Când te gândești la memoriile din calculatorul tău, probabil primul gând te duce la memoriile DDR, VRAM sau chiar la SSD dar există încă o memorie care probabil nu-ți vine în minte însă care este extrem de rapidă și totodată esențială pentru viteza de procesare a calculatoarelor moderne. Acesta este memoria Cache a procesorului, care este direct integrată în microprocesor și are același viteză de lucru ca și procesorul. De ce avem nevoie de acesta? Pentru că fără memoria cache, viteza de procesare a datelor ar avea de suferit. Procesorul are nevoie de un transfer de date mult mai rapid decât cea oferită de memoria DDR și aici intervine memoria cache, care furnizează procesorului datele de care are nevoie imediat, la o viteză egală.
Memoria Cache este o memorie RAM de tip static numit și SRAM și are un cost mult mai mare decât memoriile dinamice (DRAM), tocmai din acest motiv în general se folosește o cantitate mai mică de memorie cache la calculatoare, memorie care datorită unor algoritmi bine puși la punct, este exploatată la maxim. E bine de reținut însă, cu cât mai multă memorie cache, cu atât mai bine pentru calculatorul nostru.
În majoritatea cazurilor, memoria cache este dispusă pe nivele:
Cache Level 1 sau cum poate apărea în descrieri L1, este montat direct în microprocesor și poate reține o cantitate mai mică de date. Instrucțiunile sunt mai întâi căutate în această memorie care este mai mic în comparație cu celelalte și astfel și mai rapid.
Cache Level 2 sau L2, este ori montat direct în microprocesor sau undeva pe placa în care este montat procesorul. Dacă instrucțiunile nu au fost găsite în L1, atunci sunt căutate în L2, care este o memorie puțin mai mare și unde pot apărea deja anumite latențe.
Cache Level 3 sau L3, care reprezintă următorul nivel la care se caută instrucțiunile. Acesta este cel mai mare dintre memoriile cache și chiar dacă este mai lent decât restul memoriilor cache, tot este mai rapid decât RAM-ul.
Trebuie reținut faptul că majoritatea microprocesoarelor performante și totodată scumpe sunt deja dotate în general cu mai multă memorie cache așadar acesta nu este un aspect la care trebuie să ne uităm foarte în detaliu. Prețul plătit însă nu este întotdeauna direct proporțional cu performanța procesorului, prin urmare este recomandat să ne gândim bine înainte să cumpărăm un procesor prea scump, dacă nu avem neapărat nevoie de acele performanțe.