În cazul cumpărării unui desktop sau laptop, componenta cea mai dificilă de ales este placa video.

Există doi termeni pe care probabil le-ați auzit de multe ori și pe care trebuie să le ințelegeți ca să puteți alege tipul de placă video de care aveți nevoie.

  1. Placă video integrată
  2. Placă video dedicată

Care este diferența dintre placa video dedicată și cea integrată?

Principala  diferență dintre cele două plăci este performanța și amplasarea.

 Placa video integrată nu are memorie proprie. Folosește între 1 și 5 % din memoria RAM a calculatorului în funcție de  programele sau jocurile rulate. Placa video integrată este inclusă in chipsetul plăcii de bază sau în procesor, adică este integrată.

Placa video dedicată are memorie proprie, nu afectează deloc memoria RAM a calculatorului. Prezintă performanțe superioare plăcilor integrate, satisface cerințele utilizatorilor care se ocupă de grafică, design sau gaming. În cazul desktopurilor placa video dedicată este o placă complet separată de placa de bază cu memorie și răcire proprie.

Avantajele și dezavantajele plăcilor video integrate

Calculatoarele cu placă video integrată au un cost mult mai redus față de cele cu placă video dedicată.

Consumul de energie este foarte redus, deci laptopurile cu placă video integrată funcționează un timp mult mai îndelungat pe baterie, și nu în ultimul rând durata de viață a bateriei este mai lungă.

Plăcile video integrate nu se încălzesc foarte tare, nu au nevoie de răcire separată, deci nu apare problema supraîncălzirii.

Singurul dezavantaj este performanța scăzută comparativ cu plăcile video dedicate.

Avantajele și dezavantajele plăcilor video dedicate:

Plăcile video dedicate au o performanță superioară față de cele integrate, au memorie proprie lăsând memoria RAM neatinsă.

Se pot rula jocuri noi cu grafică foarte complexă. Este ideală pentru design și editări foto-video.

Ca dezavantaj putem menționa costul ridicat, consumul ridicat de energie și în unele cazuri problema supraîncălzirii.

Trebuie ținut cont de faptul că plăcile video dedicate refurbished, destinate desktopurilor, au aceleași performanțe ca placile video dedicate noi, dar costul este mult mai scăzut. În cazul laptopurilor placile video dedicate nu se supun operațiunilor de upgrade ca și în cazul desktopurilor.

Placa video integrat si dedicat

Concluzii:

Când știm exact pentru ce vom folosi calculatorul putem decide de ce tip de placă video avem nevoie.

În cazul în care calculatorul sau laptopul va fi folosit pentru operațiuni generale care nu necesită performanță superioară ca de ex. : navigarea pe internet, youtube, filme HD, Microsoft Office, o placă video integrată vă va satisface cerințele la maxim.

Dacă desktopul sau laptopul este folosit pentru montaje video, foto, prelucrări grafice 3D, sau gaming veți avea nevoie de o placă video dedicată.