Securitatea de multe ori se simte a fi o sarcină descurajantă...cine are așa mult timp să verifice constant conturile sale sau să fie atent mereu la ce se întâmplă pe calculatorul sau telefonul său. Adevărul este însă că siguranța este un lucru foarte important și merită o atenție sporită. Nu trebuie să te sperii însă, există câteva verificări importante pe care le poți efectua în câteva minute și astfel îți vei asigura o viață online mult mai sigură.

Îți prezentăm în cele ce urmează o listă cu cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent.

1. Aplică actualizările

Probabil ți s-a întâmplat și ție nu o dată să dai click pe “ remind me later” (snooze sau reamintește-mi mai târziu) atunci când apare un pop-up cu un update (actualizare). E bine de știut însă că aplicarea acestor actualizări de multe ori este una dintre cele mai importante lucruri ce poți să faci pentru a menține dispozitivul tău în siguranță. Aceste actualizări se nasc atunci când dezvoltatorii descoperă o vulnerabilitate în software-ul creat și este modul în care rezolvă ei problema aceasta. Ignorând aceste actualizări, dispozitivul tău automat devine mai vulnerabil.

Ca și exemplu putem să amintim de atacul WannaCry din mai 2017, unde majoritatea victimelor aveau versiuni mai vechi de Windows 7. Tocmai din acest motiv, Windows 10 aplică deja actualizările în mod automat. Pentru a verifica actualizările în Windows, trebuie accesat Settings > Update & security > Windows Update.

2. Actualizează-ți parolele slabe

Folosirea parolelor puternice este un lucru vital în vederea menținerii siguranței calculatorului și conturilor tale. Citește mai mult despre parolele și felul acestora în articolul nostru: Parolele complexe sunt mai sigure? Nu, admite chiar inventatorul lor.

3. Verifică setările conturilor de pe Social Media (Facebook, Instagram, Pinterest, șmdp.)

Necesare în ceea ce privește conturile tale din Social Media, poți fără știrea ta împărtăși informații vitale despre tine pentru prea multe persoane. Este important să verifici cu cine și ce informații sunt împărtășite și fii atent întotdeauna. De exemplu la Facebook poți seta accesând Settings > Privacy. Fii atent la cine poate vedea postările tale, cine te poate contacta și cine poate comenta la postările tale. La fel există pe toate paginile de socializare posibilitatea acestor setări.

4. Verifică permisiunile pentru aplicațiile instalate

Deși majoritatea aplicațiilor nu sunt dăunătoare, totuși au nevoie de permisiune înainte de a fi instalate și pentru a funcționa corect, merită să fim atenți întotdeauna la aceste permisiuni și să ne asigurăm că aplicațiile nu folosesc și alte informații decât de cele necesare pentru o funcționare corectă. Pentru a vizualiza aceste permise la Adnroid, trebuie să accesezi Settings > Apps & notifications > App info.

5. Scanează sistemul pentru Malware

De obicei îți dai seama dacă Pc-ul tău este infectat de un malware dar este posibil ca acesta să nu fie atât de ușor de observat. Un antivirus bun ar trebui să te scape de dureri de cap și să blocheze infectarea calculatorului tău dar o a doua opinie de la un program anti-malware nu strică niciodată. Pentru Windows putem recomanda de exemplu folosirea Malwarebytes-ului, un program la care există versiune gratuită și te poate ajuta foarte mult. Poți descărca acest program accesând următorul link: Malwarebytes.

6. Fii atent când te loghezi folosind un cont existent

 

Multe pagini deja te lasă să te loghezi cu un cont existent cum ar fi de exemplu Facebook sau Google. Deși acest lucru ți se poate părea foarte convenabil pentru nu mai trebuie să reții atâtea parole, să ai toate paginile conectate la un singur cont poate fi un pic îngrijorător. Analizează bine paginile și aplicațiile pe care le conectezi cu principalele conturi.

7. Fii atent la cine îți folosește Wi-fi-ul

Ți-ar plăcea dacă cineva s-ar coneta la rețeaua ta de acasă fără știrea ta? Cu siguranță nu! Sper că și-ai setat o parolă puternică pe router, încât persoanele neautorizate să nu se poată conecta. Merită o verificare rapidă totuși și asigură-te că vecinul nu și-a dat seama de parola ta și nu folosește internetul tău pe ascuns.

Poate că nu este tocmai o joacă și nu e prea plăcut când trebuie să parcurgi aceste verificări dar fii sigur că merită și este chiar necesar. Am uitat ceva? Cunoști și alte metode ce ar fi bine de urmărit? Împărtășește cu noi experiențele tale, fiecare putem învăța din acestea.