Se poate afirma ca tabletele si smartphoneurile se bucura de o popularitate crescanda. Se mai poate afirma ca PC-urile clasice sunt produse din ce in ce mai putin sexy. Insa multi ignora faptul, ca echipamentele de lucru ca PC ul sau Laptopul din cadrul firmelor trebuie schimbate cu trecerea timpului. (Conform statisticilor publicate de IDC - International Data Corporation, doar 11% din cumparatorii de tablete reprezinta firmele, restul fiind persoane fizice.)

In ultimii ani statisticile si prognozele privind piata PC-urilor prevesteau ca vanzarile vor scadea treptat fara a se mai opri din scadere. Firmele insa aparent au inceput sa inlocuiasca echipamentele “vechi” conform datelor Intel, care a raportat o crestere a vanzarilor la procesoare.

Aici putem sublinia si faptul ca Microsoft a oprit suportul pentru sistemul de operare Windows XP, care probabil a accelerat investitiile in echipamente noi. Unii analisti afirma ca in prezent cca. 1.5 miliarde de PC-uri sunt folosite la nivel global, din care 300 de milioane pot avea Windows XP. Pe baza acestor date ne putem astepta la inlocuirea a 20-30 milioane de PC-uri in urmatoarea perioada.

Conform prognozelor Gartner dupa 2014 in 2015 urmeaza o crestere a vanzarilor de PC-uri, care in cifre ar insemna vanzari in jurul a 320 milioane, peste cifrele realizate in 2013 care totalizau 315 milioane de bucati.

Luand in considerare aceste date se poate spune ca o revenire a pietei PC-urilor va atrage si o crestere a pietei PC-urilor refurbished si de ce nu chiar si vanzarile de PC-uri cu licente Windows destinate calculatoarelor refurbished.

Vanzarile PC din Romania, in trimestrul intai al lui 2014 (T1) au adus o scadere de peste de 6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, acesta insumand 97 de milioane de euro. Cea mai importanta scadere s-a inregistrat pentru piata calculatoarelor portabile, urmata de cele pentru desktop PC, mouse si camere web. Vanzarile de imprimante, multifunctionale si consumabile au inregistrat o scadere de 8% in T1 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand valoarea de 14 milioane de Euro.

Sursa: Agerpres, GFK Temax, IDC, Gartner.