Majoritatea utilizatorilor de PC au întâmpinat cel puțin odată în viață efectul de supraîncălzire a calculatorului sau al laptopului și au căutat diverse metode de răcire înainta ca aceasta să se transforme într-un un cuptor. Nu numai calculatoarele sau laptopurile au tendința să se supraîncălzească ci majoritatea dispozitivelor electrice și electronice, dar noi ne vom rezuma doar la prima categorie în cadrul acestui articol. Deși majoritatea dintre noi ne străduim de la început să răcim electronicele, ar fi bine ca în primul rând să înțelegem cum și de ce se încălzesc acestea.

Electronicele se încălzesc datorită ușoarei ineficiențe din interiorul componentelor conducătoare de electricitate. Acesta se datorează faptului că toate metalele folosite in electronice au o anumită rezistență. Asta înseamnă că o parte din curentul electric va fi transformat în căldură (energie termică). În timp, căldura se acumulează, făcând ca respectivul dispozitiv electronic să se încălzească. Atunci când energia electrică se deplasează prin orice - fire sau dispozitive - există electroni reali (în mod obișnuit) în mișcare. Acești electroni sunt trași de un câmp electric dar de asemenea, se lovesc de atomii care alcătuiesc firul sau dispozitivul. Când un electron se lovește de un atom, acesta transferă o parte din energia sa kinetică acelui atom. Temperatura este doar o formă de energie kinetică. Dacă atomii din fir sau din dispozitiv nu se mișcă, înseamnă că toată energia kinetică care le este transferată este măsurată ca temperatură și atomii se încălzesc.

Ce se întâmplă atunci în cele mai calde părți ale calculatorului de exemplu, cum ar fi procesorul sau placa video atunci când sunt folosite la intensitate maxima? Închipuie-ți milioanele sau chiar miliardele de tranzistori încapsulate într-o pastilă se, care se deschid și se închid încontinuu ceea se traduce în funcționarea / rularea programelor sau proceselor. În funcție de intensitatea proceselor rulate crește totodată consumul de curent și prin urmare se generează mai multă căldură. Această cantitate imensă de tranzistori trebuie neapărat răcită cât mai eficient pentru a nu se distruge sau a nu se arde.

Norocul nostru este că există deja numeroase metode de răcire dintre care vom aminti cele mai eficiente și mai accesibile, cum ar fi:

  • Cel mai simplu este folosirea unui ventilator care va disipa aerul fierbinte din interiorul dispozitivului
  • Pomparea lichidului de răcire (de obicei apă) printr-un sistem de tuburi etanș. Acest sistem de tuburi intră în contact direct cu componentele calde, permițându-le să se răcească, iar căldura este disipață printr-un radiator la capătul circuitului
  • Combinația dintre un ventilator și un radiator de căldură. Acesta din urmă efectuează transferul termic (absoarbe căldura), o distribuie pe mai multe lamele pentru a mări suprafața de disipare în vederea răcirii mai eficiente, iar ventilatorul elimină căldura acumulată între lamele.

Pentru siguranță sporită, se pot folosi și întrerupătoare de curent care sunt plasate în diferite porțiuni ale circuitului electric. Dacă senzorii măsoară mai mult curent sau temperaturi peste valorile prevăzute, întrerupătorul va opri alimentarea.

Dacă ai avut o experiență interesantă legată de încălzirea sau răcirea unităților electronice, împarte-le și cu noi!