Termenii LCD (liquid crystal display) și LED (light emitting diod) sunt de cele mai multe ori înțelese și folosite greșit.

Practic un monitor LED (altfel spus LED-backlight) este un monitor LCD. Imaginea este redată de aceeași technologie. Diferența constă în modul de iluminare a panoului cu cristale lichide. Monitoarele LCD “clasice” sunt iluminate de o lampă fluorescentă (CCFL - Cold Cathode Fluorescent Lamp) iar monitoarele LED sunt iluminate cu LED-uri ( light emitting diode, adică diode care emit lumină). Aceasta din urmă este o technologie mai nouă.

Monitoarele iluminate cu LED-uri se împart în 2 categorii:

  1. Back-Lit - diode LED amplasate în spatele ecranului.
  2. Edge-Lit - diode LED amplasate de  jur-împrejur pe marginea ecranului.

Cel mai mare avantaj la modelele edge-lit este că sunt mai subțiri și mai eficiente din punct de vedere energetic. Dezavantajul constă într-un contrast mai scăzut față de monitoarele  cu tehnologia back-lit

Nu putem spune că monitoarele LED (LCD  iluminate cu LED-uri) sunt mai bune față de monitoarele LCD (iluminate cu lampă fluorescentă), ambele technologii au avantajele și dezavantajele lor.

În ceea ce privește contrastul și intensitatea culorilor, monitoarele LED oferă un contrast mai ridicat deoarece sunt iluminate cu multiple diode LED, în comparație cu o singură lampă fluorescentă folosită în monitoarele LCD. Astfel imaginea beneficiază de un nivel de culori uniforme pe toată suprafața ecranului și un negru mai intens.

Unghiuri de vizualizare

Monitoarele LED au adus îmbunătățiri față de LCD în ceea ce priviește unghiul de la care se poate viziona o imagine fără apariția distorsiunilor sau altor artefacte vizuale nedorite. Totuși diferențele de calitate provin mai mult din cauza materialelor diferite utilizate la fabricarea panourilor cu cristale lichide.

Dimensiunile

Ambele tehnologii conferă monitoarelor o dimensiune si greutate redusă, monitoarele LED fiind mai subțiri și mai ușoare față de cele LCD, deoarece dispun de nenumărate diode mici față de o singură lampă fluorescentă mai mare.

Dimensiuni monitor LCD-LED

Durată de viață, consum de energie și costuri

Cele două technologii asigură o durată de viață aproximativ egală pentru monitoare LCD și LED. Monitoarele LED au un consum de energie cu cel puțin 30-40% mai redus în comparație cu monitoarele LCD.

Prețul de achiziționare al monitoarelor LCD se aproprie de cel al monitoarelor LED, dar pentru moment LCD-urile păstrând avantajul prețului mai mic. Diferențele de preț se datorează în principal varietății brandurilor prezente pe piață dar și politicilor comerciale adoptate de producători.

În concluzie putem spune ca monitoarele iluminate cu LCD, deși beneficiind de prețuri mai mici, nu numai că au pierdut din cota de piață dar și-au pierdut supremația, astfel monitoarele cu tehnologia LED au ajuns să domine vânzările datorită consumului redus de energie, performanțelor mai ridicate, calității imaginii net superioare și impactului ecologic redus.

Click aici pentru vizualizarea gamei noastre de monitoare LCD și LED