Alegerea unui Hard disk nou îți crea mai multă bătaie de cap pe vremuri dar interfețele SATA au simplificat foarte mult lucrurile. Acum alegi numai capacitatea și viteza, conectezi cablurile și gata, sistemul deja funcționează. Totuși în timp ce căutai printre hardurile de tip SATA se poate să te fi întâlnit și cu interfețele de tip SAS. Ce este acest SAS și de ce este cu atât mai scump decât SATA? Merită oare să-l cumperi pentru calculatorul tău personal?

Să luăm însă lucrurile un pic pe rând ca să înțelegem mai bine totul.

SATA (  Serial Advanced Technology Attachment) este noua generație de interfață după interfața paralelă ATA iar SAS sau Serial Attached SCSI, este o interfață mai modernă și mai rapidă creată mai mult pentru servere datorită performanței și fiabilității excepționale.

SATA este una dintre cele mai răspândite interfețe de pe piață, majoritatea hard disk-urilor pe care le găsim în magazine folosesc acest tip de interfață. Acesta a evoluat în timp începând de la primul cablu SATA la care aveam o viteză de transfer de până la 150MB/s, SATA III ne permite deja un transfer de date la o viteză de 600MB/s.

Dacă vrem să ne uităm la viteza de transferare a datelor, interfețele SAS o iau muuult mai înainte, acestea ajungând la o viteză de până la 1500MB/s și aici nu se opresc lucrurile, discurile se pot roti la o viteză de până la 15,000 RPM, dublu față de ceea ce ne oferă un hard disk SATA. Așadar avantajele interfețelor SAS sunt destul de clare. SAS are și avantajul de a fi complet duplex ceea ce înseamnă că un driver SAS poate primi și trimite date în același timp la viteză maximă pe când driverele SATA pot ori trimite ori primi date în același timp și la viteza optimă.

Dar dacă într-adevăr SAS este atât de bun de ce nu o folosește toată lumea? Acesta este o tehnologie creată mai multe pentru servere care au nevoie de o stocare de date de încredere, super sigur și fiabil, cu o construcție rezistentă, viteză mare și disponibilitate ridicată. Datorită acestor funcționalități pe care le oferă, interfețele SAS sunt mult mai scumpe. Tocmai din acest motiv investiția nu merită pentru calculatorul personal, pentru sarcinile de zi cu zi pentru că probabil nu vei observa nici o diferență.