Bitcoin, o monedă digitală, o criptomonedă, un sistem de plată electronică, amintită pentru prima dată de Satoshi Nakamoto în anul 2009, într-o lucrare numită Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani. Această lucrare a stârnit repede interesul celor implicați în criptografie. În același an s-a înregistrat și domeniul bitcoin.org și în ianuarie Nakamoto a minat blocul genetic (primul bloc).
Prima tranzacție a fost făcută încă în 2010, când s-au cumpărat două pizza cu 10000 de Bitcoins. De atunci moneda a avut mai multe cicluri de creștere și descreștere, valoarea ei crescând de la 0,32 dolari din 2011 până la o avere cum a ajuns anul trecut (la peste 16,500 dolari). După unele aprecieri, valoarea monezii este chiar posibil să treacă peste 100,000 de dolari. Tocmai din acest motiv interesul a crescut enorm atât în lumea afaceriștilor cât și a utilizatorilor ocazionali, toată lumea fiind interesat de poveștile din jurul criptomonedei, de modificarea valorii acesteia și de modul în care se poate achiziționa.
Înainte de toate însă ar fi bine să înțelegem un pic mai bine ce înseamnă criptomonedă (cryptocurrency), ce este un sistem peer to peer și în final, ce reprezintă Bitcoin și cum putem intra în posesia unei astfel de monede.
Ce este criptomonedă sau cryptocurrency?
Acestea sunt niște monede virtuale descentralizate, care nu au nicio implicare în vreo formă de guvernare și nu există o unitate anume care să le coordoneze funcționarea în afară de piață și de dezvoltatorii actuali, nu există un control centralizat. Aceste monede digitale au la bază un proces de convertire a informației în anumite coduri care la rândul lor nu pot fi sparte (numit criptografie) iar acestea asigură fluxul de tranzacții. În crypto se protejează anonimitatea utilizatorului sau posesorului de astfel de monede. Și pentru că sunt virtuali,monedele nu pot fi urmărite, acestea fiind criptate în calcule matematice complicate și securizate. Astfel moneda primește valoare și devine tanzacționabilă pe piețele de profil. Criptografia nu este un lucru nou dezvoltat, își are originea încă din Al Doilea Război Mondial, unde era o necesitate pentru a comunica în mod sigur.
Criptomonedele rulează pe un registru public care se numește blockchain iar tranzacțiile au loc între așa numite portofele virtuale. Tranzacțiile se desfășoară sub anonimitate totală, fiecare portofel virtual primește o parolă privată rezultată în urma criptografiei ceea ce face tranzacțiile extrem de sigure. Valoarea monedei este dată în totalitate de cominutate de utilizatori, de cerere și ofertă.
Cum poți intra în posesia monedelor? Acestea pot fi cumpărate dar și create. Criptomonedele pot fi create prin procesul de minare, proces pe care îl descriem mai amănunțit în articolul următor.
Ce înseamnă un sistem peer-to-peer?
Sistemul peer-to-peer sau în forma sa prescurtată P2P se referă la o rețea de calculatoare care folosesc o arhitectura distribuită în cadrul căreia toate calculatoarele împart sarcinile între ele în mod egal ( traducerea ar veni egal-la-egal). Scopul acestor tipuri de rețele este acela de a împărți resursele și a ajuta calculatoarele să colaboreze pentru oferirea unui serviciu specific. În acest sistem nu există un dispozitiv administrativ. De exemplu: dacă descarci un fișier de pe o pagină web atunci acea pagină se comportă ca un server iar PC-ul tău este clientul care primește ceea ce ai descărcat. Dacă însă intri pe o rețea perr-to-peer și folosești pentru pornire un Torrent atunci acel fișier va fi descărcat în bucățele mici care vin simultan de pe mai multe calculatoare aflate în acea rețea iar în același timp acel fișier este și încărcat de pe calculatorul tău către altele care le cer.
Ce este atunci Bitcoin?
Bitcoin, un sistem monetar electronic de tip peer-to-peer, prima și totodată cea mai utilizată și cunoscută criptomonedă de pe piața virtuală. Tipologia peer-to-peer și lipsa totală a unei administrații centrale, guvernul sau orice altă autoritate nu poate manipula valoarea acestuia și nici nu poate introduce inflație. Dezvoltatorii pot îmbunătăți software-ul însă nu pot schimba protocolul , utilizatorii respectând aceleași reguli. Moneda este folosită de un număr tot mai mare de utilizatori iar valoarea sa a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Acesta este o scurtă introducere în lumea criptomonedei și a sistemului monetar electronic. În următorul articol vei afla cum poți intra în posesia acestor monede și ce înseamnă mineritul. Fii pe fază!
Validate your login