Ai căutat vreodată în Windows Task Manager și te-ai întrebat oare ce folos au toate intrările de acolo? Ce reprezintă aplicațiile și pentru ce sunt necesare procesele de acolo? Ce s-ar întâmpla dacă ai închide din acele procese? Vom aminti în cele ce urmează câteva dintre procesele din Task Manager pe care nu ar trebui să le închizi niciodată.

1. System

Chiar dacă ai vrea, Windows nu te va lăsa să închizi acest System din Task Manager pentru acesta are o funcție vitală pentru sistemul tău. Acesta gestionează sarcini importante, cum ar fi găzduirea de driver pentru a asiguracomunicarea dintre software-ul și hardware-ul calculatorului tău. Poți astfel să-ți dai seama ce s-ar întâmpla dacă ai închide acest proces…Drivere vitale precum accesarea diskului sau dispozitivelor USB se bazează pe acest System iar închiderea acestuia va bloca sistemul tău iar repornirea nu va fi ușoară.

2. Aplicația Windows Logon (winlogon.exe)

Ai putea crede că după ce te-ai logat deja, acest process nu mai are nici o importanță, însă lucrurile nu stau chiar așa. Prima funcție a acestui proces este întradevăr pornirea profilului tău de utilizator atunci când te loghezi. Winlogon este extreme de important și în ceea ce privește securitatea pentru că este programat să reacționeze la comanda Ctrl + Alt + Del, combinație care atunci când ești logat, deschide Windows Security Screen, unde poți face diferite modificări cum ar fi de exemplu schimbarea parolei. Winlogon face posibilă și apariția Screen Saver-ului sau îți închide calculatorul dacă nu-l folosești pentru mai mult timp. Dacă nu vrei să ai problem cu sistemul tău, mai bine nu închide acest process.

3. Aplicația Windows Startup (wininit.exe)

Acest process se asigură că Windows va funcționa pe întreaga durată a utilizării odată ce te-ai logat. Acesta acționează ca o “rampă de lansare” pentru cele mai multe aplicații și procese în fundal care rulează atunci când pornești calculatorul. Acesta include și pornirea proceselor critice cum ar fi Isass.exe sau Ism.exe. Wininit va funcționează până când oprești calculatorul.

4. Windows Session Manager (smss.exe)

Un alt process vital în ceea ce privește pornirea calculatorului. Ori de câte ori Windows este pornit, smss verifică unitățile și creează un fel de paginare virtuală a memoriei. Odată ce termină această treabă, apelează winlogon și automat vei vedea ecranul de logare. Smss rămâne activ și după acesta, supraveghează funcționarea winlogon și csrss. Dacă unul din acestea se oprește, smss va bloca sistemul.

5. Windows Explorer (explorer.exe)

Acesta se ocupă în mare parte de interfața grafică pe care o utilizezi în fiecare zi. Închiderea acestui proces nu numai că va închide File Explorer dar Meniul Start, Taskbar-ul la fel vor deveni neutilizabile.

Aceste 5 procese cu siguranță nu reprezintă totalitatea proceselor necesare pentru funcționarea corecta a sistemului, sunt însă procese vitale pe care cu siguranță nu ar trebui să le oprești niciodată.

Ți-au fost familiare aceste procese? Ai avut vreodata probleme din cauza acestora? Spune-ne și nouă experiențele tale!