Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă în “în spatele culiselor” pe calculatorul tău? Se întâmplă lucruri la care nu ai fost atent sau poate nici nu le-ai observat, mistere interesante dintre care îți vom prezenta câteva în cele ce urmează.
1. Ce se întâmplă atunci când ștergi un document?
Unde se duce documentul după ce ai apăsat tasta Delete? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Ei, ca să vezi, documentul șters are două posibilități unde să ajungă. Dacă nu ai închis Recycle Bin-ul, tot ceea ce ștergi ajunge în acest coș în primul pas. De aici poți redeschide documentul oricând apăsând simplu pe Restore File. Acesta este un pas de siguranță pentru cazurile când ștergi din greșeală ceva, să mai ai șanse pentru o reactivare. Windows de fapt nu șterge acele documente numai după ce golești și acest coș. Însă chiar și după ce golești coșul, documentele nu sunt șterse de tot, Windows le pune separat pe disk, unde pot fi suprascrise. Chiar și din acest loc documentele mai pot fi recuperate cu programe speciale. Documentul dispare de tot în momentul în care a fost suprascris cu alte date pe disk.
2. Restricții la denumirea fișierelor
Probabil a pățit deja să nu poți da un nume dorit unui document sau folder pentru că ai introdus caractere speciale și Windows nu te-a lăsat. Dacă în numele fișierelor vrei să introduci caractere speciale cum ar fi /, *, :, cu siguranță nu vei reuși salvarea acestora și asta din cauza faptului că în Windows aceste caractere au roluri speciale. De exemplu, caracterul / în Windows ajută la diferențierea dintre diferite directorii, și pentru a nu crea confuzii mari, acest caracter nu îl poți introduce în alte denumiri. La fel este situația și cu steluța (*) care în consola CMD (Command Prompt) ajută la delimitarea diferitelor fișiere care de exemplu se doresc a fi șterse. De exemplu prin comanda del*.*se șterg toate documentele din fișierul selectat prin steluțe. Prin comanda del*.txt, delimitează un singur fișier cu acest nume dar dacă un document are în denumire o steluță s-ar putea ca în loc să se șteargă un singur document cu această denumire, să fie șterse toate documentele de tip .txt .
3. De ce există un Program Files (x86) separat?
În esență se păstrează ambele fișiere Program Files, pentru a păstra programele care funcționează pe 32-biți, fără însă a limita cele care funcționează pe 64-biți. Unele programe mai vechi existau chiar înainte ca 64 de biți să fie o opțiune și punându-le să funcționeze pe 64 de biți ar duce la o eroare în program. Având astfel ambele fișiere (34 de biți și cel de 64 de biți) fiecare va funcționa fără probleme și fără să inlfuențeze celelalte programe.
4. Ce cont funcționează chiar înainte să te loghezi tu?
Înainte să te loghezi în contul tău Windows, calculatorul trebuie să pornească câteva drivere pentru cat u să poți vedea ceva pe monitor, să poți folosi tastatura și mouse-ul. Cum funcționează toate acestea dacă tu încă nici nu te-ai loghat? De fapt există in cont SYSTEM, care are aceleași privilegii ca și contul Administrativ ascuns pe care Windows îl folosește ca un cont intern. Spre deosebire însă de contul Administrator, în contul SYSTEM nu poți face modificări de utilizator. Deschide Taks Manager și verifică un pic tab-ul Details. Vei observa că la aplicațiile pe care le folosești în general, în rubrica User name va apărea contul tău pe când la unele programe cum de exemplu la wininit.exe va apărea numele de cont SYSTEM.
Cunoșteai oricare dintre aceste mistere ale Windows sau cunoști altele? Spune-ne și nouă cu ce mistere te-ai întâlnit și tu!