Ce este un port video?

Calculatorul este conectat la monitor cu ajutorul unui cablu video. În zilele de azi,  de multe ori se întâmplă să conectăm un laptop la un televizor sau la un monitor pentru a beneficia de un ecran mai mare.  Și această  conectare se realizează cu ajutorul unui cablu video. Citind acest articol veți afla ce tipuri de cabluri și porturi video există pe piață și de ce tip aveți nevoie.

Înainte să începem trebuie specificat faptul că fiecare tip de port video, cu excepția VGA, este digital. Portul VGA este analog, furnizând o calitate a imaginii inferioară celei obținute prin porturile digitale. Diferența dintre porturile digitale  si analog este la nivel de rezoluție și nu la nivel de calitate a imaginii, cu alte cuvinte calitatea imaginii afișată la rezoluția de 1920 × 1080 / 60Hz prin port HDMI va arăta exact la fel când este afișată prin port DVI sau Display Port la rezoluție identică.

Portul  VGA  (Video Graphics Array)

VGA este unul dintre cele mai vechi conectoare, poate transmite doar semnal analog, lucru care poate afecta imaginea redată pe monitoarele LCD noi. Porturi VGA se regăsesc pe sistemele mai vechi. Nu toate televizoarele, calculatoarele, monitoarele și laptopurile fabricate recent au port VGA.  Încet  încet portul VGA va fi eliminat din fabricația sistemelor noi. Cu aceste informații nu vrem să vă descurajăm în ceea ce privește folosirea portului VGA, dar dacă sistemul pe care îl aveți permite conexiuni superioare VGA-ului, vă recomndăm să le folosiți  în scopul unei imagini mai clare.

Portul  DVI (Digital Visual Interface)

DVI este preponderent folosit pentru conectarea monitoarelor la calculatoare. Televizoarele și laptopurile sunt echipate mai rar cu port DVI. DVI redă semnal digital, calitatea imaginii este foarte bună, asemănătoare cu o calitate furnizată de portul HDMI. Cablurile DVI de regulă  nu transportă sunet (sunt câteva excepții)

Portul  HDMI(High-Definition Multimedia Interface)

HDMI este utilizat într-o gamă foarte largă de produse electronice de consum, este cel mai popular port video. Aproape toate televizoarele, monitoarele și laptopurile fabricate recent suportă conexiunea HDMI. Marele avantaj este că pe același  cablu se transportă și sunet, nu numai semnal video. În cazul conectării calculatorului sau a laptopului la un televizor, cea mai bună opțiune este conexiunea HDMI deoarece transportă și sunet și rezoluția maximă este superioară  conexiunii DVI.  Singura conexiune care depășește HDMI în ceea ce privește rezoluția este Display port.

DisplayPort

Este un conector gândit special pentru calculatoare, putând și acesta reda semnal audio ca și portul HDMI. De regulă, DisplayPort nu se regăsește la televizoare, însă prezintă modalitatea cea mai bună de a conecta calculatorul la un monitor cu rezoluția de peste 1080p, cum ar fi rezoluțiile 2K, 4K. Alt avantaj este că prin intermediul cablurilor speciale DisplayPort se poate transporta semnalul video pe distanțe lungi fără a fi nevoie de un amplificator de semnal si este posibil sa conectăm mai multe monitoare la un calculator utilizând un singur cablu.

Concluzii

Compania noastră vă oferă o gamă largă de produse refurbished dotate cu diferite porturivideo, acest articol oferindu-vă informații valoroase pentu a facilita alegerea produselor potrivite nevoilor dumneavoastră.

Prin urmare, dacă doriți să conectați laptopul sau desktopul la un televizor pentru a beneficia de un ecran mare, cablul HDMI este alegerea cea mai potrivită. Dacă sunteți gamer sau petreceți foarte mult timp în fața calculatorului folosind un monitor de calitate superioară, conexiunea Display Port este alegerea cea mai bună. DVI și VGA sunt conexiuni calculator-monitor relativ bune, dar portul VGA are capacități reduse față de celelalte porturi de a transporta semnalul video. Menționăm că există adaptoare cu ajutorul cărora putem conecta cablurile Display Port la porturi DVI, HDMI, sau VGA.

Port video VGA, HDMI, Displayport si DVI