Care este adevărul despre lungimea cablului?

Într-adevăr cablurile mai scurte înseamnă o performanță mai bună sau mulțumită tehnologiei moderne acest lucru nu mai contează?

Probabil atunci când îți asamblezi noul sistem și de abia aștepți să-l pornești, ultimul lucru la care te gândești este lungimea cablurilor. Singurul lucru important este ca acel cablu să ajungă dintr-un punct în celălalt și gata. Dacă acestea sunt prea lungi, excesul îl înfășuri și-l lași în spatele mesei sau poate chiar răsfirate peste tot, nu prea contează.

Chiar dacă multe sisteme funcționează deja fără cabluri, încă au mai rămas câteva de tip analog care necesită o conexiune prin cablu, cum ar fi de exemplu sunetul, boxele conectate la calculator, cablurile VGA pentru monitoarele mai vechi. Tehnologia analogică presupune prelucrarea diverselor semnale electrice așa cum sunt recepționate de la diversele emițători sau senzori. De exemplu, un sistem analogic recepționează semnalul modulat transmis prin cablu, acesta este pe urmă demodulat și transformat în semnale electrice a căror intensitate și tensiune variază conform semnalului util. Interferențele pot fi dușmanul cel mai mare al semnalului analogic, variațiile din undele analogice ce conțin date sunt atât de mici, încât dese ori se întâmplă să apară așa zișii pureci pe ecran sau fâșâitul la radio. Semnalul analog fiind atât de sensibil…cu cât trebuie să parcurgă mai mult spațiu cu atât mai mare va fi șansa ca performanța să scadă. În acest caz, cu cât este mai scurt cablul, cu atât mai bine. Aceste interferențe sunt eliminate prin tehnologia digitală, prin care se  transmite un semnal format din cifrele 1 și 0. Acest semnal nu mai este atât de sensibil. Totuși trebuie să ținem cont de faptul că atunci când luăm de exemplu un cablu hdmi și ne trebuie o lungime mai mare, cum ar fi 20-30 de metri, este recomandat folosirea unui repeater care mărește semnalul. Chiar și cablurile usb au o lungime maxima recomandată: 5 metri pentru USB 2.0, 3 metri pentru USB 3.0. Asta din cauza reflexiei electrice. Cablurile USB sunt de tip semi-duplex, datele circulând în ambele direcții, astfel când host-ul trimite un semnal, așteaptă și un răspuns. Toate transferurile sunt controlate de host/gazdă. Dispozitivul are apoi un anumit timp (destul de scurt) în care să răspundă. Acest timp este aproximativ timpul necesar pentru două călătorii de semnal de-a lungul unui cablu de 5 m. Toate aceste sunt valabile în cazul cablurilor clasice. Ce se întâmplă însă în cazul cablurilor de fibră optică? Cablurile optice folosesc lumina și sunt în general acoperite cu straturi de plastic și conținute într-un tub de protecție. Chiar și în cazul acestor fibre lungimea contează. Dacă e să luăm de exemplu o lanternă, intensitatea luminii scade cum distanța crește. Calitatea în cazul fibrelor optice contează foarte mult pentru că performanță este influențată de materialele și învelișul folosit, ceea ce determină și lungimea la care se pot folosi.

Ține minte așadar: în cazul cablurilor, mai lung nu înseamnă neapărat și mai bun ;)