W sau chiar 500W este mult mai indicată. Acest lucru este și mai relevant dacă intenționați să adăugați componente suplimentare în viitor.
-
Economisiți energie cu sursele cu evaluare reală (true rated)
Ținând cont de ”pofta” constantă de energie electrică din zilele noastre, achiziția produselor electronice ecologice poate ajuta planeta (și portofelul). Chiar dacă nu sunteți un activist ecologic înrăit sau dacă sunteți abonat la un furnizor de energie 100% ecologic, o sursă cu evaluare reală vă poate economisi sume considerabile la factura de curent.
Deci, ce este o sursă cu evaluare reală (true rated)? Principiul de funcționare este următorul: sursa preia curent alternativ de la priză și îl convertește în curent continuu, care este apoi distribuit tuturor componentelor din interiorul computerului.
În general, sursa pierde o anumite parte a energiei electrice în procesul de conversie. Prin urmare, eficiența sursei înseamnă raportul între energia convertită și cea pierdută.
Așadar, o eficiență de 80% indică faptul că sursa poate converti 80% a curentului alternativ în curent continuu. În mod similar, eficiența de 50% indică faptul că sursa convertește 50% a curentului alternativ în curent continuu, șamd. În concluzie: un procent mai mare de eficiență este un indicator de calitate și performanță, necesitând mai puțină energie de la priză.
Cele mai eficiente surse de alimentare sunt cele care vin cu o evaluare (rating) 80 Plus, care este atribuit de către un certificator independent. Chiar și în cadrul surselor certificate 80 Plus, există diferite niveluri: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium. (ordonate de la cel ieftin și mai puțin eficient la cel mai scump și mai eficient)
Un avantaj suplimentar al surselor de alimentare eficiente este că generează mult mai puțină căldură în timpul conversiei, comparativ cu alte surse necertificate și de obicei funcționează mai silențios.
-
Alte detalii de care trebuie să țineți cont
Până acum am vorbit doar despre noțiunile de bază ale PSU-urilor. La fel ca în cazul oricărei tehnologii, cei pasionați pot intra în detalii nesfârșite despre ce și cum este relevant, dar dacă vă considerați începător, atunci cele trei aspecte menționate anterior vor conta cel mai mult în decizia dvs. de cumpărare.
Acestea fiind spuse, vă atragem atenția asupra jargonului tehnic pe care l-ați putea întâlni în timpul alegerii unei surse. Unele dintre ele nu au prea mare importanță pentru cei neinițiați în PSU-uri, însă unele dintre ele sunt foarte importante; ca atare, este o idee bună să învățați ce să ignorați și la ce să acordați atenție.
- AT vs. ATX vs. mATX, ATX vs. SFX-L vs. SFX: Puteți întâlni în ofertele unor comercianți surse de alimentare concepute pentru computerele „AT”, „ATX” sau „mATX”. Acești termeni sunt folosiți pentru a descrie plăcile de bază de diferite dimensiuni și necesitățile diferite de energie ale acestora. Verificați din nou ce placă de bază aveți (ar trebui să fie listată în specificații sub „factorul de formă”) și cumpărați o sursa care să se potrivească cu aceasta dar și cu carcasa computerului.
- Rail-uri (șine): În oferta comercianților sunt disponibile atât surse de alimentare multi-rail cât și single-rail. Ambele au ale lor argumente pro și contra și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aspectele tehnice chiar acum. Dacă locuiți într-o zonă în care fluctuațiile de curent sau întreruperile sunt la ordinea zilei, atunci ar trebui să luați în considerare o sursă multi-rail. Pentru orice alt scenariu sau dacă utilizați o sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS) între priză și computer, atunci alegeți o sursă single-rail.
- Stabilitatea tensiunii: Dacă bifați toate căsuțele de mai sus, atunci stabilitatea tensiunii nu va fi o problemă. Aceasta se referă practic la capacitatea sursei de a furniza constant tensiunea de 12V fără a scădea sub această valoare.
- Cablaj și conectori: Cu excepția cazului în care cumpărați o sursă specializată, de ultimă generație, nu trebuie să vă faceți griji în privința cablurilor cu care vine sursa. Sursele de ultimă generație dispun de funcția ”cablaj modular”, care vă permite să montați cabluri personalizate sau doar cablurile și conectorii strict necesari pentru conectarea componentelor. (cele de rezervă pot fi conectate când adăugați componente suplimentare în computer). Acest aspect nu este important pentru marea majoritate a utilizatorilor.
-
De ce nu trebuie să vă zgârciți
Așadar, din ce motiv subliniem în repetate rânduri importanța unei surse de calitate în loc să mergem doar cu ce vine la pachet cu carcasa computerului sau cu modelele unei mărci relativ necunoscute?
Așa cum am spus mai sus, sursa dvs. afectează fiecare parte a computerului și o sursă îndoielnică poate duce cu ușurință la prăjirea circuitelor componentelor PC-ului în cazul unei fluctuații de curent.
Dar, în afară de aceasta, sursele de calitate au și alte beneficii care le fac să merite.
Iată câteva:
- Țin mult. Chiar mult. Șansele sunt că dacă cumpărați o sursă de calitate acum, evaluat cu aproximativ 100W până la 200W peste puterea de care aveți nevoie în prezent, atunci o veți putea folosi și pentru următorul sau chiar al doilea upgrade de PC. Cel puțin, va dura câțiva ani până va trebui înlocuit.
- Au valoare de revânzare! Intenționați să faceți upgrade la o sursă nouă? Cu siguranță veți găsi cumpărători pentru sursa veche. Ca alternativă, puteți să o reutilizați ca sursă de alimentare pentru diverse proiecte DIY.
- Dimensiunile standardizate vă permit să fiți creativi și cu PSU-urile vechi. Deoarece sursele au în general aceeași formă, trebuie doar să găsiți o carcasă simplă și vă puteți construi un home media centre rece și silențios.
După ce ați parcurs pașii menționați anterior, ar trebui să aveți o idee destul de clară despre câte wați aveți nevoie, despre importanța modelelor certificate 80 Plus pentru puterea respectivă și consecințele unei investiții de calitate pe termen lung.