Dupa ce intr-un articol anterior am discutat despre evolutia procesoarelor Intel, acum dorim sa mentionam celalalt jucator de pe piata procesoarelor. Advanced Micro Devices sau AMD cum mai este cunoscuta firma cu sediul in California este al doilea mare producator de procesoare din lume, dupa Intel. In anul 2010 AMD ajunsese la o cota de piata de 12 %, in timp ce numarul unu mondial se bucura de 80,6 % din intreaga piata de procesoare. Primul procesor AMD 8086 a fost un produs similar cu modelul produs de Intel, fiind un real succes pe aceasta piata monoplizata de firma fondata de Gordon E. Moore si Robert Noyce in 1968. Frecventa de lucru a acestui prim procesor era de doar 10 MHz, infima daca este sa o comparam cu cea a procesoarelor de azi.
Procesoarele AMD au fost inca de la inceput un concurent low-cost al procesoarelor Intel, cu performante asemanatoare. AMD-K5 a fost primul procesor dezvoltat 100% in laboratoarele Advanced Micro Devices in anul 1995. Desi se baza pe aceeasi arhitectura ca si procesoarele x86 dezvoltate de Intel, din punct de vedere tehnologic acestea se situau in fata rivalului lor. Dupa numai doi ani, AMD-K6 a devenit o alternativa viabila pentru procesoarele Intel, cu o tehnologie superioara si la un pret mult mai scazut fata de procesoarele Pentium II. Modelul K6-III era tactat la o frecventa de 450 MHz.
In anul 1999 AMD dezvolta un nou procesor, Athlon - acesta fiind la momentul lansarii cel mai rapid procesor de pe piata bazat pe arhitectura x86, lucrand la o frecventa mai mare de 1 GHz. De fapt putem spune ca procesoarele Athlon au fost primele care au depasit bariera de 1 GHz, cu putin timp inainte ca Intel sa lanseze si el procesoarele Pentium III.
Din 2004 AMD a revenit la politica sa de a livra procesoare mult mai ieftine ca cele de la Intel, cele doua variante Duron si Sempron fiind foarte apreciate de utilizatori, fiind rivalul direct al procesoarelor Celeron, special concepute pentru cei ce aveau bugete mici alocate cumpararii unui PC nou. Din 2007 AMD inlocuieste seria de procesoare Athlon cu Phenom, bazata pe microarhitectura K10 oferind veritabile procesoare Triple-core si Quad-core la preturi fara concurenta. In aprilie 2010 AMD a lansat procesorul sau Thuban cu sase nuclee, la doar 295 $, in timp ce rivalul sau direct de la Intel se vindea cu 885 $.
Prin urmare intreaga istorie a procesoarelor AMD se poate imparti in cateva etape. Etapa de inceput, cea a anilor '60, cand firma lui Jerry Sanders producea procesoare din seria x86 bazate pe aceeasi arhitectura ca si cele produse de Intel, etapa anilor 70, in care productia de procesoare a depasit cifra de 100.000.000 $ si in care AMD a inceput sa produca procesoare bazate pe tehnologii proprii. A urmat perioada anilor 80, cand AMD si-a revenit dintr-o criza destul de severa, izbutind sa opreasca monopolul firmei Intel in ceea ce insemna productia de procesoare performante. Vandute la un pret mult sub cele ale concurentei, reusind sa livreze pe piata in anul 1991 peste 1.000.000 de astfel de procesoare. Familia de procesoare K6 au pus in anul 1997 serioase probleme firmei Intel, fiind in acel moment mai performante decat restul procesoarelor ce rulau la aceeasi frecventa.
Incepand din anul 2000 AMD a devenit al doilea mare producator mondial de procesoare, reusind sa cucereasca o mare parte din piata de PC-uri de uz casnic. Tinand cont de raportul calitate - pret se poate trage concluzia ca pe toata perioada, de la lansare si pana in prezent procesoarele AMD s-au situat pe primul loc pe acest segment de piata.