A venit vara și a venit în forță, iar - pe lângă destinațiile de vacanță - răcirea optimă a calculatoarelor a devenit peste noapte o temă … arzătoare.  Cu prilejul acestei creșteri bruște a temperaturii vrem să explorăm subiectul răcirii, mai exact cea cu apă sau lichid, un laitmotiv al acestui sezon pentru cei care lucrează sau aleg distracția pe calculator.

Cu toții ne-am obișnuit deja cu conceptul răcirii standard, cu aer dar din ce în ce mai des auzim despre răcirea cu apă. Cunoscută și sub numele de răcire lichidă acesta se poate aplica procesorului, plăcii video sau chiar a memoriei, dar din diferite motive încă nu ai încercat niciodată să explorezi în detaliu ce înseamnă sau cum funcționează de fapt acesta.

Acum este poate cel mai oportun moment să vezi ce înseamnă și cum se compară răcirea cu apă vs răcirea obișnuită cu aer și care ar fi avantajele sau dezavantajele răcirii cu lichid.

 

Ce înseamnă răcirea cu apă a procesorului?

 

Exact ca și  în cazul unei mașini, un sistem de răcire cu apă este practic un ansamblu etanș format dintr-o pompă de recirculare, un schimbător de căldură, tubulatură, un radiator și unul sau mai multe ventilatoare pentru transferul căldurii din interiorul computerului în mediul înconjurător. De obicei, schimbătorul de căldură se află în baza pompei și se montează în contact direct pe procesor. Pompa circulă apa prin schimbătorul de căldură, unde căldura este transferată de la procesor la apă.

 

 

Pe măsură ce căldura procesorului este transferată la apă, aceasta este împinsă de pompă, prin intermediul tubulaturii către un radiator din spatele sau partea superioară a carcasei care disipă căldura în aerul ambiental din exteriorul carcasei computerului. În cele din urmă, apa răcită astfel revine la procesor și procesul continuă.

Procesul de răcire cu apă este mult mai eficient decât răcirea cu aer datorită metodei de disipare, adică prin transportarea căldurii în afara carcasei și recircularea apei răcite pentru a menține temperaturile CPU scăzute.

 

Avantajele răcirii cu apă

 

În primul rând, un sistem de răcire cu apă este mai eficient decât procesul obișnuit de răcire cu aer. În al doilea rând, răcirea cu apă permite atingerea unor viteze mai mari ale procesorului, deoarece temperatura procesorului este acum mult mai stabilă și mai controlată.

Un efect secundar al răcirii cu apă poate fi uneori o carcasă mai răcoroasă. Sistemul de răcire cu apă transportă și disipă căldura direct în afara carcasei, spre deosebire de radiator pasiv de aer sau un cooler cu ventilator care răcește CPU-ul, dar nu reduce acumularea căldurii din interiorul carcasei.

 

 

Acesta este motivul pentru care jucătorii sau entuziaștii de overclocking folosesc în mod exclusiv răcirea cu apă pentru computerele lor. În unele cazuri excepționale se poate chiar dubla viteza procesorului folosind soluții mult mai extreme și mai complexe de răcire cum ar fi azot în formă lichidă, deși acest lucru este rar și adesea doar pentru spectacol.

Revenind pe tărâmul realității cotidiene, un alt avantaj al utilizării răcirii cu apă este zgomotul redus al ventilatorului. În cazul răcirii cu aer, zgomotul produs de ventilator poate deveni insuportabil atunci când computerul este supus unor sarcini grele. Când ventilatoarele se învârt cu 4-5000 RPM, îți vor distrage inevitabil atenția, iar ruinarea experienței în jocuri sau scăderea productivității sunt doar câteva motive care te vor face să optezi fără a sta pe gânduri pentru un sistem de răcire cu lichid.

 

Dezavantajele răcirii cu apă

 

Pentru a funcționa cu adevărat eficient, kiturile de răcire cu apă necesită mai mult spațiu decât un cooler mediu cu răcire cu aer. Un kit de răcire cu apă are nevoie de spațiu pentru pompă/schimbătorul de căldură, tubulatura, radiator și ventilatoare iar în anumite cazuri și pentru sursa de alimentare respectiv rezervorul de fluid.

De obicei este necesară o investiție într-o carcasă mai spațioasă și mai încăpătoare dacă intenționezi să instalezi un sistem de răcire cu apă, însă dacă alegi să rămâi cu răcirea cu aer, o carcasă standard cu dimensiuni medii sau mici este satisfăcătoare. Deși progresele tehnologice în materie de sisteme de răcire cu buclă închisă au îmbunătățit necesitățile de spațiu, acestea încă ocupă mai mult spațiu decât echivalentele lor cu aer.

 

 

O altă dificultate întâmpinată la sistemele de răcire cu apă în buclă închisă (preasamblate) este că pot răci doar o singură componentă. Dacă trebuie răcite mai multe componente, de ex. un procesor și un GPU, vei avea nevoie fie de câte un sistem de răcire separat pentru fiecare fie de un sistem de răcire Custom Loop cu un singur circuit tur-retur cu tubulatură care interconectează ambele componente.

Dacă sistemul de răcire cu lichid nu este instalat corespunzător, ar putea provoca deteriorarea componentelor. Prin urmare, este important să dețineți un nivel semnificativ de cunoștințe tehnice și de construire a computerelor sau să aveți pe cineva cu o asemenea expertiză.

