În articolul precedent am explicat pe scurt ce înseamnă criptomoneda și bitcoin-ul. În acest articol vom vedea pe scurt cum putem intra în posesia unei asemenea criptomonede, ce înseamnă să minezi bitcoin și la ce trebuie să mai fii atent.

Cum sunt generați Bitcoinii?

În primul rând trebuie să știm că Bitcoinii noi sunt generați printr-un proces numit minerit/minat iar persoanele care oferă acest serviciu sunt răsplătiți cu aceste criptomonede.

Ce înseamnă minarea de bitcoin?

Minarea pe scurt înseamnă procesarea de tranzacții și securizarea rețelei folosind hardware și software special. Rețeaua fiind una distributivă, toți membrii contribuie la susținerea acesteia, creând noduri de verificare. Aceste noduri înregistrează toată activitatea în rețea și validează toate tranzacțiile. Minerii care participă la activitate au nevoi să prezinte o dovadă (proof of work) ceea ce se naște din cantitatea de curent consumată și bitcoinii primiți, în funcție de eficiența lor. Așadar ai nevoie de curent, conexiune la internet și echipamentul special.

Ce echipament special trebuie pentru a mina Bitcoin?

Înainte de a începe minatul criptomonedelor trebuie înțeles că pentru această activitate, legală în totalitate, ai nevoie de echipament special atât hardware cât și software.

În ceea ce privește hardware-ul, la începuturi s-a folosit  CPU (acesta fiind singura cale și posibilitate de a mina bitcoin) dar cum cu trecerea timpului nivelul de dificultate și rețeaua a crescut enorm trebuiau făcute schimbări și în echipament.

S-a trecut după acesta la GPU (cardurile grafice high end) care a permis o creștere a puterii de minerit folosind mai puțină energie.

Cu timpul și avansarea tehnologiei, FPGA s-a dovedit a fi o alegere mai bună nu neapărat pentru o viteză de minare mult mai mare ci pentru o eficiență energică mult mai bună. De exemplu un card grafic folosit anterior de 600MH/s putea consuma chiar mai mult de 400W, dar un FPGA creat special pentru minare, la 826MH/s consuma doar în jur de 80W iar acesta a condus la apariția primei ferme de minare.

Tehnologia în continuă dezvoltare a condus la apariția circuitelor integrate specifice ASIC, o tehnologie high end. Acesta este un chip care a fost conceput să facă un singur lucru, iar în acest caz minatul criptomonedelor. Acesta a oferit o creștere a puterii foarte mare la un consum mult mai redus față de celelalte tehnologii. Poți calcula și tu câștigurile de pe hardware-ul tău folosind acest calculator: Bitcoin Mining Calculator

Ca și software, există câteva modele speciale cum ar fi Cgminer, BFGminer, EasyMiner care toate trebuie instalate. Dacă vrei numai să încerci și nu vrei să instalezi un anume software, poți încerca Bitcoin Plus, care ilustrează destul de bine în ce constă minatul.

Poți mineri bitcoin pe cont propriu sau alăturându-te unei comunități (mining pool) cum ar fi Eclipse, Eligius, BTC Guild. Ambele metode se pot dovedi a fi bune, dacă minezi singuri câștigurile pot fi mai mari dar mai sporadice pe când dacâ faci parte dintr-o comunitate ai parte de câștiguri mai mici dar mai dese.

Vrei să te apuci de minat? Spor la lucru dar nu uita să-ți calculezi întotdeauna și consumul.