Pe măsura ce nevoia noastră de a fi online devine din ce în ce mai mare, rețeaua locală devine din ce în ce mai importantă. Orice am căuta pe internet cu toți vrem ca acesta să funcționeze la o viteză cât mai mare chiar și atunci când se conectează mai multe persoane de pe mai multe dispozitive la aceeași rețea de acasă. Configurarea rețelei la domiciliu nu este grea, însă chiar și mici defecte pot cauza încetinirea conexiunii. Vom aminti în cele ce urmează câteva problemele ce pot apărea și necesită o atenție sporită.

 

Înainte de toate însă, câteva lucruri de care să ții cont:

-          Trebuie să fii conștient de capabilitățile calculatorului, dispozitivului tău de a procesa traficul de internet. Poți avea cea mai bună conexiune la net dar dacă vrei să joci online pe un Pentium 4 cu 512 MB de RAM, cel mai probabil nu din cauza conexiunii va merge încet jocul.

-          Performața poate fi un lucru subiectiv și depinde în mare parte de ceea ce faci pe internet.

Să vedem acum câteva lucruri care pot cauza probleme și eventuale soluții pentru acestea.

1. Limitări de la furnizorul de servicii de internet

Trebuie să fii atent pentru că unii furnizori pot avea o politică de reducere a vitezei pentru utilizatorii cu volum mare de transfer. Dacă ești un mare utilizator de Torrent sau ești înnebunit după videoclipurile HD ar fi bine să verifici atent termenii și condițiile înainte de încheierea contractului pentru a te asigura că nu există nicio limitare, un prag ascuns.

2. Echipament sub standardele dorite (dispozitive și cabluri)

Abilitatea rețelei de a transporta datele depinde în mare parte și de integritatea părților sale. Principalele componente la care trebuie să fim atenți este modemul/routerul și cablurile de transfer. Dacă de exemplu ai un router mai vechi, acesta poate conține un procesor mai lent, nivelul de căldură se poate cumula în timp ceea ce poate degrada viteza cu care poate procesa traficul de rețea. Cablurile la fel sunt foarte importante. Poți avea cea mai optimizată rețea din lume, până la router, dar dacă cablul Ethernet dintre router și modemul tău nu este bun, performanța va fi mult mai slabă. Verifică întotdeauna cablul să nu aibă rupturi. Un internet pe cablu cu siguranță îți va oferi performanțe mai bune decât un Wi-fi, însă fii atent și la categorizarea cablurilor:

Cat-5: cel mai vechi cablu folosit la rețele. Poate avea o performanță de până la 100Mbps.

Cat-5e: un cablu mai performant și probabil și cel mai des folosit în zilele noastre pentru rețele, suportă și viteză de Gigabit.

Cat-6: Cel mai performant cablu de folosit pentru uz general, capabil să suporte până la 10 Gigabiți.

În cele mai multe rețele domestice se folosesc cablurile de Cat-5e, prețul fiind accesibil și oferă performanță standardizată pentru majoritatea locuințelor.

3. Aria de acoperire a wireless-ului

În majoritatea rețelelor de la domiciliu, majoritatea dispozitivelor sunt conectate prin intermediul rețelei wireless, configurarea rețelei Wi-Fi este cel mai important element care poate influența performanța internetului. Cel mai important lucru astfel este aria de acoperire. Un lucru foarte important este că semnalele wireless devin mai slabe cum distanța crește, cu cât distanța este mai mare, cu atât mai slabe vor fi semnalele. Dacă ai nevoie ca wireless-ul să acopere o arie mai mare poți folosi diferite dispozitive de extensie, care pot acționa ca și intermediari și pot chiar dubla dintanța de acoperire.

4. Prezența malwarelor

Nu în ultimul rând, asigură-te că dispozitivele tale fac față nevoilor tale și sunt destul de performante ca să reziste și să ofere o performanță cât mai bună. Nu uita că și anumite malware-uri pot cauza încetinirea vitezei de internet, deci este indicat să-ți scanezi sistemul la intervale regulate cu un antivirus sau anti-malware actualizat și cât mai eficient.

Ai cumva vreun sfat sau un design inteligent pentru rețelele de acasă? Spune-ne și nouă ideile sau experiențele tale!