Ți-ai cumpărat noul laptop și de-abia aștepți să-l încerci? Despachetezi repede și după configurare deschizi Windows Explorer-ul să verifici spațiul liber de 512 GB dar... stai un pic... de ce apar numai 476,8 GB??? Da, mulți dintre noi am pățit acest lucru deja și ne-am mirat ce s-a întâmplat! Există însă explicații pentru asta. În cele ce urmează vom explica un pic cauzele posibile.
Software preinstalat
Primul și cel mai evident motiv pentru care nu ai acces la întregul spațiu este că există deja intalat pe acesta o parte semnificativă de software: sistemul de operare, dacă nu ai selectat cumva un model fără sistem de operare, acesta va veni preinst
alat cu ceva. Firmele precum Hp, Dell în cele mai multe cazuri livrează sistemele cu un Microsoft Windows dar sunt și unele care le livrează cu Linux sau Android. Indiferent însă de tipul de software instalat, fiecare ocupă un anume spațiu din memoria de stocare. De exemplu o instalare relativ nouă de Windows necesită peste 15 GB de memorie. Producătorii de multe ori mai instalează și software-uri sumplimentare cum ar fi de exemplu și programele care vor ține la curent driverele de software sau versiuni de încercare a aplicațiilor, asta pentru a ajuta utilizatorii să poată folosi sistemul îndată ce-l primesc. Dacă nu folosesc acele aplicații, acestea vor ocupa numai spațiul. Există situații când acestea pot fi șterse foarte ușor dar în unele cazuri poate fi și complicată eliminare lor.
Partiționarea Hardului
Un alt lucru care îți poate ocupa spașiu suplimentar este o partiționare creată chiar de producători. Pe vremuri calculatorul nou venea însoțit de un CD sau mai multe care conțineau software și inclusiv un disc de recuperare. Astea le foloseai în cazul în care “murea” calculatorul și avea nevoie de o resetare completă. În timpurile mai moderne însă de cele mai multe ori producătorii includ deja în sistem o “imagine de recuperare”, un recovery image, împărțind astfel memoria în două partiții: unul pentru sistemul de operare standard și unul pentru resetare în caz de nevoie. Poți afla dacă ai așa ceva pe calculatorul tău accesând disk managerul și căutând cuvinte cheie precum „Restore” sau „Recovery”.
Poți chiar descoperi și câteva partiții mai micuțe pe disk. Acestea pot aparține așa numitelor bootloaders, softul de pe sistemul de operare care dă control calculatorului odată ce-l pornești. Acesta în general ocupa spațiu puțin și nu încerca niciodată să recuperezi acest spațiu pentru poți să te trezești cu un calculator car nu mai pornește.
Biți și Gigabiți
Încă un motiv pentru care unitatea pare mai mică decât te așteptai la început este comunicarea incorectă a capacităților. Acesta este cel mai puțin evident dar și cel mai important motiv care cauzează surpriza neplăcută. Există două lucuri importante: modul în care se calculează capacitatea totală a unității și modul în care capacitatea este transmisă.
Utilizatorul în general probabil etichetează în general 256,000,000,000+ biți ca și 256 gigabiți și gata. Însă calculatoarele înțeleg numai sisemul numerar binar, doar zero și unu. Tocmai din acest motiv, definiția acestor prefixe nu se bazează pe mii ci mai mult pe grupuri de 1024 și compușii acestora cum ar fi: așadar un kilobit reprezintă 1024 biți, un megabit este 1024 kilobit și așa mai departe. Formula așadar care calculează capacitatea arată cam așa:
Biți totali
/1024 biți per kilobit
/1024 kilobit per megabit
/1024 megabit per gigabit
Făcând aceste calcule pe informațiile pe care le primim de pe disk, obținem:
256,060,514,304 / 1,024 / 1,024 / 1,024 = 238.474937439 GB
Așadar, această discrepanță între etichetele create și modul în care calculatorul calculează capacitatea în realitate, va crea în continuare surprize în rândul utilizatorilor.
Ai avut și tu astfel de surprize? Spune-ne și nouă!