Probabil ți s-a zis și ție de o mie de ori să nu stai prea aproape de monitor sau televizor pentru că poți chiar să-ți pierzi vederea. Mulți consideră ca statul prea aproape de monitor sau televizor poate afecta permanent ochii, dar există oare dovezi care să susțină această teorie? Există șanse ca această teorie să-și aibă originea încă din anii `60, cand o serie de televizoare au fost rechemate pentru că radiațiile pe care le emanau s-au dovedit a fi prea mari și puteau afecta sănătatea oamenilor.

Există așadar o distanța ideală la care ar trebui să stăm de monitor pentru a nu ne afecta ochii? În primul rând te poți liniști, monitorul nu te va orbi și nici nu cauzează afecțiuni permanente ochilor. Privitul îndelungat al monitorul poate provoca întradevăr oboseală, dureri de cap sau dureri ale ochilor însă acest lucru nu este influențat de distanța la care stai față de ecran. Problema vine de la modul în care privim ecranul, majoritatea dintre noi privim monitorul cu ochii fixați pe un anumit lucru pentru perioade mai lungi și uităm câteodată chiar și să clipim ceea ce provoacă astenopia acomodatică sau oboseală oculară. Oboseala oculară poate apărea ori de câte ori petrecem prea mult timp cu ochii fixați pe un anumit lucru, chiar de la o alimentație deficitară sau de neglijarea protecției împotriva radiațiilor solare. Simptomele pot varia de la clasica senzație de oboseală a ochilor până la senzația de mâncărime, arsură sau ochi uscați. Problema este cauzată in mare parte de muschii oculari care sunt incordați pentru o periadă prea îndelungată. Există însă soluții pentru ameliorarea acestor simptome: clipește cât mai mult pentru a umizi ochii și ține pauze periodice și folosește lumini la intensitate moderată.

Care ar fi atunci distanța potrivită la care să ne așezăm de monitor? Oricât ar putea fi acesta până ce obținem o imagine de calitate. Prea aproape nu este recomandat nu pentru că ne-ar face rău ci pentru simplul fapt că nu vom avea o imagine clară ci una pixelată. În funcție de dimensiunile monitorului nostru, distanța recomandată ar fi aceea de la care nu mai putem diferenția pixeli ci avem o imagine clară de bună calitate. Dacă de exemplu avem un monitor HD (de 1920x1080 pixeli) și un 4K (de 3840x2460 pixeli) cel HD va trebui privit de la o distanță mai mare decât cea 4K pentru o experiență de calitate, asta pentru că la monitorul HD rezoluția este mai mică.

Cât de mare este monitorul tău și la ce distanță stai de acesta? Suferi des de oboseală oculară? Împarte-ne experiențele tale.