Probabil ai fost deja în situația când trebuia să alegi între un HDD și un SSD pentru calculator. Deși HDD-urile au oferit soluții de stocare fiabile pentru foarte mult timp, technologia SSD este în continuă dezvoltare și nu dă semne de încetinire. Spre deosebire de unitățile HDD, SSD-urile funcționează utilizând memoria flash NAND pe chip-uri care conțin celule conectate în serie. Unii ar putea crede că unitățile mai mici sunt mai rapide dar acesta nu este întotdeauna cazul. În cele ce urmează vom analiza câteva factori care prin care putem explica de ce SSD-urile sunt în general mai rapide și de ce cele mari sunt o alegere și mai bună.

Nu este o supriză deja faptul că memoria flash a revoluționat în ceea ce privește elementele de stocare. Calculatoarele și dispozitivele electronice folosesc memoria flash pentru stocarea fotografiilor, clipurilor și a diferitelor fișiere. Technologiile NAND și NOR sunt principalele tipuri de memorie solidă. Cea mai mare noutate în ceea ce privește NAND și NOR este în architectura acestora. Cele mai comune SSD-uri sunt cele bazate pe technologia NAND. Acesta conține o serie de tranzistori de memorie conectate într-o serie, care sunt proiectate în așa fel încât să programeze simultan blocurile de date, NAND fiind astfel ideal pentru stocarea de date cu densitate ridicată.

Pentru a adăuga o capacitate mai mare la un SSD, producătorii trebuie să adauge mai multe chip-uri. Când fac acest lucru, de obicei aranjează aceste chip-uri, astfel încât să poată fi utilizate în paralel. Cu alte cuvinte, un SSD mai mare poate scrie, să zicem, opt chip-uri NAND simultan, în loc de cele patru pe care le-ar face un SSD mai mic. Acest lucru oferă un avantaj de viteză SSD-urilor cu capacitate mai mare din punct de vedere al transferului de date. Însă, un SSD mai mare este mai rapid decât un SSD mai mic numai dacă există o creștere a numărului de canale care corespunde creșterii mărimii. De exemplu, dacă un SSD de 64 GB avea doar 4 canale, dar un SSD de 128/256 GB avea 10 canale, dispozitivele ar fi mai rapide, deoarece pot executa mai multe operații de citire / scriere simultană. Dacă numărul de canale de citire / scriere nu se modifică, atunci performanța ar trebui să rămână aceeași indiferent de dimensiune.

Astea fiind spuse, trebuie să fim atenți la mai multe detalii pentru că nu numai dimensiunea contează J.