Memoria ECC este o metodă de stocare a datelor pe calculator prin care se pot detecta și corecta cele mai frecvente greșeli interne, ceea ce sugerează și denumirea, acronimul ECC venind din denumirea engelză Error Correcting Code, care tradus în limba română ar fi Cod Corector de Greșeli.

ECC este cel mai des folosit în cazul serverelor sau la sisteme unde se lucrează cu date de mare valoare. Tehnologia permite detectarea și corectarea erorilor de memorie pe un singur bit, o eroare de date în ieșirea sau producția serverului, eroare care poate avea un mare impact asupra performanței serverului sau chiar pierderea datelor.

Iată cum funcționează memoria ECC

Datele sunt recepționate și transmise prin biți - cea mai mică unitate de date dintr-un computer - care sunt exprimate în cod binar utilizând fie unul, fie zero. Când biții sunt grupați, ei creează un cod binar sau "cuvinte", care sunt unități de date care sunt adresate și mutate între memorie și CPU. De exemplu, un cod binar pe 8 biți este 10110001. În cazul tehnologiei ECC, există un bit suplimentar ECC, cunoscut ca un bit de paritate. Acest bit de paritate extra face codul binar citit 101100010, unde ultimul zero este bitul de paritate și este utilizat pentru a identifica erorile de memorie. Dacă suma tuturor celor 1 într-o linie de cod este un număr par (fără a include bitul de paritate), atunci linia de cod este numită chiar și paritatea. Codul fără erori are întotdeauna paritate par. Cu toate acestea, paritatea are două limitări: este capabilă să detecteze numai numerele de erori impare (1, 3, 5 etc.) și permite transmiterea de erori a numerelor par (2, 4, 6 etc.). Paritatea, de asemenea, nu este capabilă să corecteze erorile - este doar capabilă să le detecteze. Aici intră în joc memoria ECC. Memoria ECC utilizează biți de paritate pentru a stoca un cod criptat la scrierea datelor în memorie, iar codul ECC este stocat în același timp. Când se citesc datele, codul ECC stocat este comparat cu codul ECC care a fost generat când datele au fost citite. Dacă codul care a fost citit nu se potrivește cu codul stocat, este decriptat de biți de paritate pentru a determina care bit a fost eronat, atunci acest bit este corectat imediat. Pe măsură ce sunt procesate datele, memoria ECC scanează constant codul cu un algoritm special pentru detectarea și corectarea erorilor de memorie pe un singur bit.

De ce este importantă aceasta memorie ECC?

Cum din ce în ce mai mulți dintre noi folosim serviciile Cloud și tehnologiile virtuale, serverele au început să fie importante și pentru utilizatorii obișnuiți nu numai companiilor. Probabil și tu folosești Dropbox, GooglePhotos sau iCLoud, serverele care stochează datele tale valoroase se bazează pe memoriile ECC ca acestea să fie în siguranță și sa nu-ți pierzi datele.

Ai nevoie și tu de o memorie ECC?

ECC întradevăr poate găsi și corecta unele erori de memorie dar vine cu un preț, poate afecta performanța, încetinând cu aproximativ 2-4% sistemul. Din fericire, erorile de memorie sunt rare în cazurile memoriilor mai performante din zilele noastre, astfel încât majoritatea utilizatorilor nu au nevoie de un ECC la sistemul de acasă. Dacă însă plănuiești să utilizezi sistemul ca un server sau workstation, îți recomandăm achiziționarea unei memorii ECC pentru siguranța datelor tale. În rest, cel mai bine ar fi să salvezi frecvent datele pe un hard, astfel posibilitatea pierderii acestora va scădea preponderent.