 

Merită investiția într-un kit de răcire cu lichid?

 

Pentru majoritatea oamenilor, răcirea cu aer este în continuare cel mai proeminent sistem de răcire datorită ușurinței sale de utilizare dar și al costului redus, în comparație cu sistemele de răcire cu apă. Cu toate acestea, pe măsură ce sistemele de răcire cu lichid continuă să avanseze și să devină mai compacte, prezența lor va deveni mai frecventă în computerele desktop.

Varietatea mare sisteme de răcire cu apă în buclă închisă a atras după sine îmbunătățirea sau simplificarea sistemului de montare. Prin urmare, a devenit relativ ușor să instalezi unul pe computer și necesită întreținere aproape zero.

 

 

Este posibil să nu poți obții aceleași performanțe dintr-un sistem de răcire cu apă preasamblat ca la un sistem construit la comandă (Custom Loop), dar acestea prezintă un risc foarte mic. Cu toate acestea, comparativ cu un sistem obișnuit de răcire cu aer, un sistem de răcire cu buclă închisă oferă mai multe beneficii și este net mai performant.

Unele dintre companiile de top din domeniul tehnologiilor de răcire experimentează chiar cu sisteme de răcire cu lichid pentru unele laptop-uri de ultimă generație. Acesta ar putea oferi unui laptop de jocuri o creștere imensă a performanței, a stabilității și a fiabilității.

Deocamdată, răcirea cu apă este rezervată computerelor desktop de înaltă performanță, asamblate de gameri sau constructorii de PC-uri high-end.

 

Întrebări frecvente despre sistemele de răcire cu lichid

Citind acest articol ai putea să ai câteva întrebări nerăspunse, cum ar fi ”poate oare răcirea cu apă deteriora componentele?” dar cu acest scurt ghid FAQ sperăm să-ți eliminăm temerile sau dubiile și să te încurajăm în alegerea răcirii optime pentru sistemul tău.

Pot instala singur un kit de răcire cu apă?

Nu. Cel puțin, nu imediat dacă tot ai pus această întrebare. Probabil că încă nu ai instalat niciodată un sistem de răcire cu lichid și tocmai din acest motiv te încurajăm să urmărești câteva ghiduri de instalare pe subiect înainte de a porni pe această aventură.

Pot folosi apă obișnuită pentru sistemul de răcire?

Da, poți utiliza apă obișnuită de la robinet în sistemul de răcire cu apă, dar dacă îți stă în putință, utilizează apă distilată. Apa distilată este cea mai pură apă care există și nu va cauza probleme, pe care apa normală de la robinet le poate avea din cauza impurităților sale.

Ce riscuri reprezintă răcirea cu apă?

În sine, nu este riscant. Dar o implementare superficială poate face ca răcirea cu apă să fie periculoasă pentru componentele computerului. De exemplu, dacă nu ai potrivit ceva corect, sau nu ai strâns corespunzător îmbinările sau pur și simplu este fisurat un tub atunci lichidul de răcire se poate scurge.

Ce se întâmplă dacă totuși se scurge lichidul?

Faptul că lichidele și circuitele electronice nu se împacă este puțin spus, prin urmare scurgerile trebuie evitate cu orice preț.

În cazul sistemelor cu buclă închisă (preasamblată) o scurgere este un fenomen destul de rar, dacă nu a suferit modificări sau intervenții neautorizate. Pe de altă parte însă, în cazul sistemelor custom loop, treaba stă altfel. Componentele care se fixează liber sunt una dintre principalele cauze ale scurgerilor, alături de tuburile crăpate sau blocate.

Indiferent de tipul sistemului de răcire cu apă, specialiștii recomandă verificarea acestuia de trei ori înainte de instalarea în calculator și rularea acestuia timp de 24 de ore pentru a vedea dacă există scurgeri. Cu siguranță nu vreți să vă treziți cu o scurgere după ce ați instalat sistemul de răcire în computer.

Iată ce trebuie să faci dacă totuși a avut loc o scurgere:

  • Nu te panica
  • Oprește imediat computerul
  • Întrerupe alimentarea cu energie electrică și îndepărtează cablul de alimentare
  • Utilizează șervețele de hârtie pentru a absorbi apa scursă
  • Îndepărtează toate componentele, chiar și cele care par neafectate scurgere
  • Nu reinstala componentele timp de cel puțin 24-48 de ore, așteaptă până se usucă complet
  • Pune totul la loc când te-ai asigurat că nu există urme de lichid pe componente

Contrar concepțiilor greșite, nu toate scurgerile de apă deteriorează întotdeauna irecuperabil componentele. Oprirea cât mai rapidă a alimentări cu energiei electrică este vitală, totuși, întrucât interacțiunea dintre apă și electricitate este cea care provoacă cele mai multe daune, urmată de coroziunea pieselor.

Deci, ce sistem de răcire ar trebui să folosesc?

Dacă ești în căutarea unui sistem de răcire și vrei să utilizezi un sistem de răcire cu apă, fă-ți timp să cercetezi varianta optimă. Mai mult, nu-ți fie teamă să ceri ajutorul unei persoane mai experimentate în cazul în care ești la prima instalare de acest fel. Dacă este instalat corect, kitul de răcire cu lichid te va ajuta să-ți menții procesorul, dar și celelalte componente la rece, putând prelungi durata de viață a hardware-ului.